Unity biedt excuses aan voor Unity Runtime Fee en zegt 'aanpassingen te maken'

Unity zal 'over enkele dagen' een nieuwe update over de aanpassingen delen.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.

Unity heeft excuses aangeboden voor de "verwarring en angst veroorzaakt door de Unity Runtime Fee" die ze vorige week aankondigden. Ze hebben laten weten er "aanpassingen aan te maken".

Unity deelde dit nieuws op Twitter/X. Ze schreven met meerdere mensen binnen en buiten het bedrijf gesproken te hebben en dat ze van plan zijn het controversiële beleid aan te passen. Waar ze niet deelden wat deze aanpassingen inhouden, beloofden ze een volgende update "over enkele dagen."

"We hebben jullie gehoord", schreef Unity. "We bieden onze excuses aan voor de verwarring en angst die de op dinsdag aangekondigde Unity Runtime Fee heeft veroorzaakt. We luisteren en praten met onze teamleden, gemeenschap, klanten en partners en we zullen het beleid aanpassen. We zullen over enkele dagen een update geven. Bedankt voor jullie eerlijke en kritische feedback."

De Unity Runtime Fee gaat in op 1 januari 2024. Volgens de originele plannen zal Unity dan $0,20 in rekening brengen per installatie voor games met meer dan 200.000 installaties. Dit zorgde voor gefronste wenkbrauwen, de term installatie is vandaag de dag niet zo vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld, moeten ontwikkelaars betalen voor meerdere installaties wanneer iemand een game installeert, deze weer verwijdert en vervolgens opnieuw installeert? Ondanks dat de consument niets meer betaalt na de maandelijkse kosten, tellen installaties van Xbox Game Pass en PlayStation Plus ook mee?

Unity heeft het beleid geprobeerd te verduidelijken. Ze gaven aan dat ze alleen "nieuwe installaties" per apparaat vanaf 1 januari meetellen en dat ontwikkelaars niet zullen betalen voor herinstallaties, "frauduleuze" installaties via botnets en vergelijkbare methoden, trialversies, web- en streaminggames en installaties voor een goed doel. Unity beweert ook dat "negentig procent van de consumenten niets zullen voelen van deze verandering".

De ontwikkelaarsgemeenschap was niet blij met deze voorgestelde veranderingen en verduidelijkingen. Veel teams hebben al aangegeven hun games niet meer in Unity te maken. Anderen dreigen hun games per 1 januari te verwijderen, mochten de veranderingen doorgaan.

De tegenstand werd zo heftig dat Unity-kantoren in San Francisco en Austin moesten sluiten vanwege geloofwaardige doodsbedreigingen.


Niels schrijft als stagiair tekstredactie voor IGN Benelux. Naast schrijven duikt hij graag in games met een goed verhaal of is hij druk bezig met het verzamelen van platinum trofeeën en shiny Pokémon. Hier is hij te volgen op X/Twitter.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.
In dit artikel

Among Us

Innersloth
  • Platform
  • iPhone
  • Android
  • PC
  • NintendoSwitch
  • XboxSeries
  • PS4
  • PS5
  • XboxOne
Gerelateerde artikelen
Reacties