Normale content

De zon heeft gigantische vlekken die je zo maar zou kunnen zien

Zorg ervoor dat je wel een beschermende bril op zet
De zon heeft gigantische vlekken die je zo maar zou kunnen zien Credit: NASA

NASA wetenschappers die de zon bestuderen, hebben een enorme groep vlekken in het midden van de ster ontdekt die zichtbaar zijn vanaf 148 miljoen kilometer afstand op aarde.

Zonnevlekken

De vlekken, bekend als zonnevlekken, lijken hier misschien slechts kleine vlekjes op het zonneoppervlak, maar ze kunnen net zo groot zijn als hele planeten, met sterke magnetische velden - duizenden keren sterker dan het magnetische veld van de aarde. De vlekken lijken donker omdat ze veel koeler zijn dan de omringende delen van de zon.

"Als je eclipsbrillen hebt en goed zicht, zou je het zonder vergroting kunnen zien," zei het Amerikaanse bureau van ruimtevaart op X, voorheen bekend als Twitter. NASA herinnerde mensen er vervolgens snel aan dat je nooit rechtstreeks naar de zon moet kijken zonder de juiste zonnefilters.

Veel volgers merkten op dat ze de nieuwe groep zonnevlekken konden zien, die over het algemeen dagen of weken kunnen aanhouden voordat ze verdwijnen. De Solar Dynamics Observatory van NASA heeft de cluster gevolgd met real-time beelden van de zon.

Lees ook: Dit zijn de 7 beste ruimtefoto's van 2023

Intense uitbarstingen

Net zoals stormseizoenen op aarde ervaart de zon een weerspatroon dat zich elke 11 jaar herhaalt. Aan het begin en het einde van die cyclus is deze activiteit het kalmst. Maar de zonneactiviteit neemt toe en bereikt zijn hoogtepunt in het midden van de cyclus, waardoor de zon kolkt met gigantische uitbarstingen.

Op dit moment nadert deze cyclus een piek, het hoogtepunt zal bereikt worden in maart 2025. Daarom zijn meldingen van zonnevlammen en coronale massa-ejecties-plasma dat uit de buitenste atmosfeer van de zon wordt gespuwd, de corona genoemd -op dit moment in het nieuws. Miljoenen Amerikanen zullen de zeldzame mogelijkheid krijgen om deze intensere versie van de corona voor een paar minuten met het blote oog te zien tijdens de komende zonsverduistering op 8 april.

Zonnevlekken vormen zich op hebieden op de zon waar magnetische velden bijzonder sterk zijn.
Credit: NASA / SDO / AIA / HMI / Goddard Space Flight Center

Stormseizoen

"Het is de tegenhanger van het stormseizoen. We gaan er weer een in," zei Mark Miesch, een wetenschapper bij het Space Weather Prediction Center van de National Oceanic and Atmospheric Administration, eerder tegen Mashable.

Zonnevlekken vormen zich bij bepaalde gebieden op de zon waar magnetische velden bijzonder sterk zijn. De magnetische veldlijnen dicht bij zonnevlekken raken vaak in de war. Dit kan een plotselinge explosie veroorzaken in de vorm van een zonnevlam, Die een vloed van straling de ruimte in stuurt, en dus ook richting de aarde.

Zon deskundigen hebben een beperkt vermogen om “ruimteweer” gebeurtenissen te voorspellen, maar ze blijven de zon bestuderen om zo een beter idee te krijgen van de gewelddadige zonne-uitbarstingen en er dus ook achter te komen hoe ze impact zullen hebben op onze Aarde. Het sterke, uitgestrekte magnetische veld van de aarde en de atmosfeer werken samen om mensen te beschermen tegen de effecten ervan. Het magnetische veld, geproduceerd door geladen gesmolten ijzer dat in de kern van de planeet woelt, houdt de meeste geladen zonne-gassen die van de zon afkomen weg - "net zoals een paraplu in een regenbui", zegt NASA.

Lees ook: NASA-ruimtevaartuig legt oude, kronkelende rivieren op Mars vast op beeld

De vlekjes, bekend als zonnevlekken, lijken hier misschien slechts kleine vlekjes op het zonneoppervlak, maar ze kunnen zo groot zijn als hele planeten.
Credit: NSF / AURA / NSO

Gevolgen op aarde

Maar ruimteweer kan ook gevolgen hebben voor het leven op aarde op andere manieren, zoals verstoringen van stroomnetwerken- dus ook internet, telecommunicatie en GPS-systemen. Deze gebeurtenissen zijn zeldzaam, maar een zonnevlam in maart 1989 veroorzaakte een stroomuitval van 12 uur in heel Quebec, Canada. Het verstoorde ook radiosignalen voor Radio Free Europe.

Kijken naar de zonnevlekken

Als je van plan bent om de zonnevlekken te bekijken, zorg er dan wel voor dat je een betrouwbare zonne-eclipsbril draagt.

Het is de ruimte-tegenhanger van het stormseizoen."

Zonder speciale brillen beginnen de retina's het licht dat van de zon komt op te nemen.
Credit: MARK RALSTON / AFP via Getty Images

Zonder speciale beschermende brillen beginnen de retina's het licht dat van de zon komt op te nemen. Zodra die lichtreceptoren overspoeld zijn, passeert het overschot de retina en wordt in plaats daarvan opgenomen door het donkere pigment dat de oogbollen bekleedt. Dan beginnen de cellen chemische aanvallen te ondergaan, dit zorgt voor permanente schade in de ogen zei Dr. Ralph Chou, een gepensioneerde optometrist en een van 's werelds leidende experts op het gebied van zonne-eclipse filters.

Gevaarlijk

"Het grote gevaar daarvan is dat wanneer het pigment de overtollige straling absorbeert, het deze omzet in warmte en de temperatuur binnenin de cellen verhoogt tot het punt waarop je eigenlijk het weefsel begint te koken," zei hij. "Dat laat je achter met een blijvend litteken dat niet kan worden gerepareerd."

Lees ook: NASA wil binnen 2 jaar op de maan landen. Dit is waarom dat niet zal gebeuren

Recommended For You

Trending on Mashable

  翻译: