Sustainability Summit 2025 kokosi yhteen 180 rakennusalan edustajaa keskustelemaan alan suurimmista kestävyyshaasteista.
Professori Matti Kuittisen, Aalto University puheenvuorossa korostui ilmastonmuutoksen tuomien haasteiden vakavuus ja kiireellisyys.
Suomen keskilämpötilan ennustetaan nousevan yli kolme astetta vuoteen 2100 mennessä, ja muutos lisää sään ääri-ilmiöitä, kosteuden aiheuttamia riskejä sekä rakennusten viilennystarvetta. Toisaalta tuoreet tutkimukset ennustavat Golf-virran lämmittävän merivirran hiipumista. Tämä voi johtaa jopa 20 asteen viilenemiseen Pohjois-Euroopassa. Rakennusalan on varauduttava yhtä aikaa sekä lämpenemiseen että kylmenemiseen.
Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen nousi esiin rakennusalan seuraavana suurena haasteena. Rakennusala kuluttaa yli kolmanneksen Suomen luonnonvaroista. Kaupunkien viherrakenteiden väheneminen ja pirstaloituminen on lisännyt luontokatoa myös kaupunkialueilla.
Mari Pantsar One Planet (by Kari & Pantsar), kertoi muun muassa, että Maailman talousfoorumin tuoreen raportin mukaan luonnon monimuotoisuuden heikentyminen ja ekosysteemien romahtaminen on yksi vakavimmista riskeistä.
Sekä Kuittisen että Pantsarin keynote-puheenvuoroissa viitattiin myös juuri julkaistuihin ilmastobarometrin ja luontobarometrin tuloksiin. Ne kertovat, että suomalaiset haluavat yritysten huomioivan toiminnassaan paremmin ilmasto- ja luontovaikutukset.
Sustainability Summit 2025 sai aikaan positiivista kuhinaa, runsaasti ajatuksia ja paljon pohdittavaa. Seminaarin keskeinen viesti oli selkeä: nyt sanoista tekoihin – kykyä ja ratkaisuja kyllä on.
Kiitos Kiinteistöalan Koulutuskeskus | Kiinko | Real Estate Education
Sekä yhteistyökumppanit, jotka mahdollistitte tämän tapahtuman
Hilti Suomi, Granlund, Saint-Gobain Finland ja Urban Partners!
Kuvassa paneelikeskustelijat Miimu Airaksinen, SRV; Anne Kaiser, Saint-Gobain Finland; Peter Rupp, Hilti Group; Eelis Rytkönen, Ylva; Ken Dooley Granlund sekä paneelin juontaja Antti Ruuska, Green Building Council Finland.