Normale content

Social Good Column: #WomenInScience en Genderongelijkheid bij Tech Start-Ups en in de Wetenschap

Social Good Column: #WomenInScience en Genderongelijkheid bij Tech Start-Ups en in de Wetenschap

Marie Curie, Ada Lovelace, Rosalind Franklin en Hedy Lamarr zijn slechts enkele voorbeelden van de talloze vrouwelijke wetenschappers die onze Mashable Benelux redacteur Georgina Lara Booth inspireren. Zij hebben namelijk de wereld verbeterd door innovatieve uitvindingen en onmisbare kennis te hebben bijgedragen aan de wetenschap. Toch kennen veel mensen de meeste namen van belangrijke vrouwelijke wetenschappers uit de geschiedenis niet en blijkt uit een recent rapport van UNESCO dat vrouwelijke wetenschappers tot op de dag van vandaag nog behoorlijk veel worden geconfronteerd met genderongelijkheid.

Women in Science Day

11 februari 2021 was officieel de International Day of Women and Girls in Science, oftewel "Women in Science Day" van de Verenigde Naties om genderongelijkheid in de wetenschap onder de aandacht te brengen. Deze dag werd door een VN resolutie aangenomen door de Algemene Vergadering van de VN op 22 december 2015.

UN Women, een taakgroep van de Verenigde Naties, en UNESCO hebben deze internationale dag geïmplementeerd en benadrukken het feit dat vrouwen nog steeds geen gelijke kansen hebben in de wetenschap en met stereotypen en vooroordelen te maken hebben. Hierdoor hebben zij diverse campagnes gestart en werkte UNESCO dit jaar samen met L'Oréal om de L'Oréal-UNESCO For Women in Science Awards uit te reiken aan vijf vrouwelijke wetenschappers op het gebied van astrofysica, wiskunde, scheikunde en informatica als onderdeel van de 23e Internationale Prijs voor Vrouwen in de Wetenschap. Elke winnares won €100,000, namelijk Professor Catherine Ngila (Scheikunde), Professor Kyoko Nozaki (Scheikunde), Professor Shafi Goldwasser (Informatica), Professor Françoise Combes (Astrofysica) en Professor Alicia Dickenstein (Wiskunde).

UNESCO Rapport

Uit het UNESCO rapport, dat ook op 11 februari 2021 werd gepubliceerd om Women in Science Day te vieren, blijkt dat ondanks een tekort aan vaardigheden op de meeste technologische gebieden die de vierde Industriële Revolutie aandrijven, vrouwen slechts 28% deel uitmaken van afgestudeerden op het gebied van Engineering en 40% van de afgestudeerden op het gebied van Informatica.

Tech Start-Ups

Ook blijkt uit het rapport dat vrouwelijke oprichters van start-ups nog steeds veel moeite hebben om toegang te krijgen tot financiering en zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in zowel leidinggevende als technische functies bij technologiebedrijven. Verder blijkt dat vrouwen meer kans dan mannen hebben om het technische veld te verlaten, waarbij ze vaak slechte carrièremogelijkheden noemen als een belangrijke motivatie voor hun beslissing. De impact van kunstmatige intelligentie, oftwel A.I., blijft toenemen waardoor de bijdrage van vrouwen aan onderzoek, het ontwerpen en het ontwikkelen van producten die van invloed zijn op ons dagelijks leven - zoals smartphone apps - over het hoofd wordt gezien. Vrouwen zijn op het gebied van A.I. ook zeer ondervertegenwoordigd aangezien zij slechts 22% deel uitmaken van professionals die deel uitmaken van de kunstmatige intelligentiesector.

Academische Wereld

Ondanks enige vooruitgang blijken veel vrouwen ook nog obstakels te hebben in de academische wereld en wordt de genderkloof groter naarmate vrouwen vorderen in hun academische loopbaan tot directeur van onderzoek of gewoon hoogleraar. Over het algemeen hebben vrouwelijke onderzoekers doorgaans een kortere, minder goedbetaalde loopbaan, is hun werk ondervertegenwoordigd in spraakmakende tijdschriften, worden ze vaak gepasseerd voor promotie en krijgen vrouwen doorgaans kleinere onderzoeksbeurzen dan hun mannelijke collega's. Hoewel ze 33,3% van alle onderzoekers vertegenwoordigen, is slechts 12% van de leden van nationale wetenschapsacademies vrouw en komen gendervooroordelen ook voor in peer review-processen. Verder worden op wetenschappelijke conferenties mannen twee keer zo vaak uitgenodigd om in wetenschappelijke panels te spreken als vrouwen, aldus het UNESCO rapport.

Gendergelijkheid als Fundamenteel Mensenrecht

Door langdurige vooroordelen en genderstereotypen worden meisjes en vrouwen wereldwijd ontmoedigd om wetenschappelijk-gerelateerde carrières - oftewel "STEM carrières" - na te streven, aldus het rapport van UNESCO. Het is dus ontzettend belangrijk om dit probleem aan het licht te brengen en om meisjes en vrouwen aan te moedigen om wetenschappelijke carrières na te streven. Zo hebben UNESCO en UN Women van de Verenigde Naties een #WomenInScience campagne gestart op social media. Dit allemaal in het licht van de #GenerationEquality campagnes van de VN en het feit dat zowel de wetenschap als gendergelijkheid essentiële elementen zijn om de internationale overeengekomen doelen van de 2030 Agenda for Sustainable Development Goals te bereiken. Gendergelijkheid is namelijk een fundamenteel mensenrecht dat essentieel is voor het bereiken van vrede in de maatschappij en duurzame ontwikkeling.

Topics: Science, Tech, Tech, Social Media, Twitter, Social Good, Social Good, Startups, Entrepreneurs, Activism, Gender Inclusive, Smartphone Apps, gender-equality, Women, Women's Rights, united-nations, Activist, Apps, Discrimination, Education, equality, sustainability, gender, International-womens-day, robots, Laws, Tech Startup, Column Opinion, Human Rights, Gender Inequality, Civil Rights, Civil Rights Movement, Technology Company, robotics, Scientist, Humanitarian, Scientists, Youth Activism, Entrepreneurship, Powerful Women, Artificial Intelligence, United Nations General Assembly, Bias, Sales Technology, Column, Gender And Equality, Unesco, Gender Bias, Sustainable Development Goals, Sustainable Development, Un Women, Equal Rights, Women-s-equal-pay-day, Women's Issues, Women In The World, STEM Research, STEM, STEM Education, Stem Gender Gap, Astrophysics, Chemistry, Nobel Prize, Nobel Peace Prize, Nobel, Mathematics, Professor, Universities, Academic, Academia, peer review, Conferences, Tech Conferences, Gender Pay Gap, Pay Gap, Marie Curie, Ada Lovelace, Rosalind Franklin, Hedy Lamarr, Ban Ki-Moon, Antonio Guterres, Secretary General, European Court Of Human Rights, Fundamental Rights, Career And Technical Education, Higher Education, Womens Education, Continuing-education, Science Education, Scientific-journals, Scientific Research, Scientific, Scientific-advisory-committee, Scientific Integrity Policy, Scientific Society, Scientific Assessment, Loreal, Equal-opportunity, Womens March, Womens March On Washington, Social Activism, Digital-activism, Social Media Activism, Online Activism, Human Impact

Recommended For You

Trending on Mashable

  翻译: