Eindeloos kindergekrijs op een speelplaats tegenover je huis, een non-stop zoemende warmtepomp naast je slaapkamerraam: geluidshinder drijft mensen tot wanhoop. Niemand die dat beter weet dan geluidsexpert Erik Roelofsen. Daarom helpt hij onvermoeibaar mensen in hun strijd tegen gekmakend lawaai – al wordt het een kruistocht van jaren. Lees hier het artikel van correspondent Tamar Stelling:
Interessant artikel, goed dat Erik zich al die jaren al zo inzet. Los van het feit dat het toestaan van dat kinderdagverblijf op die locatie in Hengelo geen voorbeeld is van een behoorlijke ruimtelijke ordening vroeg ik me nog wel iets af: Zou er in dit geval sprake kunnen zijn van onderzoeksplicht (koper) of mededelingsplicht (verkoper)? Ik weet niet hoe snel zo'n kinderdagverblijf in een bestemmingsplan opgenomen kan worden, maar gezien de relatief korte tijd tussen aankoop woning en opening KDV kan ik me voorstellen dat één-en-ander al in de administratieve molen draaide ten tijde van de verkoop van de woning.
Erik Roelofsen, wat hebben we eigenlijk toch een mooi vak, kunnen de mensen echt helpen, daar waar de wetgeving tekort schiet of verbetering behoeft. Mooi artikel
Erik Roelofsen ik wil (niet omdat ik je op TV weleens uit een Tesla heb zien stappen 😂 ) nog wel een modern en potentieel hinderballetje opgooien: Superchargers van Tesla, die soms geplaatst worden direct grenzend aan (tuinen van) woningen. Door de RvS is recentelijk, in een zaak waar ik bij betrokken was, geoordeeld dat die vergunningsvrij mag, hoewel je een locatie met tientallen Superchargers m.i. akoestisch/milieu-hygienisch niet kan vergelijken met een eenvoudige 16A laadpaal. Om de batterijen te beschermen bij de zeer hoge laadstromen van een Supercharger, moeten deze gekoeld worden, zeker op warme dagen. Daartoe gaat de radiatorfan in/onder de auto loeien. Metingen tonen stevige geluidsterkten aan en geven aanleiding aan te nemen dat het tonaal geluid betreft. Het wordt erger als de batterijen al goed warm zijn van een lange autosnelwegrit en wanneer ook de laatste 20% in de batterij wordt geperst. Benieuwd of jij of andere vakbroeders hier ervaringen mee hebben of hun mening over willen ventileren.
Soms moeten mensen eens minder gaan klagen. Als ik naast een school ga wonen dan weet ik dat er krijsende kinderen zijn. En zo zijn er meer voorbeelden.
Ik heb 15 jaar pal naast de speelplaats van een basisschool gewoond. Om de beurt hadden de groepen buiten tijd. Het heeft mij nooit gestoord. Andere geluiden storen mij zeker wel. Het heeft mij jaren gekost voor ik gewend was aan het geluid van de autosnelweg.
Wordt zo onderschat! Ik lig met hartkloppingen in bed van al die knetterende brommers en scooters in mijn straat; een lommerrijke laan in een woonwijk wat juist eenrichtingsverkeer is voor auto’s. Terwijl die juist steeds stiller worden (elektrisch). De klinkerbestrating is ook niet geschikt voor - veelal te hard - rijdende brommers (niet elektrisch!) en scooters. Meerdere buurtbewoners hebben dit gemeld bij de gemeente. Ik kan me voorstellen dat brommers geweerd kunnen worden, net als de auto’s. Iets verderop ligt een belangrijke, geasfalteerde doorgaande weg met ruimte voor verschillende verkeersstromen.
Dit gaat alleen nog maar vaker voorkomen. Helaas ook herkenbaar.
In het aangaan van de 'strijd' ligt de kiem voor de obsessie.
Eigenaar/adviseur bij Target Advies
2 mndErik Roelofsen goed stuk! Hinder is zeker iets anders dan een norm overschrijden. En dat soms groen, ook al doet het akoestisch weinig, toch helpt. Maskeren en wat je niet ziet, hoor je ook minder. Er is geen landelijke norm voor laagfrequent geluid. De Omgevingswet stelt gemeenten wel in de gelegenheid regelgeving rond laagfrequent geluid op te nemen in haar omgevingsplan. Ik vind het een gemiste kans dat het Rijk niet gekozen heeft voor een toeslag van 5 dB bij het overschrijden van de Vercammen-curve. Laagfrequent en laagfrequent tonaal geluid (brom of bromtoon) is nauwelijks te onderscheiden en dus net zo hinderlijk. Maar wel ook een kritische noot: wederom staat er zonder verdere uitleg: "3 decibel erbij staat voor een verdubbeling van het geluidsniveau". Natuurkundig weinig tegenin te brengen, behalve dan dat het een verdubbeling van de geluidintensiteit is, maar de leek leest onterecht: "3 dB is 2x zoveel geluid, 2x zo hard geluid, 2x zo luid". Recentelijk al een online discussie hierover met je gehad. +3 dB is voor het gehoor een duidelijk waarneembaar nuanceverschil en ca. +10 dB klinkt als 2x zo luid. Net als toen stel ik: leg het ofwel helemaal uit, of zwijg erover.