Two German Jewish families at a gathering before the war.

Holokauszt (rövid cikk)

Deportation of Jews from the Warsaw ghetto during the ghetto uprising.

Zsidók deportálása a varsói gettóból a gettólázadás idején. Varsó, Lengyelország, 1943. május

Forrás:
  • National Archives and Records Administration, College Park, MD

A holokauszt hatmillió európai zsidó szisztematikus, államilag megtervezett és irányított üldöztetése és meggyilkolása volt, amelyet a náci német rezsim és szövetségesei, valamint a kollaboránsai hajtottak végre 1933–1945 között (az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumának definíciója szerint a holokauszt évei az 1933–1945 közötti időszak). A holokauszt 1933-ban kezdődött, amikor Adolf Hitler és a náci párt hatalomra került Németországban és 1945-ben ért véget, amikor a szövetséges hatalmak legyőzték a náci Németországot a második világháborúban. 

A náci párt antiszemita politikai mozgalom volt. Amikor a nácik 1933-ban hatalomra kerültek Németországban, a kormányzást arra használták, hogy a zsidókat üldözzék, illetve kizárják őket a német társadalomból. A náci német rezsim más antiszemita intézkedések mellett diszkriminatív törvényeket hozott és erőszakos akciókat szervezett a németországi zsidók ellen. A rezsim ilyen és ehhez hasonló intézkedésekkel igyekezett nyomást gyakorolni a német zsidókra, hogy emigráljanak.

Az 1930-as évek végén a nácik antiszemita politikájukat Németországon kívülre is kiterjesztették, miután agresszív külpolitikát és területi terjeszkedést folytattak. A második világháború (1939–1945) során a náci Németország tovább bővítette Európa feletti ellenőrzését újabb országok meghódításával, más kormányokkal való szövetségek kötésével és bábállamok létrehozásával. 1942-re a náci Németország ellenőrzése alá vonta az európai kontinens legtöbb országát és Észak-Afrika egyes részeit.

A második világháború alatt a náci vezetők bánásmódja a 9 millió európai zsidóval szemben eljutott a legszélsőségesebb formáig: az üldözéstől a tömeggyilkosságokig. Lengyelország 1939. szeptemberi német megszállása során, valamint azt követően a német hatóságok brutálisan bántak a polgári lakossággal, amely egyben a nagyszámú zsidó lakossággal szemben erőszakot is jelentette. A német hatóságok gettókat hoztak létre azzal céllal, hogy elszigeteljék és elszegényítsék a zsidókat a megszállt Lengyelország területén. A gettók azok a városrészek voltak, ahová a német megszállók a zsidókat kényszerítették, hogy ott túlzsúfolt és egészségtelen körülmények között éljenek. A gettókban az életet éhínség, a folyamatos betegség és a kontrolálatlan erőszak jellemezte. Később a német hatóságok a megszállt Kelet-Európa további részein és Magyarországon is gettókat hoztak létre. 1939 és 1945 között zsidók százezrei haltak meg gettókban. 

1941-ben a náci vezetők úgy döntöttek, hogy végrehajtják az európai zsidók tömeges meggyilkolását. Ezt eufemisztikusan a „zsidókérdés végső megoldásának” nevezték. A népirtásról szóló döntés a Szovjetunió elleni 1941. júniusi német támadással összefüggésben született meg. A megszállt kelet-európai városokban, községekben és falvakban a német egységek soha nem látott mértékű tömeges agyonlövéseket hajtottak végre a helyi zsidók ellen. Teljes zsidó közösségeket mészároltak le. Az agyonlövések mellett a német egységek néha speciálisan kialakított „gázteherautókat” is használtak a zsidók meggyilkolására. Ezekben a mészárlásokban mintegy 2 millió zsidó férfit, nőt és gyermeket gyilkoltak meg. 

Killing centers in occupied Poland, 1942

A megsemmisítő központokat (más néven „haláltáborokat”) a népirtás végrehajtására tervezték. 1941 és 1945 között a nácik hat haláltábort hoztak létre a korábbi lengyel területeken: Chelmno, Belzec, Sobibor, Treblinka, Auschwitz-Birkenau (az Auschwitz komplexum része) és Majdanek táborát. A chelmnoi és auschwitzi táborokat az 1939-ben Németországhoz csatolt területeken, a többit (Belzec, Sobibor, Treblinka és Majdanek) pedig Lengyelország megszállt területén (Generalgouvernement) hozták létre. Mind Auschwitz, mind Majdanek koncentrációs- és kényszermunkatáborként, valamint haláltáborként is működött. A haláltáborok áldozatainak túlnyomó többsége zsidó volt. A végső megoldás keretében hozzávetőlegesen 3,5 millió zsidót öltek meg ebben a hat haláltáborban. Az áldozatok között voltak továbbá romák (cigányok) és szovjet hadifoglyok is.

Forrás:
  • US Holocaust Memorial Museum

1941-ben és 1942-ben a náci Németország öt koncentrációs tábort épített fel a németek által megszállt Lengyelországban: Ezek Chelmno, Belzec, Sobibor, Treblinka és Auschwitz-Birkenau voltak. A német hatóságok szövetségeseik és a velük együttműködők segítségével Európa minden részéből zsidókat szállítottak ezekbe a táborokba. Ezeknek az embereknek egy kisebb százalékát kiválasztották kényszermunkára, a túlnyomó többséget viszont szinte azonnal meggyilkolták a gázkamrákban vagy a gázteherautókban. Az öt koncentrációs táborban közel 2,7 millió zsidó férfit, nőt és gyermeket gyilkoltak meg.

Sokan voltak felelősek a holokauszt és a „végső megoldás” megvalósításáért. Ami a legfelsőbb szintet illeti, Adolf Hitler inspirálta, rendelte el, hagyta jóvá és segítette elő az európai zsidók legyilkolását. Hitler azonban nem egyedül cselekedett. További náci vezetők is közvetlenül részt vettek a holokauszt megszervezésében, megtervezésében és végrehajtásában. Számos német intézményt, szervezetet és magánszemélyt szólítottak fel a zsidók üldözésére, háború szítására és tömeggyilkosságokra. A náci Németország a tengelyhatalmak országaiban lévő szövetségesei, valamint a megszállt területeken élő kollaboránsok segítségére is számíthatott. Az európaiak (németek és mások) millióinak részvétele nélkül a holokauszt nem lett volna lehetséges. 

A holokauszt 6 millió zsidó szisztematikus, államilag támogatott üldöztetését és meggyilkolását jelenti. Ugyanakkor a náci üldöztetésnek és gyilkosságoknak több millió más áldozata is volt. A nácik a zsidókon kívül más csoportokat is üldöztek, mivel úgy tekintettek rájuk, mint akik veszélyt jelentenek a német népre. Ezek a csoportok a következők voltak: politikai ellenfelek, Jehova tanúi, homoszexualitással vádolt férfiak, úgynevezett aszociálisok, hivatásos vagy megrögzött bűnözéssel vádolt személyek, afronémetek, fogyatékkal élők és romák (cigányok). A második világháború alatt a náci rezsim tömeggyilkosságokat követett el azok ellen, akiket faji, politikai vagy ideológiai ellenségének tekintett. Ide tartoztak a fogyatékkal élők, a romák, a lengyelek (különösen a lengyel értelmiség és elit), a szovjet tisztviselők és a szovjet hadifoglyok is. 

A második világháború és a holokauszt 1945 májusában ért véget Európában, amikor a szövetséges hatalmak legyőzték a náci Németországot.

Annak ellenére, hogy a náci német rezsim minden európai zsidót meg akart gyilkolni, voltak, akik túlélték a holokausztot. Ahogy a szövetséges erők az offenzívák során keresztülnyomultak Európán, felszabadították a zsidókat a náci ellenőrzés alól. A túlélést csak rendkívüli körülmények, egyéni döntések, mások (zsidók és nem zsidók) segítsége és a puszta szerencse tette lehetővé. 

Children in the Bad Reichenhall displaced persons camp.

Gyermekek a Bad Reichenhall-i menekülttáborban. Németország, 1945.

Forrás:
  • US Holocaust Memorial Museum, courtesy of George Kadish/Zvi Kadushin

A háború után sok holokauszttúlélőnek az erőszakos antiszemitizmus és a kitelepítés folyamatos fenyegetésével kellett szembenéznie, miközben próbáltak új egzisztenciát teremteni. Azok, akik nem tudtak vagy nem akartak visszatérni a háború előtti otthonaikba, gyakran menekülttáborokban éltek. Ott sokaknak éveket kellett várniuk arra, hogy bevándorolhassanak, és újrakezdhessék az életüket.  

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.

Fogalomtár

  翻译: