Normale content

Dit weekend gaat wintertijd weer in: vijf tips om jouw slaapritme te verbeteren

Als de dagen lengen, gaat de winter strengen
Dit weekend gaat wintertijd weer in: vijf tips om jouw slaapritme te verbeteren

Nu voorzichtig het koude weer op het programma staat, kunnen we niet wachten om onder dikke dekens te slapen met het gekletter van de regen tegen de ramen. In deze tijd van het jaar moeten we ook wennen aan de wintertijd, en dus ook aan een nieuw slaapritme. En dit weekend gaat wintertijd weer in, ergo : 1 uur extra slaap.

Hoe maken we onszelf winterklaar? Dr. Logan Schneider heeft vijf tips verzameld. Schneider is niet de eerste de beste: hij is slaapwetenschapper bij Stanford Medicine en slaapexpert van Google Health. Logan is het onder meer het brein achter Sleep Sensing op de nieuwe Google Nest Hub, het slimme scherm dat onder meer kan bijdragen aan een betere nachtrust.

LEES OOK: Google Meet laat eindelijk hosts mensen de mond snoeren

1. Begin op tijd

Het extra uurtje slaap van komend weekend kan voor sommigen aanvoelen als een jetlag. Je slaapritme zal aangeven dat je eerder naar bed wilt dan dat je omgeving je toelaat. Logan's advies is om een paar dagen van tevoren te beginnen met voorbereiden. Hierdoor wordt de overgang makkelijker voor je lichaam. Zet de klok niet in één keer een uur terug, maar probeer twee dagen voordat de wintertijd begint je bedtijd en wektijd elke dag 15 minuten later te zetten. Zo zorg je in vier dagen voor zo min mogelijk negatieve effecten op je lichaam.

De Sleep Sensing-funcie van de Google Nest Hub houdt beweging en geluid bij om vast te stellen hoe je slaap. Zodra de functie je slaappatroon en -gewoonten kent, krijg je wekelijks suggesties en coaching om rustiger en regelmatiger te slapen. Hij kan je dus perfect helpen met jouw ideale bed- en wektijd. Als je niet zo flexibel bent, kan je gewoon van het oude ritme profiteren met een extra uurtje in de ochtend. Zo kan je ook nog eens een echte early bird worden.

2. Zoek de perfecte kamertemperatuur

Veel mensen denken dat een koele kamer (16 tot 19 graden) het best is om in te slapen, maar volgens Dr. Logan bestaat er geen one-size-fits-all-temperatuur voor in de slaapkamer. Hij raadt aan een temperatuur te vinden die voor jou de hele nacht comfortabel is. Een onaangenaam koude of warme slaapkamer kan namelijk ban invloed zijn op de kwaliteit van jouw REM-slaap, de belangrijkste fase van je nachtrust.

De Google Nest Hub houdt 's nachts de gemiddelde temperatuur bij, zodat je kunt bijhouden of jouw slaapkamer een comfortabele temperatuur heeft. Als je dan lekker hebt geslapen, kan je de temperatuur aflezen op het scherm en ervoor zorgen dat je slaapkamer voortaan op dezelfde temperatuur ingesteld staat.

Optimize your sleep with these hacks (even during a pandemic)

3. Omarm de winter

De wekker gaat, je ogen willen niet open en door de gedachte aan de koude gang naar de badkamer draai je je nog even om in bed. Er zijn veel redenen waarom het ’s ochtends voelt alsof je niet klaar bent om op te staan en met het gebrek aan zonlicht in de winter is het nog moeilijker voor je lichaam om zich klaar te maken voor de dag.

Toch adviseert Dr. Logan je een frisse winterdag te omarmen. Dit is namelijk een echte wake-up call voor je lichaam. Maak dus juist een wandeling over die koude stenen vloer en was je gezicht met koud water. Dat is misschien net de verkwikkende ervaring die jouw lichaam nodig heeft om ’s ochtends op gang te komen.

4. Snoozen, slapen en weer snoozen

Tijdens de donkere dagen zijn we geneigd om meer te snoozen. Maar het spreekwoord luidt niet voor niks: ‘You snooze, you lose’. Als je de snooze-functie gebruikt stel je niet alleen het opstaan uit, maar krijg je ook niet zoveel slaap als je denkt. Je hersenen kunnen namelijk tot de helft van de tijd bezig zijn met inslapen, waardoor je te weinig tijd hebt om in een diepe slaap te vallen.

Kortom, jouw hazenslaapje zorgt er niet voor dat je opgewekt wakker wordt. Dr. Logan adviseert je dan ook om direct op te staan wanneer je wekker gaat.

LEES OOK: Zo verplaats je je WhatsApp-chatgeschiedenis van iPhone naar Android

5. Het nabootsen van een zonsopgang

Van nature is de mens gewend om wakker te worden van zonlicht. Toch is het in de wintermaanden vaak nog donker, waardoor het voelt alsof je midden in de nacht wordt gewekt. Dr. Logan zegt dat het nabootsen van zonlicht op de vroege ochtend helpt je lichaam om natuurlijk wakker te worden en je interne klok voor te bereiden op de volgende slaapperiode.

Door de zonsopgangswekker van de Nest Hub word je nooit uit je diepste slaap gerukt en kun je op een rustige manier wakker worden. Deze functie licht het scherm langzaam op en zet het volume van de wekker geleidelijk harder.

Recommended For You

Trending on Mashable

  翻译: