Aave (DC Comics)
Aave | |
---|---|
Alex Rossin maalaama Aave. |
|
Luoja(t) |
Jerry Siegel Bernard Baily |
Kustantamo | DC Comics |
Ensiesiintyminen | More Fun Comics #52 (helmikuu 1940) |
Henkilötiedot | |
Status | kosminen henki |
Ryhmäsidokset |
Oikeuden Yhteiskunta Tähtieskadroona Archangels |
Henkilöllisyydet |
James Corrigan Hal Jordan Crispus Allen |
Aave (engl. The Spectre) on DC Comicsin sarjakuvahahmo sekä sankari/antisankari. Hahmossa on vahvoja viitteitä Vanhaan Testamenttiin ja sen ankaraan oikeudenkuvaukseen. Vuosien saatossa hahmon nimeä ovat kantaneet James Corrigan, Vihreänä Lyhtynä tunnettu Hal Jordan, sekä 2000-luvulta lähtien entinen poliisi Crispus Allen.
Aave on "ihonväriltään" valkoinen ja hän pukeutuu yleensä vihreään kaapuun. Useat DC-universumin sarjakuvahahmot suhtautuvat häneen pelonsekaisella kunnioituksella; Aave onkin voimiltaan yksi DC-universumin voimakkaimmista olennoista. Hänellä on lähes rajattomat ominaisuudet, kuten todellisuuden vääntäminen, haavoittumattomuus ja absoluuttinen vahvuus. Käytännössä kaikki, mitä hän haluaa tehdä tuomitsemalla, on mahdollista. Hänellä ei ole muuta havaittavaa heikkoutta kuin se, että hän tarvitsee ihmisisännän oikeudenmukaista ohjausta varten, sekä jumalallisia lakeja ja Kohtalon Keihäs on ainoa, joka kykenee surmaamaan hänet. Hän toimii jäsenenä neuvostossa, joka koostuu useista kosmisen voimaluokan omaavista hahmoista; muita jäseniä ovat muun muassa Aavemuukalainen, Shazam, Zeus, Highfather sekä Darkseid. Aave on toiminut lyhyesti myös alkuperäisen Oikeuden Yhteiskunnan kokoonpanossa ja väliaikaisena Batmanin ja Teräsmiehen liittolaisena.
Hahmolla ei ole Yhdysvalloissa omaa säännöllisesti ilmestyvää sarjakuvalehteä, mutta hän seikkailee aika ajoin omissa erikoisjulkaisuissaan. Suomessa hahmo on edellisen kerran esiintynyt Egmont-Kustannuksen julkaiseman DC Spesiaalin sivuilla ("Valtakunta ja voima"-tarinassa 2004–2005).
Jerry Siegel ja sarjakuvapiirtäjä Bernard Baily loivat hahmon More Fun Comicsin numeroon 52 (Helmikuu 1940).
Taustaa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Koston Henki [The Spirit of Vengeance]
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Noin. 776 eaa. kaikkivoipa "Edeltäjä" (Presence) määräsi hänet maahan ylläpitämään "jumalan vihaa".
Kun fiktiivinen langennut enkeli Raphael (jossain versiossa kutsuttu myös Aztariksi) oli Luciferin tavoin niskuroinut Taivasta vastaan ja tämän vuoksi halusi sovittaa tekemänsä syntinsä Taivaalle, Edeltäjä määräsi hänet tehtävään; langenneen enkelin oli syntinsä anteeksisaamiseksi kostettava vakavia rikoksia tehneille syntisille sieluille "jumalan vihalla". Kristuksen synnyttyä, Edeltäjä katsoi että koston ja anteeksiannon ei tulisi vallita maassa samaan aikaan ja tämän vuoksi hän määräsi Aaveen Limboon (tyhjälle rajavyöhykkeelle) odottamaan Kristuksen kuolemaan asti.
Kristuksen kuoltua, Edeltäjä vapautti Koston Hengen jälleen maan päälle mutta rajoituksena hän määräsi, että vastedes Aave tarvitsee itselleen ihmisisännän toimiakseen tehtävässään. Siitä lähtien, Aaveen henki on säännöllisin ajoin valinnut itselleen isännäkseen ihmissielun, joka on kuolemassaan kärsinyt suunnattoman epäoikeudenmukaisuuden (ts. rikoksen uhri).
Kun roistot murhaavat kovaksi keitetyn poliisin Jim Corriganin, joka on matkalla morsiamensa Claricen kanssa heidän kihlajuhliinsa, heittämällä hänet betonilla täytetyssä tynnyrissä vesistöön, hänen henkensä ei kuitenkaan pääse menemään tuonpuoleiseen elämään, ja olento, jota kutsutaan vain "Ääneksi" (joka paljastui Presenceksi), lähettää hänet takaisin Maahan poistamaan pahan. Corriganista tuli näin Aaveen ensimmäinen isäntäruumis.
Aave etsii veristä kostoa Corriganin murhaajille synkällä, yliluonnollisella tavalla. Toinen heistä muuttui luurangoksi koskettaessaan häntä. Corrigan luo pian oman pukunsa, katkaisee romanssinsa Claricen kanssa ja jatkaa elämäänsä Jim Corriganina, omaksuen Aaveen salaisen henkilöllisyyden aina, kun häntä tarvitaan. Lopulta hän kieltäytyy tarjouksesta luopua tehtävästään tuhota kaikki paha.
Lopulta Corriganin sielu löytää rauhan. Hän luopuu Aaveen voimista ja menee taivaaseen. Myöhemmin Hal Jordan, entisen Vihreän Lyhdyn henki, ottaa Aaveen roolin Geoff Johnsin kirjoittaman Day of Judgment tarinan aikana, kun langennut enkeli yrittää saada Aaveen vallan. Corrigania pyydetään tulemaan takaisin, mutta hän kieltäytyy, koska hän on löytänyt rauhan. Aave valitsee Jordanin uudeksi isännäkseen, koska Jordan yrittää sovittaa universumia uhkaavia tekojaan ilkeänä Parallaxina. Kun Aaveen voima pystyi puhdistamaan Parallaxin Jordanista, hän lähti siirtyen seuraavan hengen vastaanottajan luo. Ilman ihmisisäntää Aaveen voimat muuttuvat epävakaaksi ja jatkaa tämän kostonhimoa. Sen lisäksi, että Aave tappaa murhaajia, hän tappaa myös ihmisiä pienistä rikoksista, kuten pienistä varkauksista. Se, että Aaveella ei ole ihmisisäntää, riistää siltä kyvyn arvioida tehokkaasti synnit niiden sopivassa yhteydessä.
Day of Vengeance: Infinite Crisis Special #1:ssä Aave tappaa Nabun, viimeisen yhdeksännen aikakauden suurista herroista, ja Edeltäjän huomio kiinnittyy vihdoin toimintaan. Aave pakotetaan jälleen ihmisisäntään lopettamaan hänen hullun riehumisensa. Nabu paljastaa ennen kuolemaansa, että alun perin hän ja muut Suuret Lordit olivat työskennelleet täydellisen isännän muodostamiseksi Aaveelle, mutta nämä suunnitelmat keskeytettiin.
Gotham Central #38:ssa korruptoitunut poliisi, jonka nimi on sattumalta nimeltään Jim Corrigan (ei sama Corrigan, joka aiemmin liitettiin Aaveeseen) tappaa etsivä Crispus Allenin ja lavastaa tämän parin Renee Montoyan syylliseksi. Kun Allenin ruumis on ruumishuoneessa, Aave pakotetaan vastoin tahtoaan astumaan sisään Crispus Alleniin ja ottamaan Allenin uudeksi isännäkseen. Allen esiintyy aavemaisessa versiossa omasta muodostaan ennen kuin hän tekee ensimmäisen virallisen muutoksensa Aaveeksi.
Infinite Crisis Aftermath: The Spectren ensimmäisessä numerossa "Dead Again Part One" Aave kohtaa Crispus Allenin. Hän on ymmärtänyt, että hän tarvitsee isännän inhimillistämään hänet tietääkseen, mitä hänen tehtävänsä todella tarkoittaa. Allen kieltäytyy hänen pyynnöstään, koska hän ei halua enää osallistua Aaveen valvontatyöhön. Tämän jälkeen Aave jättää Allenin vuodeksi (oletettavasti suunnilleen sama kuin vuonna 52 kuvattu vuosi). Tänä aikana Allen näkee, ettei hän voi auttaa tai kommunikoida perheensä kanssa, joka on edelleen murtunut, koska Jim Corrigania ei vaadita vastuuseen Allenin murhasta. Lisäksi vaikka entinen etsivä pystyy ratkaisemaan rikoksia – ja jopa saa tietää, että Batmanin salainen henkilöllisyys on Bruce Wayne – hän ei voi saattaa syyllisiä oikeuden eteen. Tämä sisältää Corriganin, hänen oman tappajansa.
Oltuaan vuoden näkymätön ja voimaton Allen saa uuden vierailun Aaveelta. Tällä kertaa hän lopulta ottaa tarjouksen vastaan ja hänestä tulee Aaveen ihmisisäntä. Heidän ensimmäinen yhteistehtävänsä on tuoda aavemaisen sopivaa oikeutta lasten hyväksikäyttäjälle. Vaikka Allen on huolissaan, hän on tyytyväinen tietoon, että "hän [Aave] tarvitsee minua enemmän kuin minä häntä".
Allen työskentelee Aaveen kanssa jonkin aikaa ja valitsee, ketä rangaistaan. Aave ilmoittaa Allenille, että on määrättävä vielä yksi rangaistus, ennen kuin he voivat yhdistyä toisiinsa. Allen näkee tappajansa kompastuvan ulos baarista ja nauttii mahdollisuudesta kostaa. Hänen poikansa Malcolm Allen ilmestyy ja Crispuksen yrityksistä huolimatta tappaa Corriganin. Crispus tuomitsee sitten oman poikansa, joka kuolee rauhallisesti syliinsä. Hänen mielestään tämä tarkoittaa, että hänen poikansa on tuomittu helvettiin, mutta Aave selittää, että he vain tuomitsevat, eivät paheksu. Crispus sitten päättää sitoutua täydellisesti Aaveeseen.
Countdown To Mystery -tarinassa Allen ja Aave ryhtyivät tappamansa rikollisen hengen mukana estämään Eclipson suunnitelmat turmella supersankarit. Aaveen ja Eclipson välisen huipputaistelun aikana Allen tajuaa, että jos Aave tappaa vastustajansa, se johtaa siihen, että hän menee tuhon polulle. Allen vetoaa Bruce Gordoniin, joka pystyy ottamaan Eclipson hallintaansa.
Blackest Night -tarinasarjan 2009–2010 aikana Black Hand paljastaa, että Aave on siirrettävä pois tieltä, jotta maailmankaikkeus olisi rauhallinen. Tätä varten hän käyttää Black Lantern Pariahia, joka vapauttaa lisää mustia sormuksia, jotka tarttuvat Crispuksen (jonka Eclipso tappoi) kehoon, muuttaen hänet mustaksi lyhdyksi ja sinetöimällä Spectre-Forcen sen isäntänsä sisällä. Jättimäiseksi versioksi muuttuva Black Lantern Spectre ilmoittaa haluavansa Hal Jordanin takaisin. Phantom Stranger ja Blue Devil työskentelevät yhdessä yrittääkseen saada Black Lantern Specterin huomion etsimään Hal Jordania. Phantom Stranger onnistuu vapauttamaan väliaikaisesti todellisen Aaveen, mutta Musta Lyhty tukahduttaa sen uudelleen ja hylkäämällä Strangerin ja Blue Devilin lähtee toteuttamaan aikomuksensa kostaa Hal Jordanille.
Coast Cityssä Hal Jordan kohtaa Mustaksi Lyhdyksi muuttuneen Aaveen. Käyttämällä todellista Spectre-Forcen voimaa suojella itseään, se muuttuu immuuniksi tunnevalojen yhdistelmälle, joka yleensä tuhoaa Black Lanternit. Tietäen, että Aave pelkää Parallaxia, Jordan antaa itsensä jälleen kerran joutua pelon hallintaan pysäyttääkseen hänet. Aaveen voimat kiinnostavat myös Red Lantern -joukkojen johtajaa Atrocitusta, kun hän aistii Aaveen todellisen luonteen huolimatta siitä, että musta sormus vaikutti siihen: raivo ja koston ruumiillistuma. Atrocitus haluaa valjastaa hengen voiman joukkoonsa ja omaa kostoaan Universumin vartijoita vastaan. Parallax repeytyy Black Lanternin kehoon vapauttaen todellisen Spectre-Forcen ja tuhoten kopioruumiin. Atrocitus yrittää muuttaa Aaveen omaksi raivo-oliokseen, mutta epäonnistuu. Aave kertoo hänelle, että "hän on Jumalan raivo" ja todellisesta raivo-olennosta ja varoittaa häntä vähättelemästä sen kanssa. Parallax yrittää sitten tuhota Aaveen, joka käyttää omaa pelkoaan entiteettiä kohtaan yhdistettynä rakkauteen, jota Carol Ferris tuntee Halia kohtaan erottaakseen Parallaxin isännästään. Sitten Aave kohtaa Nekronin, mustien lyhtyjen mestarin, mutta huomaa, että Nekron on ilman sielua ja on siten immuuni tämän voimille. Nekron poistaa sitten Aaveen taistelukentältä tuntemattomaan paikkaan.
Brightest Day -tarinassa Aave nousee uudelleen esiin, jälleen Crispus Allenin isäntänä, Montanan kukkuloilla Red Lantern -kokonaisuuden, Butcherin, jäljillä. Aave kohtaa Atrocituksen jälleen, kun he löytävät Butcherin, joka on aikeissa hallita miestä, jonka tyttären oli tappanut kuolemaantuomittu. Huolimatta Aaveen yrityksistä estää se, Butcher onnistuu tappaen rikollisen. Butcher yrittää sitten ottaa Atrocituksen haltuunsa paljastaen, että Atrociuksella oli vaimo ja lapset, jotka kuolivat Manhuntersien hyökkäyksessä. Aaveen avulla Atrocitus karkottaa Butcherin ja vangitsee sen voimalyhtyynsä. Aave yrittää tuomita Butcherin hallussa olevan miehen, mutta Atrocitus väittää, että hänen tuomiotapansa on virheellinen. Aave kumoaa tuomionsa eikä pysty tuomitsemaan Atrocitusta, koska hän huomaa, että hänen tehtävänsä on "pyhä", vaikka hän varoittaa Atrocitusta, että tämä ei kestä ikuisesti.
Injustice-maailmaan sijoittuvissa sarjakuvissa Jim Corriganin jouduttua Arkhamin mielisairaalaan, Aave joutui etsimään uuden isännän ja Mister Mxyzptlk oli onnistunut kaappaamaan Aaveen voimat ja tämän hallinnan itselleen ja naamioitunut Aaveeksi liittyen Teräsmiehen Regimeen ja tappanut Jason Bloodin, etsivä Harvey Bullockin, Ragmanin ja Deadmanin ennen kuin hän pelastaa Teräsmiehen ja Ihmenaisen Trigonilta. Myöhemmin Shazam ja Tohtori Kohtalo lähettivät Trigonin ja Mxyzptlkin toiseen ulottovuuteen, mikä vapautti Aaveen tämän hallinnasta.
Muissa medioissa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Animaatio
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Batman – pelottomat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Aave esiintyi ensimmäisen kerran 9. huhtikuuta 2010 Batman – pelottomat -sarjassa sen toisen tuotantokauden jaksossa "Chill of the Night!", jossa hahmon äänenä toimii Mark Hamill.
Jaksossa Aave ja Phantom Stranger seurasivat Batmania lyödessään vetoa siitä mitä tapahtuu kun he paljastavat sankarille murhaajan henkilöllisyyden. Phantom Stranger yrittää pitää Batmanin oikealla tiellä kun taas Aave yrittää houkutella Batmanin koston tielle. Aave ei kuitenkaan onnistu vakuuttamaan Batmania tappamaan Joe Chilliä, joka murhasi hänen vanhempansa. Chill kuitenkin kuoli, kun katto putosi hänen päälleen, josta Phantom Stranger vihjaili Aaveelle mahdollisesta aiheuttamisesta.
Aave teki toisen lyhyemmän esiintymisen jaksossa "Gorillas in Our Midst", jossa hän työskenteli Batmanin kanssa kukistaakseen professori Milon.
DC Showcase: The Spectre
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Aave esiintyi vuoden 2010 animaatioelokuvan Justice League: Crisis on Two Earths DVD:n erikoispainoksen bonusmateriaalissa, DC Showcase: The Spectre -lyhytanimaatiossa.[1] Animaation tarinan on käsikirjoittanut Steve Niles ja hahmon äänenä toimii Gary Cole. Elokuvassa Jim Corrigan oli etsivä joka tutki Foster Brennerin kuolemaa ja tutkimuksen aikana muuttui Aaveeksi, tappaen murhaan osallistuneet syylliset.
DC Showcase: Constantine - The House of Mystery
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Aave esiintyi animaatioelokuvassa DC Showcase: Constantine - The House of Mystery, jossa häntä ääninäytteli Lou Diamond Phillips.
Televisiossa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Jim Corrigan esiintyi Constantine televisiosarjassa, jossa häntä esitti Emmett Scanlan. Vaihtoehtoinen versio hahmosta esiintyi crossover-jaksossa "Crisis on Infinite Earths", jossa Aavetta esitti Stephen Lobo. Jaksossa Aave antoi voimansa Oliver Queenille, jotta hän voisi pelastaa multiversumin Anti-Monitorilta.
Videopelit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Aave esiintyy vuoden 2011 DC Universe Online -pelissä, jossa hän ei ole pelattavana hahmona.
- Aave esiintyy pelattavana hahmona Lego DC Super-Villains -pelissä, jossa häntä ääninäytteli Corey Burton.
Hahmoa näytelleet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Vuodet | Näyttelijät | Sarjat | Elokuvat | Konsolipelit |
---|---|---|---|---|
2010 | Gary Cole | DC Showcase: The Spectre | ||
2010 | Mark Hamill | Batman – pelottomat | ||
2020 | Stephen Amell | Arrow |
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ New Trailer, Image, Press Release For Upcoming "Justice League: Crisis On Two Earths" The World's Finest 23.11.2009 Viitattu 30.11.2009 (englanniksi)