Vés al contingut

Guido Münch

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaGuido Münch
Biografia
Naixement(es) Guido Muench-Paniagua Modifica el valor a Wikidata
9 juny 1921 Modifica el valor a Wikidata
San Cristóbal de las Casas (Mèxic) Modifica el valor a Wikidata
Mort29 abril 2020 Modifica el valor a Wikidata (98 anys)
Pasadena (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat Nacional Autònoma de Mèxic
Universitat de Chicago Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiSubrahmanyan Chandrasekhar Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióastrònom, astrofísic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Heidelberg Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Estudiant doctoralVirginia Trimble, Judith Gamora Cohen, James E. Gunn, Laurence M. Trafton (en) Tradueix, Jorge Melnick (en) Tradueix, Eric Persson (en) Tradueix, Jay Albert Frogel (en) Tradueix, Arsine Victoria Peterson (en) Tradueix, Robert Terry Brinkmann (en) Tradueix, Christopher M. Anderson (en) Tradueix, Richard Bondo Larson (en) Tradueix, Jeffrey D. Scargle (en) Tradueix, Robert A. Parker, John C. Stewart (en) Tradueix i Mónica Rodríguez (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsChristopher Münch Modifica el valor a Wikidata
GermansLuis Münch Modifica el valor a Wikidata
Premis

Guido Münch (San Cristóbal de las Casas, 9 de juny de 1921 - Pasadena, 29 d'abril de 2020) fou un enginyer, astrònom i astrofísic mexicà.

Münch es va llicenciar en enginyeria civil i matemàtiques per la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, ampliant els seus estudis a la Universitat de Chicago i aconseguint el doctorat en astronomia i astrofísica.

Münch va iniciar els seus estudis sobre astrofísica al costat del Premi Nobel de Física Subrahmanyan Chandrasekhar. La seva investigació va incidir, des de llavors, en diversos camps, i va destacar especialment en teoria d'atmosferes estel·lars, espectroscòpia estel·lar, matèria interestel·lar, nebuloses d'emissió, estructura galàctica i física solar. Les seves investigacions sobre el sistema planetari han aportat dades d'enorme interès.

Va desenvolupar les seves investigacions en astronomia als observatoris de Mèxic, a l'Institut de Tecnologia de Pasadena (Califòrnia, EUA), l'Institut Max Planck (Heidelberg, Alemanya), Institut Astrofísic de les Illes Canàries (Universitat de La Laguna) i al Centre Astronòmic hispano-alemany d'Almeria. Les seves investigacions el van dur a col·laborar amb la NASA en les missions espacials del Programa Mariner, Viking i Pioneer.

El 1989 fou guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica “per les seves importants contribucions a l'astrofísica”.[1]

Referències

[modifica]
  1. «Guido Münch - Fundación Príncipe de Asturias» (en castellà), 04-05-2010. Arxivat de l'original el 2010-05-04. [Consulta: 29 octubre 2021].
  翻译: