Der er en 1. gang for alt. I går var min første gang i Thisted. Mere end 2 timer fra verdens navle Århus C…Hvorfra alt jo som bekendt udgår🫣🤣 1 time før ankomst til Thisted havde naturen ændret sig på den mest drastiske måde. Store brun/grønne flader, landsbyskoler og gamle mejerier, landbrug. Og en lokalbrugs. Sønder Skjoldborg, Nørre Skjoldborg, Harre og Oddense…Aldrig hørt om. Aldrig stået der fysisk, men jeg er allerede vild med det.
Nå. Velankommet til ELSK ApS (troede jeg), blev jeg nødt med en overdøvende duft. Nej lugt…af margarine. Dragsbæk stod der på bygningen…Langt fra duften af økologisk bomuld…! I andet forsøg ankommer jeg til Thy Erhvervspark, hvor undervisere fra andre og erhvervsskoler og gymnasier allerede var ankommet…(Fodnote: Jeg kom ikke som den sidste…ej heller for sent!) Inde på ELSKs præmisser ventede den veloplagte Direktør Lars Riis (han vil gerne tituleres som bomuldskræmmer) Han var fra første sekund ustoppelig. Men det kan jeg godt forstå, og tak for det. Så meget på hjerte. Nyttig og relevant viden - Også set i et undervisningsperspektiv. Med få vejrtrækninger holdt Lars et yderst inspirerende oplæg, hvor han levende og engageret fortalte om nogle af de udfordringer og løsninger arbejdet med den grønne omstilling en tøjvirksomhed som ELSK oplever. Bomuldskræmmer Lars Riis lagde vægt på, at ELSK ikke bruger begrebet ”bæredygtig”, men insisterer i stedet på at tale om ”ordentlighed”. Under oplægget kom Lars Riis ind på, hvor svært det er, at få forbrugerne til at købe den dyrere og ”ordentlige” t-shirt til 600.- frem for den ”lidt mindre ordentlige” til 400.- Produktionsomkostningerne på den dyre er 2,5 gange så høje sammenlignet med den billige – Et forhold, der ikke afspejles i udsalgsprisen og således en langt bedre value for money-køb for forbrugeren.
Beliggenheden i Thisted for en tøjvirksomhed er ikke de eneste skæve take hos ELSK. En 4 dages arbejdsuge (fredag er fridag), hjemmearbejdsdsge, virkelig god kaffe (bønner fra ØNSK) en meget flad organisation og styr på værdikæden. Det støtter op om narrativet om ELSK som en virksomhed med fokus på den 3-dobbelte-bundlinje.
Tak for at åbne dørene og bidrage til (i mit tilfælde) en mere aktuel undervisning af hovedforløbselever i tekstil m. fl.
Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG) er i samarbejde med Villum Fonden i gang med et projekt, der skal hjælpe med at give elever på de erhvervsrettede ungdomsuddannelser (eud, eux, hhx og htx) en bedre forståelse for, hvordan de kan arbejde fagligt og konkret med produkter og processer, der bidrager til Danmarks grønne omstilling. Målet med projektet er at inspirere unge på erhvervsskolerne til at blive en del af løsningen på fremtidens klimaudfordringer. Besøget hos ELSK ender med et undervisningsforløb, som kan benyttes af bl.a. undervisere på Aarhus Business College.