גם בימי שגרה, לשליטת השוק על תחום הדיור השלכות קשות על אי-שוויון ופגיעה באפשרות להשגת קורת גג יציבה לרבים באוכלוסיה. בימי מלחמה לשליטת השוק על תחום הדיור השלכות הרות אסון, במחדל שהותיר גם היום רבים מתושבי ישראל, בעיקר באזורי הפריפריה, ללא מיגון.
יחד עם מקס גרובמן, חברי לצוות במרכז אדוה, כתבנו מסמך חדש על פערי המיגון בישראל ועל האופן שבו מיגון דירות המגורים הופקר לכוחות השוק הפרטי.
במסמך אנו מראים שבעוד שהחל משנת 1992 כל בנייה של דירה מגורים חדשה מחויבת בממ"ד, דירות מגורים רבות שנבנו ללא ממ"ד נותרו ללא מיגון מספק. לאור העובדה שככלל, משקי בית אמידים יותר נוטים להתגורר בדירות חדשות יותר, שיעור משקי הבית המתגוררים בדירה עם ממ"ד גבוה יותר בעשירוני ההכנסה הגבוהים, ונמוך יותר בעשירוני ההכנסה הנמוכים.
נכון להיום, במרבית המדינה הפתרון העיקרי להוספת מיגון בדירות קיימות מתבסס על תוכניות של התחדשות עירונית, ובפרט תוכניות המבוססות על תמ"א 38, אשר במקור תוכננה לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה ולא למיגון בפני ירי רקטי. העובדה שהאפשרות לקדם תוכניות של התחדשות עירונית תלויה בהיתכנות הכלכלית ובאפשרות להפקת רווח יזמי מספק הותירה מחוץ לתוכנית דירות רבות בישראל, בעיקר באזורי הפריפריה.
Adva Center
https://lnkd.in/dayiGEWe