Normale content

Wikipedia accepteert geen cryptodonaties meer en dit is waarom

De Wiki-gemeenschap heeft gesproken.
Wikipedia accepteert geen cryptodonaties meer en dit is waarom

De Wikipedia-gemeenschap heeft zich zojuist met succes verzet tegen cryptocurrency. Op zondag kondigde de non-profit Wikimedia Foundation, die Wikipedia bezit en bestuurt, aan dat het geen donaties in cryptocurrency meer zou accepteren. De beslissing werd genomen na een discussieperiode van drie maanden die volgde na een verzoek van de Wiki-gemeenschap om te stoppen met het accepteren van crypto.

"De Wikimedia Foundation heeft besloten om de directe acceptatie van cryptocurrency als middel om te doneren stop te zetten," staat er in de update van de organisatie. "We zijn in 2014 begonnen met onze directe acceptatie van cryptocurrency op basis van verzoeken van onze vrijwilligers en donorgemeenschappen. We nemen deze beslissing op basis van recente feedback van diezelfde gemeenschappen."

Wikimedia zei dat het zijn account bij Bitpay, de cryptobetalingsdienstverlener die Wikimedia gebruikte om donaties in cryptocurrency te innen, zou sluiten.

De behoeften van de gemeenschap

"Ik ben echt blij dat de Wikimedia Foundation heeft geluisterd naar de wensen van de gemeenschap in deze kwestie en ik ben echt trots op mijn gemeenschap voor het innemen van een principieel standpunt," zei Wikipedia-redacteur en cryptoscepticus Molly White aan Mashable. "Het kan moeilijk zijn als er geld op het spel staat - zeker een probleem dat ik overal heb gezien in de cryptowereld - en het is verfrissend om zowel de Foundation als de gemeenschap dat te zien doen in dit geval.

White runt ook de populaire website Web3 is Going Great, die oplichting en hacks in de grotere cryptowereld volgt. Zij was de eerste die verslag deed van de aankondiging van Wikimedia's beslissing over cryptodonatie.

Lees ook: Elon Musk is de eigenaar van Twitter. Dit is wat hij nú zou moeten aanpakken.

Wikipedia accepteert crypto sinds 2014. De non-profit stond open voor het ontvangen van donaties in populaire cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ether, Dogecoin, Litecoin, en anderen, waaronder stablecoins zoals USDC.

Web3 is Going Great wijst er echter op dat slechts een klein percentage van de crypto's vorig jaar deel was van de totale donatiestroom van Wikipedia. Dit heeft het voor de Wikimedia Foundation misschien iets gemakkelijker gemaakt om tot de beslissing te komen om te stoppen met het aanvaarden van crypto. Slechts $130.000 aan crypto - 0,08% van de inkomsten - werd gedoneerd aan Wikipedia in het laatste fiscale jaar.

Op de Wikimedia discussiepagina voor het voorstel maakten crypto-critici hun zaak betreffende crypto donaties richting Wikipedia.

Wikipedia citations get way more legit with the addition of books

Een blik op de toekomst

De meeste critici voerden aan dat Wikipedia zou moeten stoppen met het aanvaarden van crypto donaties omwille van milieuoverwegingen. Een ander populair argument tegen crypto was dat Wikipedia een roofzuchtig systeem legitimeerde en impliciet bevorderde.

"Het is ironisch dat zo veel van de crypto-ethos betrekking heeft op ogenschijnlijk zelfbestuur en individuele kracht, maar dan proberen leden van de crypto-gemeenschap die verder geen deel uitmaken van de Wikimedia-gemeenschap ons crypto op te dringen," legde ze uit. "Ik hoop dat ze dit opvatten als een herinnering dat zelfbestuur betekent dat je moet luisteren naar leden van de gemeenschap, zelfs als de uitkomst niet winstgevend of goede PR voor hen is."

Lees ook: Google komt met smartwatch, legt handelsmerk 'Pixel Watch' vast

De Wikimedia Foundation zei wel dat het de situatie in de gaten zou blijven houden, mogelijk de deur open houdend voor een toekomst waarin het wel weer cryptodonaties accepteert.

Voor nu hebben de critici van cryptocurrency en de bredere Wiki-gemeenschap gewonnen.

Recommended For You

Trending on Mashable

  翻译: