Straatman Koster advocaten

Straatman Koster advocaten

Rechtspraktijken

Hèt advocaten­kantoor voor vastgoed-, aanbestedings- en omgevingsrecht.

Over ons

Straatman Koster advocaten is een hooggespecialiseerd advocatenkantoor, dat zich richt op vastgoed-, aanbestedings- en omgevingsrecht. Wij kennen de markt en het project en hebben gevoel voor politiek-bestuurlijke en commerciële verhoudingen. Daarom kunnen wij de belangen van onze cliënten optimaal behartigen. Wij staan bekend om onze diepgaande specialistische kennis, hoge kwaliteit van dienstverlening, grote betrokkenheid en no-nonsense mentaliteit. Zoeken naar de beste oplossing en een persoonlijke aanpak, dat is wat ons typeert.

Branche
Rechtspraktijken
Bedrijfsgrootte
11 - 50 medewerkers
Hoofdkantoor
Rotterdam
Type
Particuliere onderneming
Opgericht
2006
Specialismen
Bouwrecht, Aanbestedingsrecht, Staatssteunrecht, Huurrecht, Ruimtelijk ordeningsrecht, Milieurecht, Omgevingsrecht, Ondernemingsrecht, Grondbeleid en Bestuursrecht

Locaties

Medewerkers van Straatman Koster advocaten

Updates

  • Mooi vermelding Straatman Koster advocaten in Top 60 Vastgoedjuristen van PropertyNL. Ons kantoor wordt door de geraadpleegde vastgoedjuristen als een van de meest toonaangevende kantoren in #gebiedsontwikkeling genoemd. Straatman Koster advocaten is een hooggespecialiseerd advocatenkantoor op het gebied van vastgoed-, bouw-, huur-, omgevings- en aanbestedingsrecht. Ons kantoor is betrokken bij diverse grootschalige en spraakmakende bouw- en ontwikkelingsprojecten. 

    • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • Mendy Dibbets maakt overstap naar Straatman Koster advocaten. Vanaf begin september 2024 is Mendy als advocaat verbonden aan Straatman Koster advocaten. Mendy rondde in 2017 haar rechtenstudie af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds december 2017 is zij werkzaam als advocaat. Zij is gespecialiseerd vastgoedadvocaat met de focus op huurrecht. Zij adviseert en procedeert voor onder andere ontwikkelaars, beheerders en corporaties over huurrechtelijke onderwerpen zoals de kwalificatie van (huur-)overeenkomsten, gebreken, renovatie en herontwikkeling, huurprijsaanpassing, voortzetting na overlijden, leefbaarheid en huurbeëindiging. Straatman Koster advocaten is een gespecialiseerd nichekantoor op het gebied van vastgoedrecht, bouwrecht, huurrecht, omgevingsrecht en aanbestedingsrecht, gevestigd in Rotterdam. Het kantoor maakt sinds haar oprichting in 2006 een sterke groei door en is betrokken bij diverse grootschalige en spraakmakende bouw- en ontwikkelingsprojecten. Met de komst van Mendy wordt de huurrechtpraktijk van Straatman Koster advocaten verder versterkt.  

    • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • Organisatiepagina weergeven voor Straatman Koster advocaten, afbeelding

    559 volgers

    Wij zijn zeer verheugd met het toetreden tot onze partnergroep van Lidwien Kruidenier. Sinds 2021 werkt Lidwien bij Straatman Koster advocaten. Vanaf het begin van haar loopbaan heeft zij zich toegespitst op het schrijven en beoordelen van uiteenlopende contracten. In haar praktijk houdt Lidwien zich met name bezig met het opstellen en beoordelen van (grootschalige) gebieds- en projectontwikkeling gerelateerde contracten en het begeleiden van de onderhandelingsprocessen. Zij werkt voor ontwikkelaars, bouwbedrijven, overheden en beleggers. Lidwien over haar benoeming: “Ik ben blij met deze stap en heb veel zin in de nieuwe uitdaging. Een paar jaar geleden maakte ik de bewuste keuze om me aan te sluiten bij Straatman Koster advocaten. Sindsdien werk ik met veel plezier bij dit kantoor. Ik kijk ernaar uit om in mijn nieuwe rol bij te dragen aan de verdere ontwikkeling en het succes van kantoor.” Haar ruime ervaring en enorme kennis op het gebied van projectontwikkeling en contractenrecht past binnen de ambitie van Straatman Koster advocaten om deze praktijk verder uit te bouwen. Wij kijken uit naar de verdere samenwerking met Lidwien. https://lnkd.in/eRXkSRGX

    • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • Organisatiepagina weergeven voor Straatman Koster advocaten, afbeelding

    559 volgers

    Wij zijn zeer verheugd dat Hugo Strang per 1 juli 2024 de stap maakt van salaried partner naar equity partner bij Straatman Koster advocaten. Hugo is sinds 2018 aan ons kantoor verbonden en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in onze toonaangevende bouwrechtpraktijk zowel op het gebied van advisering als het voeren van complexe procedures bij de burgerlijke rechter en de Raad van Arbitrage. Zijn kennis van de bouwwereld brengt mee dat hij snel complexe bouwgeschillen kan doorgronden en vooral ook oplossen. Hugo over zijn benoeming: "Ik ben heel blij en vereerd om de stap naar equity partner te zetten bij het kantoor waar ik al 6 jaar met veel plezier als advocaat werkzaam ben. Deze stap is een mooie waardering voor mijn inzet. Ik kijk ernaar uit om deze nieuwe uitdaging aan te gaan en de bouwrechtpraktijk verder te ontwikkelen." De benoeming van Hugo past binnen de ambitie van Straatman Koster advocaten om de bouwrechtpraktijk verder uit te bouwen. Wij kijken uit naar de verdere samenwerking met Hugo. https://lnkd.in/eSEPw5-M

    • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • Straatman Koster advocaten heeft dit gerepost

    Profiel weergeven voor Violet Acar, afbeelding

    Advocaat || Partner at Straatman Koster Advocaten B.V.

    ❗ 𝐈𝐧𝐝𝐞𝐱𝐚𝐭𝐢𝐞𝐛𝐞𝐝𝐢𝐧𝐠 + 𝟑% 𝐢𝐬 𝐫𝐞𝐝𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤, aldus de procureur-generaal in zijn advies aan de Hoge Raad naar aanleiding van de prejudiciële vragen in de zaak van ASR over het huurprijswijzigingsbeding. De korte conclusie: 𝐢. 𝐒𝐩𝐥𝐢𝐭𝐬𝐢𝐧𝐠 𝐛𝐞𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐢𝐧 𝐞𝐞𝐧 𝐢𝐧𝐝𝐞𝐱𝐚𝐭𝐢𝐞- 𝐞𝐧 𝐨𝐩𝐬𝐥𝐚𝐠𝐛𝐞𝐝𝐢𝐧𝐠   • Voor de beoordeling of het beding oneerlijk is, maakt het op zichzelf niet uit of het beding te splitsen is. • Wordt het beding in zijn geheel als oneerlijk beschouwd i.v.m. het opslagbeding, dan is het gehele beding nietig. Er is dan geen mogelijkheid tot splitsing in een 'eerlijk' en 'oneerlijk' deel. 𝐢𝐢. 𝐁𝐞𝐨𝐨𝐫𝐝𝐞𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐨𝐧𝐞𝐞𝐫𝐥𝐢𝐣𝐤𝐡𝐞𝐢𝐝 𝐛𝐞𝐝𝐢𝐧𝐠  • Bekeken moet worden of - kort gezegd - het beding het evenwicht tussen de overeenkomst voortvloeiende rechten en plichten ten nadele van de consument aanzienlijk verstoort. • Een beding met een opslag van maximaal 3% boven de indexering, is in beginsel niet oneerlijk. Het opslagbeding is duidelijk. • Dat een beding oneerlijk is, kan niet enkel berusten op de omstandigheid dat er een opslag boven de indexatie mogelijk is en dat gronden voor de opslag niet worden vermeld. Dit geldt ook voor de gereguleerde huurverhogingen voor de (sociale) sector en de 3% opslag is aanvaardbaar als wordt gekeken naar de opslagpercentages die in de sociale sector worden toegepast. • Hoe hoger het maximale opslagpercentage dat toegepast kan worden, hoe zwaarder dit weegt ten nadele van het opslagbeding. 𝐢𝐢𝐢. 𝐆𝐞𝐯𝐨𝐥𝐠𝐞𝐧 𝐨𝐧𝐞𝐞𝐫𝐥𝐢𝐣𝐤𝐡𝐞𝐢𝐝 𝐛𝐞𝐝𝐢𝐧𝐠 • Als een beding oneerlijk is, wordt deze geacht nooit te hebben bestaan. • Dan zijn eerder doorgevoerde huurverhogingen onverschuldigd betaald en toekomstige huurverhogingen niet toegestaan. 𝐢𝐯. 𝐆𝐞𝐯𝐨𝐥𝐠𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐡𝐞𝐭 𝐨𝐨𝐫𝐝𝐞𝐞𝐥 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐨𝐧𝐞𝐞𝐫𝐥𝐢𝐣𝐤𝐡𝐞𝐢𝐝 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐯𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐡𝐮𝐮𝐫𝐝𝐞𝐫  • Verhogingen van de huurprijs o.b.v. een oneerlijk beding moeten buiten beschouwing worden gelaten. • De rechter kan niet ambtshalve overgaan tot verrekening van de vordering van de VH met een vordering van de H. • Als een huurder in het verleden i.v.m. een oneerlijk beding teveel heeft betaald, kan dat relevant zijn voor de beoordeling of een tekortkoming ontbinding van de huurovereenkomst rechtvaardigt. Het volledige advies is hieronder te lezen.

  • Onze kantoorgenoten Caroline Lagendijk en Simon Tichelaar waren vanmorgen weer te gast op kasteel Waardenburg bij de Academie voor de Rechtspraktijk om over het aanbestedingsrecht te spreken.

    Profiel weergeven voor Caroline Lagendijk, afbeelding

    Advocaat-Partner bij Straatman Koster Advocaten B.V.

    Vanmorgen waren mijn kantoorgenoot Simon Tichelaar en ik weer te gast bij de Academie voor de Rechtspraktijk. Over procesrechtelijke perikelen in de aanbestedingspraktijk en actuele jurisprudentie raken wij niet uitgepraat. Tot de volgende!

    • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • Straatman Koster advocaten heeft dit gerepost

    Profiel weergeven voor Paul Heijnsbroek, afbeelding

    Advocaat-Partner bij Straatman Koster Advocaten

    Wat te doen met abnormaal lage inschrijvingen? In het laatste nummer van het Tijdschrift Aanbestedingsrecht en Staatssteun is mijn artikel gepubliceerd over abnormaal lage inschrijvingen. Wat zijn dat eigenlijk en wat moet je ermee doen? Recente Europese rechtspraak geeft hier meer inzicht in. Mijn belangrijkste bevindingen zijn: ✔ Een aanbestedende dienst is verplicht om te onderzoeken of inschrijvingen abnormaal laag lijken (eerste fase). ✔Als de winnende inschrijving abnormaal laag lijkt, is de aanbestedende dienst verplicht om nader te onderzoeken of de inschrijving ook daadwerkelijk abnormaal laag is (tweede fase). ✔Als de winnende inschrijving niet abnormaal laag lijkt, hoeft de aanbestedende dienst dat niet afzonderlijk te motiveren. Een verliezende inschrijver kan niettemin kenbaar maken dat oordeel te betwijfelen (naar aanleiding van de gunningsbeslissing). De aanbestedende dienst zal daar op zijn minst inhoudelijk op moeten antwoorden. Zodra de twijfels van de verliezende inschrijver enigszins zijn onderbouwd, zal hij bovendien waarschijnlijk tot nader onderzoek moeten overgaan (tweede fase). ✔In de tweede fase moet de aanbestedende dienst na het voeren van het contradictoir debat uiteindelijk beoordelen of sprake is van een abnormaal lage inschrijving. Daarbij ligt de lat betrekkelijk hoog. ✔Het is onzeker of de aanbestedende dienst de vrijheid heeft om een abnormaal lage inschrijving te accepteren. Naar mijn mening duidt de lijn in de Europese rechtspraak erop dat die discretionaire bevoegdheid er niet (meer) is. Ook zijn er diverse andere argumenten die pleiten tegen een dergelijke discretionaire bevoegdheid. ✔De tweede fase moet uitmonden in een gemotiveerd besluit van de aanbestedende dienst tot afwijzing dan wel acceptatie van de abnormaal laag lijkende inschrijving. In geval van acceptatie zal de aanbestedende dienst in de gunningsbeslissing aan alle betrokken inschrijvers moeten vermelden dat hij (i) bij de voorgenomen winnaar de tweede fase van de procedure voor abnormaal lage inschrijvingen heeft doorlopen en dat hij (ii) daarbij tot de conclusie is gekomen dat de inschrijving niet abnormaal laag is. Naar alle waarschijnlijkheid zal de aanbestedende dienst daarbij ook moeten vermelden (iii) wat de hoofdlijnen van zijn analyse waren, zonder daarbij bedrijfsvertrouwelijke gegevens te verstrekken. Vooral de uitgebreidere onderzoeks- en motiveringsverplichtingen zullen de komende tijd waarschijnlijk gevolgen hebben voor de praktijk.

  • De ‘Wet Goed Verhuurderschap’ is al even van kracht. Deze wet bevat voor verhuurders en verhuurbemiddelaars van woonruimte vergaande verplichtingen om zich als goed verhuurder te gedragen. Benieuwd wat dit in praktijk betekent? Lees dan de laatste blog van Violet Acar en Lisa van Dolen op onze website: https://lnkd.in/eNfD7jty In dit blog wordt een overzicht gegeven van de verplichtingen waaraan verhuurders van woonruimte moeten voldoen. #wetgoedverhuurderschap #wgv #advocatenkantoor #advocatenrotterdam

    Wet goed verhuurderschap: een overzicht van de verplichtingen waaraan verhuurders van woonruimte moeten voldoen.

    Wet goed verhuurderschap: een overzicht van de verplichtingen waaraan verhuurders van woonruimte moeten voldoen.

    straatmankoster.nl

Vergelijkbare pagina’s

Door vacatures bladeren