Normale content

Top 7 tips om je crypto online te beschermen

Cybercriminaliteit is een groeiende bedreiging, ook voor particuliere beleggers
Top 7 tips om je crypto online te beschermen

Cryptocurrency's zijn zonder twijfel een interessante belegging. De populariteit van deze digitale munten is de laatste jaren enorm toegenomen, met steeds meer mensen die beleggen in Bitcoin, Ethereum en talrijke andere altcoins. Omdat de waarde van crypto’s zo aanzienlijk kan toenemen, is het goed mogelijk om er zeer veel geld mee te verdienen.

Maar met de toenemende waarde van crypto in het algemeen, neemt uiteraard ook het risico op cybercriminaliteit toe. Hackers en scammers worden steeds geavanceerder in hun methodes om crypto te stelen van online wallets en exchanges.

Om je crypto veilig te houden, is het essentieel om stappen te ondernemen om jezelf te beschermen tegen online bedreigingen. Je kan niet zomaar hopen dat er nooit iets zal gebeuren met je cryptobeleggingen, want hackers zitten niet stil.

In een tijd waarin cybercriminaliteit een groeiende bedreiging vormt, ook voor particuliere beleggers, is het waarborgen van je cryptomunten belangrijker dan ooit. In dit artikel geven we je enkele tips om je beleggingen in cryptocurrency zo veilig mogelijk te houden.

1. Doe je onderzoek

De eerste stap is sowieso de belangrijkste, want door grondig onderzoek te doen kan je alle andere tips met succes toepassen. Als je een aanzienlijke som in crypto belegt, is het van cruciaal belang dat je de markt begrijpt.

Crypto is op veel manieren vergelijkbaar met traditionele vormen van beleggen zoals aandelen, maar verschilt er ook sterk van. Cryptocurrency is meer dan gewoon “digitale munten die in waarde stijgen of dalen”, het is een product gebaseerd op revolutionaire technologie genaamd blockchain. Je hoeft niet alle termen tot in de puntjes te begrijpen, maar een basiskennis van de sector kan je alleen maar baten.

Websites zoals deze bieden een schat van informatie over vrijwel alle aspecten van cryptocurrency en blockchain. Deze informatie is volledig gratis, dus het is sterk aangeraden om je in het onderwerp te verdiepen als je je crypto-veiligheid wil waarborgen.

2. Gebruik een betrouwbare wallet

Je kan je cryptomunten op meerdere manieren bewaren. De meeste beginnende beleggers gebruiken een online wallet die ze krijgen bij het openen van een account bij een crypto-exchange. Dit is de eenvoudigste optie, want je hoeft er niets voor te doen, maar het is ook de minst veilige manier. Hackers die de exchange aanvallen, kunnen jouw crypto eenvoudig stelen. Ze kunnen ook jouw inloggegevens bemachtigen door jou specifiek aan te vallen.

Als je je crypto veilig wilt bewaren, is het veel beter om een hardware wallet aan te schaffen. Dit wordt algemeen beschouwd als de veiligste optie omdat hardware wallets je privé-sleutels offline bewaren in een fysiek apparaatje. Hackers kunnen hier dus niet aan, tenzij ze bij je thuis inbreken en de wallet stelen.

Softwarewallets (die je offline op je computer kan bewaren) zijn handiger en relatief veilig, maar zorg er dan voor dat je alleen wallets kiest van gerenommeerde bedrijven. En natuurlijk is het belangrijk dat je een sterk wachtwoord gebruikt voor je wallet! Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Een sterk wachtwoord is je eerste verdedigingslinie tegen hackers.

3. Gebruik tweefactorauthenticatie (2FA)

Gebruik voor alle accounts die je hebt bij crypto-exchanges of andere zaken altijd tweefactorauthenticatie. Dit voegt immers een extra beveiligingslaag toe door een tweede vorm van verificatie te vereisen, naast je wachtwoord.

Dit kan bijvoorbeeld een code zijn die automatisch naar je telefoon wordt gestuurd, of een code via een app zoals Google Authenticator. Zelfs als een hacker dan je wachtwoord bemachtigt, kan die zonder je 2FA-code nog steeds geen toegang krijgen tot je account. Het vereist wellicht iets meer moeite bij het inloggen, maar het is een eenvoudige en zeer efficiënte beveiligingsmethode die iedereen moet overwegen.

4. Versleutelde verbindingen

Wanneer je crypto transacties uitvoert, bij een cryptocasino speelt of je wallet opent, zorg er dan absoluut voor dat je alleen via een versleutelde verbinding werkt. Geef nooit gegevens in bij een website waar er geen SSL-certificaat is (je kan dit zien aan het hangsloticoontje of de https:// in de URL).

Als je kan, gebruik zo vaak mogelijk een Virtual Private Network (VPN). Een VPN versleutelt al je internetverkeer en helpt je je locatie en gegevens te verbergen voor potentiële aanvallers.

Openbare WiFi-netwerken zijn al zeker geen goed idee. Deze zijn vrijwel altijd onveilig en kunnen vrij eenvoudig worden gebruikt om je gegevens te onderscheppen.

5. Houd je software up-to-date

Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste versie van je wallet-software, antivirusprogramma, en besturingssysteem gebruikt. Updates bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches die kwetsbaarheden verhelpen die door hackers kunnen worden uitgebuit. Verouderde software vormt een redelijk beveiligingsrisico, dus het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk in orde brengt.

Automatische updates inschakelen kan helpen om ervoor te zorgen dat je altijd beschermd bent tegen de nieuwste bedreigingen.

M3 MacBook Air: 3 new features you won't find on the M2 MacBook Air

6. Maak regelmatig back-ups

Naast up-to-date software is het ook een goed idee om regelmatig back-ups te maken van je wallet en privé-sleutels. Hiermee kun je veel problemen vermijden in geval van een hardware storing of andere technische problemen. Bewaar deze back-ups op een veilige plaats, zoals een externe harde schijf die niet continu met het internet is verbonden, en zorg er daarnaast voor dat je deze back-ups versleutelt voor extra beveiliging.

7. Wees alert op phishing-aanvallen

De kans is zeer groot dat je in deze digitale tijd al meermaals het doelwit werd van phishing aanvallen, bijvoorbeeld in de vorm van een e-mail of tekstbericht met een verdachte link in.

Phishing aanvallen zijn een veelgebruikte methode om traders te misleiden om je inloggegevens te verstrekken. Wees altijd voorzichtig met e-mails, berichten, en websites die om je persoonlijke informatie vragen of die je aanzetten om op een bepaalde link te klikken. Een andere populaire phishing methode tegenwoordig zijn deepfake advertenties.

Controleer altijd het webadres en de legitimiteit van de bron voordat je gevoelige informatie invoert of naar een externe site gaat.

Conclusie

Cryptocurrency biedt talrijke mogelijkheden, zelfs voor beginnende beleggers. Je kan er veel geld mee verdienen, maar dit betekent ook dat er altijd mensen zullen zijn die hier misbruik van willen maken en jouw crypto proberen te bemachtigen. Door deze 7 tips te gebruiken, heb je alvast enkele aanzienlijke stappen gezet naar een veilige en aangename ervaring in de cryptowereld!

Recommended For You

Trending on Mashable

  翻译: