Logistieke hobbels bij import: verhalen uit de praktijk
Bij import komen producten soms van ver. Dit maakt de logistiek moeilijker dan bij binnenlandse handel. Onderweg is er kans op vertraging. Bijvoorbeeld bij overslagpunten of bij de douane. Als importeur doe je er dus goed aan als je rekening houdt met uitdagingen en veranderingen in de logistieke keten. Zo kun je problemen voorkomen en een goede relatie met je klanten behouden.
Alles weten over het starten met importeren? Kom naar de Vraag Maar Raak-sessie op 22 oktober in Groningen.
‘Geen betere raad dan voorraad’
Erik de Jong, eigenaar van BouwFactor, is bekend met logistieke problemen. Met zijn bedrijf importeert en verkoopt hij hout. Al werd enkele jaren geleden onzeker of hij nog wel kon leveren. De schaarste aan hout was overal voelbaar. De Jong merkte vroeg dat er problemen waren: de kap en verwerking verliepen trager door coronamaatregelen, de vraag nam toe en er was een tekort aan containers.
De Jong schakelde heel snel toen Amerika de problemen nog groter maakte. “Trump had een importheffing ingevoerd op Canadees hout. De Amerikanen richtten zich daardoor op Europa. Zij waren best bereid meer te betalen. Toen ik dat eenmaal wist heb ik voor een hogere prijs alsnog afspraken gemaakt met mijn leverancier”, vertelt De Jong. Hij besloot extra voorraad aan te leggen. “Noem het maar ouderwets, een grote voorraad. Maar we waren achteraf zo blij dat we prijsstijgingen voor lief namen en op tijd inkochten. Om me heen zag ik dat concurrenten wél zonder hout zaten.” Opslag kost geld, maar De Jong weet: “Geen betere raad dan voorraad.”
Vertraging bij de douane
Je levering kan ook vertraging oplopen bij de douane. Als je producten importeert van buiten de EU, dan moet je zending altijd langs de douane. Een oorzaak van vertraging is bijvoorbeeld dat de douane belangrijke documenten mist om goederen in te klaren. Als importeur kun je dus ook zelf bijdragen aan een vlotte douaneafhandeling.
Expediteur Bart de Ruiter van Explect Forwarding deelt zijn ervaringen. “Het komt voor dat een importeur pas een dag voordat de goederen aankomen de factuur naar ons stuurt. Terwijl we er al meerdere keren om hebben gevraagd. Daarna zien we dat er gegevens op de factuur ontbreken, zoals een factuurnummer of de afgesproken Incoterms®. Of verplichte documenten, zoals gezondheidscertificaten of oorsprongscertificaten uit het land van de leverancier zitten er niet bij. Dit zorgt onnodig voor vertraging en problemen.”
Logistieke uitdaging bij import uit Afrika
Logistieke hobbels kun je ook tegenkomen als je met Afrikaanse landen zakendoet, weet Justus Bijlsma. Hij is mede-eigenaar van Pure Africa Coffee en importeert koffie uit Oeganda, Burundi en Rwanda. De heuvelachtige landschappen in deze landen maken transport traag, hoewel de hoofdwegen redelijk zijn. Het vervoer van de plantage naar het ‘washing station’ is een uitdaging. “De bessen waar de koffiebonen in groeien, worden in zakken van 80 kilo op de bagagedrager van een fiets vervoerd. Dat duurt lang. Als het té lang duurt, begint een fermentatieproces en krijg je bonen die smaken naar afwasmiddel”, legt Bijlsma uit. Bekijk onderstaande video waarin Bijlsma meer vertelt over zijn logistieke uitdagingen.
Kom naar onze gratis Vraag Maar Raak-sessie
Wil je meer leren over importeren? Kom dan naar onze Vraag Maar Raak-sessie: starten met import op 3 september 2024 in Rotterdam. Je krijgt dan antwoord op de vraag hoe het werkt met transport en inklaren van je producten.
Exporteer jij diensten? Dan zoeken wij jou!
Vanuit KVK stemmen wij onze dienstverlening graag af op de marktbehoefte. Het liefst met input van ondernemers. Voor ons klantreis onderzoek ‘Exporteren van diensten’ zoeken wij daarom:
In een interview van ongeveer een uur bespreken we graag je ervaringen rondom het exportproces van je dienst. Dit gesprek vindt online plaats via MS Teams (online).
Wil je hieraan meewerken? Of wil je meer hierover weten? Neem dan contact op met Maureen Lashley, klantreisexpert bij KVK. tel 06 236 481 68, e-mail: maureen.lashley @kvk.nl