Normale content

Verbluffende ruimtevideo toont Webb-telescoop die in de verre kosmos tuurt

Ongekende uitzichten.
Verbluffende ruimtevideo toont Webb-telescoop die in de verre kosmos tuurt

De Webb-telescoop kan dingen doen die andere telescopen nooit hebben gedaan.

Het is het krachtigste observatorium in de ruimte dat ooit gebouwd is. En een nieuwe video van het Europees Ruimteagentschap, dat samenwerkt met NASA en het Canadese Ruimteagentschap, laat zien hoe het verre kosmische objecten kan bekijken met ongekende details en helderheid.

LEES OOK: 6 dingen die je wilt weten over NASA's mega maanraket

Aanschouw de Zuidelijke Ringnevel, die de plaats is van een dramatische sterfte van een ster, zo'n 2500 lichtjaar van ons vandaan. Een ster ter grootte van een zon heeft geen brandstof meer en gooit grote gaswolken de ruimte in. Het is een spectaculair gezicht.

De video hieronder van de Europese Ruimtevaartorganisatie gaat veel verder dan ons melkwegstelsel en laat zien wat de James Webb-ruimtetelescoop - met zijn meer dan 1,5 meter brede spiegel - in het verre heelal ziet.

Een uniek uitzicht

In tegenstelling tot de legendarische Hubble-ruimtetelescoop, die licht vangt dat wij kunnen zien ("zichtbaar licht"), vangt de Webb-telescoop een ander soort licht, met langere golflengten, infrarood licht genaamd. Deze langere golflengten van het licht kunnen door stof- en gaswolken heen glippen en dingen verlichten die voorheen verborgen waren (zoals de stervende ster die gas verspreidt in het centrum van de zuidelijke ringnevel) of troebel waren.

"Het tilt de sluier op," vertelde Jean Creighton, een astronoom en de directeur van het Manfred Olson Planetarium aan de Universiteit van Wisconsin-Milwaukee, vorig jaar aan Mashable.

LEES OOK: NASA GIF toont de buitengewone kracht van de Webb-telescoop

De Webb-telescoop is nog maar net begonnen. Hij zal enkele van de oudste sterrenstelsels in het heelal bekijken. Hij zal onthullen waar de atmosferen van mysterieuze exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel, van gemaakt zijn.

Recommended For You

Trending on Mashable

  翻译: