Normale content

Kunnen de stijgende inflatiecijfers van Nederland leiden tot meer adoptie van cryptocurrency?

Mensen zoeken een manier om hun geld te investeren
Kunnen de stijgende inflatiecijfers van Nederland leiden tot meer adoptie van cryptocurrency?

Het is onwaarschijnlijk dat jij de afgelopen dagen het onderwerp inflatie niet hebt gehoord. Op elke televisie, krant of radio hoor je deze term. Met elke maand weer een nieuw record. Helaas wel een negatief record. Door de hoge inflatie en de stijgende prijzen was de inflatie in januari 7,6% en is het inflatiecijfer in maart, maar liefst 11,9%.

(Afbeelding: CBS)

Deze enorme stijging is voornamelijk te danken aan de prijzen van energie, zoals gas en olie. Deze prijzen schieten de lucht in en zorgen voor de torenhoge inflatie in Europa. De energieprijzen zijn op jaarbasis verdubbelt en dit gaat iedereen voelen in zijn portemonnee. Maar wat is inflatie? In de wereldeconomie veranderen de prijzen van goederen en diensten. Soms daalt de prijs en soms stijgt de prijs. We spreken van inflatie wanneer er sprake is van een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten. Je kan dus minder kopen voor 1 euro dan gisteren. Het geld wat je bezit wordt dus minder waard. Een inflatie van 11,9%, reken zelf maar uit hoeveel minder waard je geld wordt.

Inflatie tegen gaan

Om inflatie tegen te gaan kan je verschillende dingen doen om je vermogen te beschermen. Niemand wil namelijk dat zijn vermogen minder waard wordt. Het laatste wat je moet doen is veel geld op de spaarrekening houden. Houd het hoognodige op je rekening. Het is natuurlijk verstandig om te sparen, dit voorkomt dat je niet in de problemen komt bij een hogere uitgaven. Helaas is het tijdens inflatie geen goed idee om meer te sparen. Een voorbeeld hiervan: stel je hebt een inflatie van 10%, dan houdt dit in dat het briefje van €100,- straks nog maar €90,- waard is. Een mogelijkheid om inflatie tegen te gaan is jezelf te verdiepen in het beleggen. Je kunt in verschillende producten beleggen. Bijvoorbeeld in aandelen of crypto’s. Door te beleggen in aandelen koop je als het ware een deel van het bedrijf. Je bent dus een stukje eigenaar van een bedrijf. Wanneer je gaat beleggen in cryptocurrency dan beleg je in digitale valutahandel. Door een digitale munt in te kopen en te verkopen voor een hogere prijs, kun je winst behalen en de waarde van je vermogen behouden. Dit kun je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld bij Freedom24. Hier gaan wij wat dieper op in.

Wat voor impact heeft inflatie op cryptocurrency?

Cryptocurrency en inflatie. Naar verwachting zouden deze twee onderwerpen een hechte relatie met elkaar moeten hebben. Tijdens de stijgende inflatie, zouden cryptocurrency verder moeten stijgen. Cryptocurrency zijn namelijk op de markt gebracht om de koopkracht van je geld te beschermen. Maar de inflatie is afgelopen decennia flink gestegen. Met als resultaat dat crypto zo volatiel is geweest, dat de relatie tussen cryptocurrency en inflatie in twijfel wordt getrokken.

Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt: "Als we de situatie van de zomer in 2021 vergelijken, toen bitcoin groeide op de inflatieverwachtingen en tot op zekere hoogte een tijdelijk digitaal alternatief voor goud was. En de huidige situatie dan is een belangrijke verschil dat op 15 maart de FED begon met het proces om de rente te verhogen en QE te beëindigen, wat de fundamentele reden was voor alle bitcoin- en crypto currency-groei in de afgelopen 2 jaar. En met hogere tarieven kan een activaklasse als cryptocurrency minder aantrekkelijk zijn. Tegen die achtergrond steeg goud op zijn beurt vanwege geopolitieke risico's en stijgende inflatieverwachtingen. En in het algemeen zijn aandelen als activaklasse misschien nog interessanter tegen een achtergrond van stijgende inflatie.”

Sommige beleggers gebruiken bitcoin en andere cryptocurrencies om inflatie af te dekken. Dit kan een slimme zet zijn, maar doordat er nog weinig historische data is, wordt hier veel over getwijfeld. In het kort kan er geconcludeerd worden dat cryptocurrencies nog te kort bestaan om toekomstige prestaties te voorspellen.

(Afbeelding: sciencedirect)

Door de onvoorspelbaarheid is het beleggen in crypto hoog risico. Mocht je toch cryptocurrencies bezitten, zorg er dan voor dat je specifieke prestatiedoelen hebt. Dit zorgt ervoor dat je kunt reageren wanneer er bepaalde doelen wel of niet worden gehaald. Door aan een vooraf opgesteld plan te houden, voorkom je emotioneel investeren. Bij emotioneel investeren onderschat je de risico’s die er verbonden zijn aan beleggingen. Op koers blijven door volatiliteit op korte termijn is vaak de sleutel tot succes op langere termijn als belegger.

Mocht je in bezit zijn van cryptocurrencies omdat je gelooft in de technologie achter de munt, dan kun je wellicht een rooskleurige toekomst tegemoet zien. De blockchain technologie die wordt gebruikt bij cryptocurrencies heeft de potentie om verschillende markten te veranderen en te innoveren. Maar of dit genoeg is om inflatie tegen te gaan? Dat valt nog te bezien.

Kunnen de stijgende inflatiecijfers van Nederland leiden tot meer adoptie van cryptocurrency?

Door de hoge inflatie worden steeds meer mensen bewust van wat inflatie met je vermogen kan doen. Mensen zijn op zoek naar allerlei manieren om de inflatie tegen te gaan. En dit gaan ze steeds vaker doen door te investeren in cryptocurrency. De helft van alle crypto-bezitters kocht namelijk voor het eerst in 2021. Het antwoord is dus: Ja.

Recommended For You

Trending on Mashable

  翻译: