Hoe wij werken in de GGZ leuk houden

Hoe wij werken in de GGZ leuk houden

Het is een veelgehoorde klacht. De GGZ staat onder druk en dat leidt tot emotionele uitputting onder zorgprofessionals. Als werkgever én zorgprofessional baart het mij zorgen omdat je niet zomaar voor de zorg kiest, maar dat doe je vanuit een ideaal of overtuiging. Kan werken in de GGZ ondanks de druk dan toch nog leuk zijn?

Gezien en gehoord worden

Het komt geregeld voor dat een organisatie met de allerbeste bedoelingen (of niet) besluiten neemt die negatief uitpakken voor de tevredenheid onder medewerkers. Ook PHI en Het Rughuis zijn zeker niet perfect, net zomin als elke andere willekeurige zorginstelling. Maar we zetten wel ons beste beentje voor en werken samen om van onze zorgorganisatie de perfecte werkplek voor zorgprofessionals te maken.

Het is mede om die reden dat we ons beleid en strategie steeds meer bepalen door de inzet van deep democracy. Bijvoorbeeld door de Ondernemingsraad en de aankomende Professionele Adviesraad in een vroegtijdig stadium te betrekken bij voorgenomen besluiten. Of door inzet van bindende referenda, enquêtes, prijsvragen en wat dies meer zij om onze medewerkers te raadplegen en te betrekken.

In een videoboodschap worden vragen van medewerkers beantwoord

Korte lijnen

Met een paar honderd medewerkers is PHI en Het Rughuis een relatief kleine organisatie. Daarbinnen passen geen dikke leemlagen van managers, directeuren of bestuurders, waar je niet doorheen komt als je iets wilt bereiken.

Wij houden van korte lijnen en gedeeld leiderschap, en dan past alleen een platte organisatiestructuur waarin gelijkwaardigheid als kernwaarde door iedereen wordt gedragen. PHI en Het Rughuis hebben een grote slag gemaakt door verantwoordelijkheden lager in de organisatie te beleggen, wat positief uitpakte voor de betrokkenheid van medewerker én client.

Zo vertelde een lid van de Cliëntenraad mij onlangs dat PHI en Het Rughuis niet te vergelijken zijn met de ‘grote GGZ’. Op mijn vraag wat ze precies bedoelde, antwoordde ze: “Bij PHI word je behandeld als een gelijkwaardig medemens, waar je elders nog een zieke patiënt bent.”

Hechte teams met leuke collega’s

Met veertien regionale behandelcentra in het land kan het een opgave zijn om binding te voelen met collega’s in andere regio’s. Gelukkig werken onze medewerkers per locatie nauw samen in hechte teams.

Omdat er holistisch en interdisciplinair wordt samengewerkt aan dezelfde behandeldoelen heb je ook op de inhoud veel contact met collega’s. Er wordt hard gewerkt, maar gezelligheid wordt zeker net zo hoog gewaardeerd en dat maakt het verschil. Waarbij er met regelmaat samen iets leuks wordt ondernomen naast het werk.

Eén van de winnende teams tijdens de Personeelsspelen van 2022, ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Intergrin

Kwaliteit voorop

Het maakt me trots om te zien dat er zoveel betrokkenheid wordt getoond in de verbetering van onze zorg. Een voorbeeld: samen met belangrijke stakeholders in de zorg schreven we een state-of-the-art kwaliteitsbeleid met bijzondere nadruk op bij- en nascholing.

Ook hebben we recent Psyflix beschikbaar gemaakt voor alle medewerkers van PHI en Het Rughuis: een video-aanbod over alle mogelijke onderwerpen binnen psychotherapie en diagnostiek, waaronder wekelijkse Live Masterclasses waar je samen met andere behandelaren aan kunt deelnemen. Ook biedt Psyflix veel inspirerende rollenspelen en sessies met echte patiënten om van te leren, gegeven door dé experts binnen deze gebieden.

Professionele autonomie

Een recente enquête onder onze zorgprofessionals liet zien dat een ruime mate van professionele autonomie in de inhoud van het werk tot de top 3 factoren voor werkgeluk behoort. En het mag ook gezegd worden: om kwaliteit te kunnen bieden passen geen strakke protocollen of 'kookboek'-behandelingen.

Om onze zorgprofessionals nog meer ruimte te geven qua professionele autonomie, ontwikkelden wij met hen samen het zogeheten Modulaire Zorgmodel. Dit unieke zorgmodel staat garant voor ultiem maatwerk voor onze cliënten, veel meer dan de zorgpaden en zorgprogramma’s die ik tot nog toe ben tegengekomen.

Het mooie van het Modulaire zorgmodel is dat de verschillende zorgmodules waaruit het is opgebouwd bedacht en ontwikkeld zijn door onze zorgprofessionals zelf.  Dat is professionele autonomie 2.0.

---

PHI en Het Rughuis zijn zeker niet perfect, maar we zetten wel ons beste beentje voor om van onze zorgorganisatie de perfecte werkplek voor zorgprofessionals te maken. Hier geldt het adagium: tevreden medewerkers zorgen voor tevreden klanten.

Het bevalt mij echt super goed en ik ben super blij dat ik nog een jaar mag blijven🥳😀

berny van Putten

psychotherapeut at GGZ inGeest en hoofdbehandelaar bij Het Rughuis Rijnmond van de ihc groep

4 mnd

Als werknemer bij het Rughuis kan ik beamen wat Roel hier boven heeft geschreven. Cliënten voelen zich echt gehoord en gezien en het personeel ook sinds Roel de scepter zwaait. Werken is leuk omdat je autonomie hebt zo ver dat kan. Berny van Putten (psychotherapeut)

Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen

Meer artikelen van Roel Verheul