Bijdrage van NRC

Organisatiepagina weergeven voor NRC, afbeelding

88.094 volgers

Het kabinet wil in Europa juist ‘alles op alles’ zetten om het huidige verdienmodel van boeren te behouden. Maar volgens oud-hoogleraar Jan Douwe van der Ploeg bestaat dat verdienmodel niet meer. „We hádden een verdienmodel. Dat was doorgaande schaalvergroting, intensivering, specialisatie en marktverovering. Goed beschouwd is dat model failliet, omdat de Nederlandse landbouw en veeteelt tegen ecologische, wettelijke en financiële grenzen aan lopen.” Van der Ploeg ziet dat het succes van de Nederlandse landbouw ook een keerzijde heeft. „Voor mijn grootvader en tienduizenden anderen is het harde boerenwerk het emancipatiepad voor hun familie geweest. Dat heeft Nederland gevormd, al zijn we dat weer vergeten. Maar in arme landen werken kleine boeren in deze tijd ook keihard om eenzelfde route af te leggen. Het pijnlijke is dat hele landbouwsectoren daar weggeconcurreerd worden door de import van goedkope landbouwproducten uit Europa, en met name ook Nederland.” 👉 Het interview lees je via de link: https://lnkd.in/eri4bY57 #landbouw #ondernemen #netherlands 📷 Roger Cremers

  • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Willem Stegink

Senior Actuary at Achmea (geef hier mijn eigen standpunt)

2 mnd

Je kan altijd de definities veranderen om je gelijk te halen. Beetje jammer, maar ook wel weer te verwachten dat de wokebode daar een podium voor biedt.

Ivo Brautigam

Directie adviseur bij Landschap Erfgoed Utrecht

2 mnd

Eindelijk iemand die de spijker op z’n kop slaat! Dat vasthouden aan het vermeende verdienmodel frustreert ons hele land!

Ton Tijdink

Eigenaar FinIT.plus: IT & Finance, business cases en kostenramingen

2 mnd

Treffend ook de opmerking in het artikel dat de WUR vooral onderdeel is van het probleem ipv onderdeel van de oplossing.

Olivier Sprangers

Coach & Trainer van Executives en Coaches/counselors; TA en Systemisch Denken en Werken; CTA-O, ir.

2 mnd

Interessant, maar uit oogpunt van strategie onjuist. Dat “landbouw en veeteelt tegen ecologische, wettelijke en financiële grenzen aan lopen” is een gevolg van slecht strategisch inzicht van de landbouw-ondernemers zelf. Al in de jaren ‘90 emigreerden landbouwers naar grote landen met ruimte, omdat ze wisten dat Nederland het kleinste dichtstbevolkte land ter wereld was en alleen maar nóg dichter bevolkt zou worden. De “ecologische, wettelijke en financiële grenzen” zijn dáár een gevolg van. De meeste ondernemers weten dat ze zelf verantwoordelijk zijn: strategie en marktontwikkelingen moet je in de gaten houden. Ja, ik ben voorstander van subsidie voor de boeren om ze elders aan de slag te krijgen, maar niet teveel geld. Andere branches met strategische problemen krijgen dat ook niet, of maar weinig.

Dirk de Bruijn

It-support - Ambassadeur Seniorweb

2 mnd

Wat een ongelooflijk lulverhaal.

  • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Floris van Zinnicq Bergmann

Begeleiden van investeerders in natuurinclusieve landbouw en natuur, vZB Consultancy

1 mnd

Een goed en helder verhaal. In het huidige landbouwsysteem is er een duidelijk verdienmodel voor de agro-industrie, de kunstmestfabrikanten, de 'gewasbeschermingsmiddelen (-GIF) en de farmacy maar de boer komt minder en minder in dit verhaal naar voren. Hopelijk leest de minister het NRC en neemt zij kennis van dit artikel.

Dorette Koster

💦 Adviseur digitale transformatie, innovatie & datagedreven werken.

1 mnd

Eindelijke een kans om kampioen biologische landbouw te worden

Aaldrik Tiktak

Senior Researcher Soil and Water @ PBL Netherlands Environmental Assessment Agency

2 mnd

Een mooi verhaal dat laat zien dat het weinig zin heeft om je te verzetten tegen noodzakelijke veranderingen

Jacko Obels

Thoughtleader Agriculture & Sustainability

1 mnd

Bij Capgemini hebben we programma FoodforaBetterWorld, waar we de afgelopen jaren deze discussie in de gehele keten van farm to fork voeren, de retailers zijn hier ook bij betrokken , het gaat langzaam maar steady. Kan aansluiten bij Jan Douwe dat oa US , Frankrijk veel meer betrokken zijn bij verdienmodellen van de boeren. Voorbeeld is de discussie over regeneratieve landbouw, die wordt in Nederland niet omgezet in akties, hierin speelt de dominante “Wageningen “ cultuur een remmende rol . Voorbeelden in Nederland zijn er te over, met aangetoonde 25 procent extra verdienste Rico Wolberink Ward de Vin Jochem Dragt Kees Jacobs Marcel van Breeden Annelies Hermens

Maarten Ooms

Founder and Inspirator of Enerdo, Moonfish & Gentoo

1 mnd

The one straw revolution ( Fukuoka) is coming!

Meer commentaar weergeven

Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen