Een nieuwe studie, geleid door het LUMC, heeft aangetoond dat een techniek met een speciale kleurstof de kans op zogeheten naadlekkages bij darmoperaties verkleint. Bij de operaties kan soms een lekkage optreden op de plaats waar een chirurg de losgemaakte uiteinden van de darm weer aan elkaar heeft gezet. Dit is een ernstige complicatie die kan leiden tot een heroperatie, langere ziekenhuisopname en meer gezondheidsproblemen voor de patiënt. De studie is uitgevoerd in 8 Nederlandse ziekenhuizen, waarin bijna 1.000 patiënten zijn onderzocht. Dr. Alex Vahrmeijer, dr. Denise Hilling, promovendi drs. Robin Faber en drs. Ruben Meijer en Jeffrey Braak van het LUMC hadden de leiding over het onderzoek, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke blad The Lancet Gastroenterology & Hepatology. In 2023 kregen ongeveer 12.000 mensen de diagnose darmkanker in Nederland. De meeste darmkankerpatiënten ondergaan een operatie. Het LUMC opereert gemiddeld 300 mensen per jaar aan de dikke darm: ongeveer 100 keer vanwege darmkanker en 200 keer om een andere reden, bijvoorbeeld voor chronische darmontsteking of de ziekte van Crohn. Lees verder op onze website ▶ https://bit.ly/3TbirmR #darmkanker #crohn #darmontsteking
Mooi opgezet onderzoek! In het abstract zie ik alleen staan dat er geen verschil was op de primaire uitkomst naadlekkage of op complicaties in het algemeen; Hoe is ICG dan toch beter?
Ligt het aan mij… maar de conclusie is dat er geen significant verschil is in naadlekkages!!! Graag correcte informatie verspreiden.
Excellent. Have many colleagues who have been using this techique for quite some time during endometriosis bowel surgery. Looking forward to seeing it implemented.
Interessante studie! Klopt de conclusie? Geen verschil in naadlek met/zonder ICG? Overigens is de laparoscopische ergonomie op de tekening suboptimaal 😊(kijkrichting is niet de werkrichting)
Thé médical literature is full of such conclusions …publish or perish…
Goed werk..respect voor🙏❤
Gefeliciteerd Alex Vahrmeijer mooi dat jullie dit hebben gedaan en in de lancet staan!
Zeer nuttig en goed beschreven! Knap werk Robin👌
Heel belangrijk onderzoek met grote impact voor de patiënt. Hopelijk gaan alle ziekenhuizen deze techniek snel overnemen