DigiUpdate #4

DigiUpdate #4

Regio Zuid is alweer begonnen aan de Bouwvak. Regio Midden en Noord volgen binnenkort. Hoewel velen van ons genieten van een welverdiende vakantie, gaat de ontwikkeling in de bouwsector onverminderd door. Met deze vakantie-editie van de DigiUpdate houden wij je op de hoogte, zelfs vanaf je vakantieadres. Of je nu aan het strand ligt of in de bergen wandelt, met DigiUpdate blijf je altijd up-to-date. Veel leesplezier!


Lego voor Gevorderden: modulaire bouwmaterialen

Van gebouw A naar gebouw B. Het ontwerpen van gebouwen met het oog op demontage en hergebruik is voor de meeste bouwprofessionals nog onbekend terrein. Toch zien we al een verschuiving naar een meer circulaire benadering van bouwen, waarbij gebouwen niet langer worden gezien als een eenmalige investering, maar als ‘bouwstenen’ die deel uitmaken van een grotere materiaalkringloop. Dit betekent dat een gebouw niet alleen een eindpunt is, maar net zo goed het vertrekpunt voor een nieuwe (nader aan te breken) fase.

Het idee hiervan is dat de bouwmaterialen en -componenten van gebouw A kunnen worden geregistreerd, gedemonteerd en vervolgens gebruikt om er gebouw B van te maken. Als een soort Lego voor gevorderden.

Zo pak je dit het beste aan >


Van afschrijving tot opwaardering: CO₂-reductie door circulaire renovatie

Door sloopmateriaal van gebouwen een tweede leven te geven, werd bij de renovatie van een pand in het voormalig Marine Vliegkamp Valkenburg in Katwijk maar liefst 40% aan CO₂ bespaard. De opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf luidde dan ook: knap het kantoor op en doe dit met zoveel mogelijk gebruikte materialen. Voor de renovatie zijn verschillende onderdelen van het bestaande gebouw opnieuw gebruikt, zoals de keramische vloertegels. Andere materialen kwamen van een 'donorgebouw', een Amsterdams bankkantoor. Dit betrof wand- en plafondsystemen, verlichting, klimaatplafonds en luchtbehandelingskasten.

POPMA TER STEEGE ARCHITECTEN werkte voor deze opdracht samen met aannemer Vink Bouw en ontmantelings- en saneringsbedrijf Adex Groep .

Van oude kantoren naar nieuwe kansen >


Graafschade verminderen met behulp van Augmented Reality

Uit schaderapportages blijkt dat het afgelopen jaar bijna 49.000 keer graafschade is veroorzaakt. Door de energietransitie neemt het risico op schade alleen maar toe. Tot 2050 komen er in de al drukke ondergrond nog eens 50.000 nieuwe wijkstations en 100.000 km aan ondergrondse kabels bij. Augmented Reality (AR) kan wel eens dé oplossing zijn voor het verminderen van graafschade. AR stelt gebruikers in staat om ondergrondse kabels en leidingen in 3D te visualiseren, wat helpt bij het nauwkeurig bepalen van graaflocaties. AR-technologie kan kabels en leidingwerk in verschillende kleuren weergeven, wat de oriëntatie aanzienlijk verbetert.

Lees meer over deze technologie >


"Samen bouwen aan digitale vooruitgang met BIM"

Bouwen gaat steeds vaker gepaard met grote informatiestromen tussen samenwerkende partijen. BIM helpt om de uitwisseling hiervan in goede banen te leiden. Het fungeert als 'hub' waarin alle relevante data van een bouwwerk worden ondergebracht gedurende de gehele levenscyclus. "BIM helpt om alle werkzaamheden goed op elkaar af te stemmen, en om vroegtijdig samen oplossingen te zoeken voor knelpunten. Dat spreekt me zo aan in deze manier van werken", aldus Patrick van Dongen van Maas-Jacobs in een interview op Koninklijke Bouwend Nederland .

Lees hier het volledige artikel >


"Wat bouworganisaties nodig hebben? Een Single Source of Truth. Wanneer álle betrokken teams en disciplines toegang hebben tot dezelfde informatie, leidt dat geheid tot betere besluitvorming."


Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen

Meer artikelen van STARC