Microsoft DEI-leider hekelt het bedrijf na het ontslag van het hele team

De zon gaat onder voor DEI-projecten.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.

Microsoft zou naar verluidt een grote DEI-afdeling (diversiteit, gelijkheid en inclusie) sluiten. Dat blijkt uit een interne e-mail die vorige week door de leider van het team naar een aanzienlijk aantal Microsoft-medewerkers werd gestuurd. In deze e-mail beschuldigt de leider de uitvoerende leiding van het bedrijf van "onderzochte en bewezen discriminatie, intimidatie en toxiciteit."

De e-mail, voor het eerst gemeld door Business Insider en bevestigd door IGN, werd verzonden door de voormalige leider van een van de grote DEI-teams van Microsoft. In de e-mail staat dat hun "rol en team werden geëlimineerd vanwege 'veranderende zakelijke behoeften' per 1 juli 2024." De volledige omvang en aard van deze ontslagen is nog niet duidelijk.

De e-mail stelt verder dat DEI-programma's niet alleen bij Microsoft, maar in alle bedrijven in de probemen zijn:

"Onofficieel, naar mijn mening, niet specifiek voor Microsoft alleen, maar Project 2025, [een onofficieel beleidsplan van een conservatieve organisatie in de Verenigde Staten], dreigt en het echte systeemveranderingswerk dat verband houdt met DEI-programma's overal is niet langer zakelijk cruciaal of slim zoals het was in 2020. Daarom wordt de doelgerichte en strategische houdbaarheid van 3-5 jaar van de inclusieverbintenissen van veel bedrijven opnieuw geëvalueerd," staat in de e-mail. "En zoals ik het zie, was de timing perfect zodat bedrijven overal de toekomstige koers konden heroverwegen als hun Amerikaanse federale contracten in gevaar zouden komen als het werk openlijk zou doorgaan."

Photo by David Ryder/Getty Images
Photo by David Ryder/Getty Images
De e-mail prijst verder het werk van het team, maar beschuldigt ook de leiding van allerlei misstanden. In een verklaring gedeeld met Business Wire zei woordvoerder Jeff Jones: "Onze D&I-verbintenissen blijven ongewijzigd. Onze focus op diversiteit en inclusie is onveranderd en we houden vast aan onze verwachtingen, prioriteren verantwoording en blijven ons op dit werk richten."

Microsoft is slechts een van de vele technologie- en gamebedrijven die de afgelopen vier jaar grote toezeggingen hebben gedaan aan diversiteit-, gelijkheid- en inclusie (DEI)-programma's, vooral na de opkomst van de Black Lives Matter-protesten. Microsoft onthulde in het bijzonder een "raciale gelijkheidsinitiatief", waarbij het bedrijf beloofde de vertegenwoordiging te vergroten, $150 miljoen extra te investeren in diversiteit en inclusie en het aantal zwarte en Afro-Amerikaanse leiders in zijn Amerikaanse divisies tegen 2025 te verdubbelen.

In de jaren daarna zijn een aantal technologiebedrijven zoals Google en Meta echter begonnen met het maken van aanzienlijke bezuinigingen op de DEI-programma's die ze in 2020 lanceerden. Ook vanuit spelers is er sinds die tijd steeds meer kritiek op DEI-programma's en specifieke DEI-bedrijven die volgens hun teveel macht zouden hebben. Het lijkt er nu echter op dat de zon ondergaat voor veel van dit soort projecten, nu het financieel niet meer winstgevend of logisch is.

In de jaren daarna zijn een aantal technologiebedrijven zoals Google en Meta echter aanzienlijke bezuinigingen door gaan voeren op de DEI-programma's die ze in 2020 lanceerden. Ook vanuit spelers is er sinds die tijd steeds meer kritiek op DEI-programma's en specifieke DEI-bedrijven.


Sjaak is redacteur bij IGN Benelux. Hij is vooral te vinden achter zijn pc, waar hij zijn tijd en geest opoffert aan meedogenloze games als League of Legends, Dota 2 en Overwatch.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.
Gerelateerde artikelen
Reacties