De consolidatie van de flexmarkt? Die zet zich de aankomende jaren gewoon door
Gevoed met kapitaal vanuit investeerders, wordt de uitzendmarkt al enige tijd gekenmerkt door een sterke vorm van consolidatie. Zo steeg het marktaandeel van de top-25 in de uitzendbranche in de afgelopen 10 jaar van 25 naar 45 procent. De laatste jaren zijn het aantal overnames, met zo’n twintig tot dertig per jaar, redelijk gelijk gebleven. En ondanks een lichte daling van 25 procent in het aantal transacties in 2023 durven wij één ding te beweren: de consolidatie in de flexmarkt zet zich de aankomende jaren zeker door.
Waarom?
Reden 1 = Krimp aantal uitzenduren
In 2023 kromp het aantal uitzendbanen voor het eerst in twee jaar met 52.000 in het eerste, en 60.000 uitzendbanen in het tweede en derde kwartaal. ING verwacht door de arbeidskrapte en beperkte economische groei een volumekrimp van 5 procent voor 2024. Dit zal voor een shake-out zorgen: zodra er druk op de markt komt, krijgen kleinere partijen het moeilijker.
Reden 2 = Wet- en regelgeving
De toenemende regeldruk door toenemende wet- en regelgeving zoals de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) zorgt voor hogere kosten, die met name de kleinere bureaus onvoldoende kunnen dragen. In combinatie met de certificeringsplicht die op 1 januari 2025 in zal gaan, zullen een hoop uitzendbureaus de markt vroegtijdig verlaten.
Reden 3 = Blijvende interesse vanuit investeerders
De uitzendmarkt blijft interessant voor investeerders door het potentieel van groeimogelijkheden door overnames, operationele efficiëntie en de lichtheid van bedrijfsmodellen. Tegelijkertijd maakt de blijvende krapte op de arbeidsmarkt, het risico van deze investeringen minder groot. Het doen van overnames is natuurlijk prijzig.. wat kunnen flexbedrijven nog meer doen?
Brand Manager @ Learned
6 mndHelder artikel Jona van Loenen!