Normale content

SpaceX Starship lancering livestream: dit is hoe je mee kan kijken

SpaceX laat even zien wat het allemaal in huis heeft
SpaceX Starship lancering livestream: dit is hoe je mee kan kijken Credit: SpaceX

NASA verwacht dat het SpaceX Starship al in 2026 astronauten op de maan zal laten landen.

De grootste raket ooit gebouwd - 120 meter hoog (met booster) en aangedreven door maar liefst 33 motoren - heeft nog een lange weg te gaan voordat hij operationeel is. Maar SpaceX boekt vooruitgang. Het commerciële ruimtevaartbedrijf, dat bekend staat om zijn revolutie in de rakettechniek door het bouwen van herbruikbare raketten die opnieuw op aarde landen, heeft de derde testvlucht van Starship aangekondigd om 13:00 uur op 14 maart - en je kunt er vanaf 13:00 uur live naar kijken.

De test is een demonstratie op grote hoogte die, als alles volgens plan verloopt, het ruimteschip zal zien opstijgen vanaf het lanceerplatform in Boca Chica, loskomen van de raketbooster, in een baan om de aarde vliegen en de atmosfeer weer binnenkomen om uiteindelijk in de Indische Oceaan te vallen.

Tijdens de reis zal SpaceX naar eigen zeggen een aantal "ambitieuze uitdagingen" uitproberen, waaronder de overdracht van 11 ton brandstof tussen de tanks terwijl het toestel in de ruimte vliegt.

Lees ook:(Star Wars) Ruimteschip gespot? Dit UFO-object is neergestort op aarde

Demonstartie

Cruciaal is dat het ruimteverkenningsbedrijf de verwachtingen voor deze lanceringen heeft getemperd, en terecht. Starship is nog lang geen afgebouwd voertuig. Het bevindt zich nog in de demonstratiefase. Bij de eerste launch test vloog Starship ongeveer drie minuten voordat SpaceX de raket opzettelijk vernietigde. Bij de tweede lancering in november 2023 explodeerde de raket na ongeveer acht minuten vliegen, nadat een motorprobleem het vluchtbeëindigingssysteem van het toestel activeerde.

Het bedrijf van Elon Musk zei dat de ontwikkeling van zijn raket zich in een "snelle iteratieve ontwikkeling" bevindt terwijl het bedrijf het vaartuig test en de nodige wijzigingen aanbrengt. Op een dag wil SpaceX dat Starship "een volledig herbruikbaar lanceersysteem is dat satellieten, nuttige ladingen, bemanning en vracht kan vervoeren naar verschillende banen en landingsplaatsen op aarde, de maan en Mars".

Hoe kan je meekijken?

Je kan de derde Starship test direct op de SpaceX website kijken, of op het X account van SpaceX. De live-uitzending begint een half uur voor de launch (launch is 14:00.)

Je kijkt naar een cruciaal deel van de toekomst van ruimtevaart.

Lees ook: James Webb-telescoop ziet mogelijk bewijs van de eerste sterren ooit

Recommended For You

Trending on Mashable

  翻译: