Hogwarts Legacy-ontwikkelaar reageert op controversiële transfobe uitspraken van auteur

Hij noemt Rowling niet bij naam.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.

In Harry Potter: Hogwarts Legacy kun je rondvliegen op bezemstelen, allerlei spreuken leren en lol trappen met medestudenten op het schoolterrein. Na vele films en apps maakt Portkey Games eindelijk een volledige, grootse videogame over de Wizarding World voor alle miljoenen Harry Potterfans.

Helaas heeft de auteur en houder van de rechten van Harry Potter, J.K. Rowling, zichzelf in de laatste jaren steeds vaker geuit als prominent anti-transgender. Een deel van het genot van Hogwarts Legacy valt daarmee in het water.

Nu de game over twee weken eindelijk uitkomt hebben spelers een ethisch dilemma voor zich. Is het mogelijk om de thema's van liefde en verbondenheid, die zo essentieel zijn in de Harry Potter-serie, te onderscheiden van de auteur? Kunnen alle fans echt genieten van Hogwarts Legacy wanneer J.K. Rowling geld verdient aan iedere kopie van de game die verkocht wordt?

Dit is hoe Alan Tew, de regisseur van de game, het discussiepunt aankaart:

"Ik denk dat er uitdagingen zijn bij iedere game die we maken. Deze game is daar geen uitzondering op. Toen we die obstakels tegenkwamen hebben we steeds een stap teruggezet, en gekeken wat we echt belangrijk vinden. We weten dat fans gek zijn op de Wizarding World, en we geloven dat ze om de juiste redenen gek zijn geworden op dat universum. We weten dat ons publiek divers is. Voor ons is het het belangrijkst dat dat publiek zich verwelkomd voelt. Dat ze zich hier thuis voelen, en dat dit een goeie plek is om hun verhaal te vertellen."

"Ik denk dat er uitdagingen zijn bij iedere game die we maken. Deze game is daar geen uitzondering op."

Tew benoemde Rowling niet bij naam en heeft ook niet specifiek transfobie of transrechten benoemd. Toen aan Tew werd gevraagd of hij ooit heeft getwijfeld over het werken aan deze game na Rowlings uitspraken. Na een korte pauze herhaalde Tew zijn eerdere statement: dat het team Hogwarts Legacy voor iedereen maakt.

Toch blijft Rowlings oppositie tegen transgender-inclusie een groot discussiepunt rondom Harry Potter. Zowel Emma Watson als Daniel Radcliffe hebben zich eerder uitgesproken tegen de statements van Rowling.

De character creator van Hogwarts Legacy lijkt in ieder geval inclusief te zijn. Verschillende stemmen, lichaamstypes en de keuze om als "witch" of "wizard" bestempeld te worden zijn allemaal in te stellen met aparte sliders.

Hogwarts Legacy komt 10 februari uit op PS5, Xbox Series X/S en PC. De PS4-, Xbox One- en Nintendo Switch-versies komen op een later moment uit. Iedereen die de Deluxe Edition koopt, kan al op 7 februari met de game aan de slag.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.
In dit artikel

Hogwarts Legacy

Avalanche Studios (NY) | 10 februari 2023
  • Platform
  • NintendoSwitch
  • PS4
  • PS5
  • XboxOne
  • XboxSeries
  • PC
Gerelateerde artikelen
Reacties