Normale content

Zo vind je het snelste internet voor thuis

Nooit meer delay of haperingen, vliegensvlug downloaden
Zo vind je het snelste internet voor thuis

Nederland doet het goed als het gaat om het snelste internet van Europa. Ons land staat momenteel op de zesde plaats in de top 10 van Europese landen met het snelste internet. Dat betekent dat je als eindgebruiker kunt genieten van relatief snel internet. Waar jarenlang 1 Gbit snelheid de maximaal haalbare snelheid was, hebben de providers nu nieuwe stappen gezet. Dankzij het gebruik van nieuwe technologieën, kun je als gebruiker abonnementen afsluiten met een maximale snelheid van 8 Gbps. Voorwaarde is dan wel dat je glasvezelverbinding dat aan kan. Er zijn verschillende manieren om het snelste internetabonnement voor thuis te vinden.

De snelste internetverbinding vinden

Nog niet overal in Nederland is het mogelijk om gebruik te maken van het snelste internet voor thuis. Hoe hoog de maximale internetsnelheid die je in je woning kunt behalen is, is vooral afhankelijk van de aansluiting die je thuis hebt. Met name bij oudere woningen wordt nog veel gebruikgemaakt van DSL-aansluitingen of kabelinternet. Dat betekent ook dat je daardoor gebonden bent aan limieten. In de meeste woningen is inmiddels ook glasvezel te vinden, maar ook deze aansluiting kan nog spelbreker zijn op het gebied van snelheid.

Soorten verbindingen

In Nederland zijn er verschillende soorten internetverbindingen. Providers zoals KPN en Odido werken er hard aan om glasvezel internet in heel Nederland uit te rollen. Andere huishoudens hebben al langere tijd glasvezel in de woning liggen. Maar er zijn ook huishoudens die nog helemaal geen glasvezel hebben. Het gaat hier dan meestal om buitengebieden, kleinere wijken en dorpen ver weg van de stad.

In principe zijn er drie soorten verbindingen in Nederland, die van groot belang zijn voor de maximale snelheid die je kunt behalen. Deze drie verbindingen zijn kabelinternet, DSL-verbinding en glasvezel. De DSL-verbinding is verreweg het goedkoopste abonnement, maar ook het meest beperkte abonnement. DSL-verbindingen zijn ouderwets en worden overal waar glasvezel is aangesloten verder uit gefaseerd. Woningen die nog geen glasvezelaansluiting hebben, zijn aangewezen op de DSL-verbinding of op kabelinternet.

Bij een DSL-verbinding haal je een maximale snelheid van 100 Mbps, afhankelijk van hoever je woning staat van de wijkcentrale. Hier geldt: hoe groter de afstand tot de wijkcentrale, des te groter het verlies op de aansluiting. Daardoor is de kans groot dat je bijvoorbeeld een downloadsnelheid van slechts 25 Mbps en een uploadsnelheid van 5 Mbps kunt behalen. Dat is zeker niet het snelste internet van Nederland. Met een kabelverbinding ben je al beter af. Daarmee kun je downloadsnelheden tot 1,2 Gbps per seconde halen. Maar met 60 Mbps blijft de uploadsnelheid achter. Bovendien heeft Ziggo het alleenrecht op de kabelaansluiting en daardoor liggen de prijzen flink hoger.

Snelste internetproviders van Nederland

In de zoektocht naar de snelste internetproviders van Nederland, ben je vooral aangewezen op de aanbieders die glasvezel aanbieden. Dat is verreweg de snelste en stabielste internetverbinding die er mogelijk is. Afhankelijk van je glasvezelaansluiting kun je profiteren van een maximale snelheid tot wel 8 Gbps. Bij glasvezel is die snelheid bij benadering symmetrisch. Dat houdt in dat je uploadsnelheid met een kleine afwijking ongeveer net zo snel is als je downloadsnelheid.

Odido is momenteel de aanbieder met de hoogste snelheden. Voor onder de honderd euro kun je genieten van een verbinding met een snelheid van maximaal 8 Gbps. Dat betekent wel dat je daarvoor een nieuwere glasvezelverbinding nodig hebt. Wanneer je aansluiting GPON of XGS-PON is, kom je voor deze hogere snelheid in aanmerking. Als je een glasvezelverbinding hebt die jaren geleden is aangelegd, is de kans aanwezig dat het gaat om een AON-aansluiting. Zo’n verbinding heeft een maximaal haalbare snelheid van 1 Gbps.

Bij een recentere aansluiting kun je niet alleen kiezen voor het snelste internetabonnement van Odido, maar ook voor abonnementen met lagere snelheden. Denk bijvoorbeeld aan Delta, die maximaal 5 Gbps aanbiedt voor onder de 70 euro. Delta is niet in ieder gebied beschikbaar, dus is een postcodecheck uitvoeren belangrijk. In vrijwel alle gebieden met glasvezel kun je een abonnement van KPN afsluiten. Het abonnement heeft een maximale snelheid van 4 Gbps. Of je deze snelheid kunt behalen, is afhankelijk van je glasvezellijn. In het slechtste geval is de maximale snelheid 1 Gbps. Zo’n snelheid is nog steeds ruim voldoende voor de meeste huishoudens.

Als je wilt weten welke snelheid er bij jou precies mogelijk is, is het goed om de postcodecheck via ProviderCheck te doen. Daarmee kun je precies zien welke aansluiting je hebt en welke snelheden er mogelijk zijn. Zo legde KPN in veel gebieden nieuwe glasvezel aan, terwijl je in andere gebieden alleen een DSL-verbinding tot je beschikking hebt.

Goedkoop of liever het snelste pakket?

De pakketten met de hogere snelheden zijn over het algemeen niet het goedkoopst. Logisch natuurlijk! De vraag is echter wel of je snelheden tot 8 Gbps, 5 Gbps of 4 Gbps nodig hebt. Deze snelheden zijn alleen bedoeld voor de gebruikers die veel van hun internetabonnement vragen. In de meeste gevallen kun je ook kiezen voor een abonnement met een lagere snelheid tot 1 Gbps. Voor verreweg de meeste huishoudens is die snelheid al meer dan genoeg. Bovendien zullen de prijzen van hogere snelheden in de toekomst ook weer dalen door technische vernieuwing. Je doet er dus goed aan een afweging te maken tussen de kosten van het abonnement en de snelheden die je ermee kunt behalen.

  翻译: