DigiUpdate #5
De R is weer bijna in de maand. Hoog tijd voor de nieuwe DigiUpdate, onze maandelijkse nieuwsbrief, waarin wij onze lijfspreuk 'Samen kundig groeien' centraal stellen. Veel leesplezier!
"Duurzaamheidstransities aanjagen vergt meer dan subsidiepotjes"
Volgens Onno Dwars , CEO van Ballast Nedam Development , werken subsidieregelingen prima om landelijke duurzaamheidstransities aan te jagen, zo deelt hij in een interview op VG Visie. Maar, zo is hij van mening, dan mag een langetermijnvisie niet ontbreken. Dwars ziet dat niet de overheid, maar de sector zelf het voortouw neemt om zulke transities van de grond te krijgen en noemt recente duurzame nieuwbouwprojecten als een succesvol voorbeeld.
Om de duurzaamheidsambities nu en in de toekomst waar te kunnen maken is een sectoroverstijgende kijk nodig. Ook hierin ziet de zegsman een rol weggelegd voor uitvoerders. Bouwers zullen zo nu en dan ook de pet van natuurbeschermer, netbeheerder en dokter moeten opzetten. Want, zo zegt Dwars: "infrastructuur, groen, water en gezond leven komen allemaal [samen] in de gebouwde omgeving."
"Zonder dataliseren komen we er niet"
Bouwprojecten worden met de dag complexer, door aanhoudende personeelstekorten is er een groeiende noodzaak om efficiënter te werken en duurzaamheidseisen worden geregeld aangescherpt. Kortom, de gehele keten in de bouwsector kampt met grote uitdagingen...
"Digitaliseren, datagedreven werken en automatiseren zijn afzonderlijk niet langer voldoende om deze uitdagingen op te lossen", aldus Christiaan van Kouwen , founder van STARC. "Er is dringend behoefte aan een overkoepelende strategie: dataliseren."
"Risicomanagement is geen onemanshow"
Risicomanagement is essentieel in de bouwsector om projecten succesvol en veilig te laten verlopen. Met behulp van data-analyse en AI ontstaan er nieuwe mogelijkheden om risico's nauwkeuriger te voorspellen en te beheersen, bijvoorbeeld op het vlak van veiligheid op de bouwplaats , het beheer van assets , het reduceren van faalkosten en de ontwerpfase.
Met het gebruik van nieuwe technieken en digitale tools neemt ook de complexiteit toe. Neem BIM. Hoe kunnen processen doorgang vinden zonder werkende internetverbinding? Hoe zit het met datalekken en de beveiliging van contract- en ontwerpgegevens? Hoe borg je dit wanneer werk wordt uitbesteed aan ontwerpers uit andere landen? Het zijn vragen waar je niet zomaar even aan voorbij kunt gaan. En waarvoor de nodige expertise nodig is.
Risicomanagement blijft ondanks de vele automatiseringsmogelijkheden mensenwerk, aldus Business Analist Geert Dirkse en Senior Sectoranalist Bouw & Gebiedsontwikkeling Hans-Hugo Smit van de Rabobank - en daar zijn we het hartgrondig mee eens. Naast meer bewustwording op het gebied van data governance delen ze de in hun ogen grootste risicofactoren in de bouw met tips om daarmee om te gaan.
Recept voor rampen: "Eerst doen, dan denken"
Een bouwproject komt niet vanzelf van de grond. Daar is actie, snelheid en doorzettingsvermogen voor nodig. Onder het mom 'dat komt vast nog wel van pas' starten veel bouworganisaties met het verzamelen van data. Het idee is goed, maar verzamelen om het verzamelen is verspilde moeite. Zonder gedegen plan vooraf mis je effectiviteit en is de kans groot dat je irrelevante en inconsistente data binnenhaalt. Met als gevolg: vertekende inzichten, waardoor je onjuiste beslissingen maakt. Ben je benieuwd hoe je wèl bouwt aan betrouwbare data?
"Met 111 arbeidsongevallen per 100.000 banen is de bouwnijverheid van alle sectoren lijstaanvoerder. Veel van deze ongevallen zijn te voorkomen met betere monitoring en analyse van veiligheidsdata."