PlayStation CEO: Sony houdt vast aan haar huidige pc-strategie voor PS5-exclusives

"We breiden het aantal PS5-exclusieve games uit en plannen de release van de pc-versies geleidelijk."

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.

Sony neemt de exclusiviteit van PS5 voor first-party titels zeer serieus. PlayStation CEO Jim Ryan zegt dat het bedrijf vasthoudt aan haar huidige strategie om geen pc-versies van haar games op de dag van de lancering uit te brengen.

In een recent interview met Famitsu verwierp Ryan het idee om pc-versies van PS5-exclusieve games, zoals God of War: Ragnarok, op dezelfde dag uit te brengen als op de PS5, en verklaarde dat het porten naar pc twee tot drie jaar na de oorspronkelijke release goed werkt voor Sony.

PlayStation CEO Jim Ryan says Sony will be sticking with a staggered release schedule for PC ports. Photo credit: PlayStation.
PlayStation CEO Jim Ryan Credit: PlayStation.

"We begrijpen ook volledig het belang van PS5 exclusieve titels. Zoals ik eerder al zei, is de belangrijkste verantwoordelijkheid van PlayStation Studios het maken van games voor de nieuwste PlayStation-hardware waar spelers van kunnen genieten. We breiden het aantal PS5 exclusieve games uit en plannen de release van de pc-versies geleidelijk," aldus Ryan volgens IGN Japan.

Hij voegde eraan toe: "Ik heb vaak de gelegenheid om de mening van gamefans te vragen, en wanneer ik hen vraag hoe ze denken over het tijdsverschil, zeggen ze vaak dat ze de release van een pc-versie twee of drie jaar na de release van de PlayStation-versie acceptabel vinden."

Sony bracht Horizon Zero Dawn in 2020 uit op pc, drie jaar nadat het op de PS4 verscheen, waarmee het de eerste PlayStation was die de overstap maakte naar het pc-platform. Het bedrijf was eerder tegen pc-releases en gaf de voorkeur aan consoles.

In 2021 zei Ryan dat Sony van plan was om meer van haar games naar pc te porten, te beginnen met Days Gone, omdat het "gemak om ze beschikbaar te stellen aan niet-consolebezitters is gegroeid".

Xbox-hoofd Phil Spencer heeft kritiek geuit op PlayStation vanwege het geleidelijke releaseschema voor pc, waarbij hij erop wijst dat consumenten gedwongen worden een buitensporig bedrag te betalen voor de PS5 of PS4 om de exclusieve games voor die consoles te spelen, en vervolgens jaren later opnieuw te betalen voor de pc-versies. Ondertussen is Xbox het enige platform dat games tegelijkertijd op console, pc en cloud uitbrengt, vooral op Game Pass.

Het porten van first-party titels naar pc is echter niet zonder uitdagingen. Toen The Last of Us Part 1 in maart via Steam op pc werd uitgebracht, had het prestatieproblemen en crashes die zo ernstig waren voor veel spelers dat Naughty Dog excuses aanbood en beloofde het op te lossen met een update.

Desondanks heeft PlayStation veel succes geboekt met haar pc-ports, en er zullen waarschijnlijk meer volgen in de nabije toekomst, aangezien Sony zich voorbereidt op de release van Spider-Man 2 en andere exclusives later dit jaar.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.
In dit artikel
  • Platform
  • PS5
Gerelateerde artikelen
Reacties