Intel bevestigt gigantische ontslagronde: meer dan 15000 banen gaan verloren

Het bedrijf had ook al ontslagen in oktober 2022.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.

De tech ontslagen na de pandemie blijven doorgaan aangezien Intel heeft aangekondigd dat het personeelsbestand met duizenden wordt verkleind.

In het Q2 2024 earnings report bevestigt het bedrijf dat de plannen heeft om "het personeelsbestand met meer dan 15% te verkleinen en dat dit voltooid moet zijn tegen het einde van 2024." In een bericht naar medewerkers op donderdag, voegt Intel CEO Pat Gelsinger toe dat het bedrijf plannen heeft om ongeveer 15.000 rollen te schrappen om in 2025 $10 miljard te besparen.

Hoewel hij erkende dat het "pijnlijk nieuws" is om te delen, voegde Gelsinger eraan toe: "Simpel gezegd, we moeten onze kostenstructuur in lijn brengen met ons nieuwe operationele model en de manier waarop we opereren fundamenteel veranderen."

Intel has confirmed that it's cutting thousands of jobs.
Intel heeft bevestigd dat het duizenden banen schrapt.

"Onze inkomsten zijn niet gegroeid zoals verwacht – en we hebben nog niet volledig geprofiteerd van krachtige trends zoals AI," vervolgde hij. "Onze kosten zijn te hoog, onze marges zijn te laag. We moeten drastischer handelen om beide aan te pakken – vooral gezien onze financiële resultaten en vooruitzichten voor de tweede helft van 2024, die moeilijker zijn dan eerder verwacht."

Hij schreef ook dat volgende week "we voor het hele bedrijf een verbeterd pensioenaanbod zullen aankondigen voor in aanmerking komende medewerkers en een applicatieprogramma voor vrijwillig vertrek zullen aanbieden."

"Deze beslissingen hebben mij tot in de kern uitgedaagd, en dit is het moeilijkste wat ik in mijn carrière heb gedaan," zei Gelsinger. "Mijn belofte aan jullie is dat we de komende weken en maanden een cultuur van eerlijkheid, transparantie en respect zullen prioriteren.

"Onze kosten zijn te hoog, onze marges zijn te laag. We moeten drastischer handelen om beide aan te pakken."

Geruchten ontstonden dat Intel een nieuwe ronde van ontslagen zou aankondigen nadat Bloomberg dinsdag meldde dat het bedrijf personeel zou ontslaan.

De laatste keer dat Intel ontslagen had na de COVID-19-pandemie was in oktober 2022, toen het bedrijf aankondigde dat het zijn personeelsbestand met 5% zou verkleinen. Beide ontslagrondes komen terwijl Intel probeert terug te veren in de markt. In april meldde Reuters dat Intels chipproductiedivisie in 2023 alleen al $7 miljard verloor terwijl het in hetzelfde jaar $18,9 miljard aan inkomsten genereerde.

Natuurlijk is Intel niet de enige in de tech sector die ontslagen aankondigt, aangezien andere technologiebedrijven de afgelopen jaren, vooral in 2024, massaontslagen en aanwervingsstops hebben aangekondigd. Andere voorbeelden zijn Unity dat 25% van zijn personeel heeft ontslagen, Discord dat een vermindering van 17% in personeelsbestand aankondigde, Microsoft dat mensen ontsloeg in zijn HoloLens- en Azure-cloudteams, en Google dat bevestigde dat het banen schrapte in zijn hardware-, core engineering- en Google Assistant-divisies.


Tom van Stam is naast hoofdredacteur bij IGN groot liefhebber van Elden Ring, Star Wars en voetbal. Probeert alles te spelen, slaagt daar zelden in. Volg hem hier op X/Twitter of mail hem op tvanstam@ign.com.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.
Gerelateerde artikelen
Reacties