Normale content

Review Aircove Go: dé router met VPN-functie voor onderweg?

Altijd en overal veilig internetten waargemaakt?
Review Aircove Go: dé router met VPN-functie voor onderweg?

De welbekende VPN-aanbieder ExpressVPN biedt al enkele jaren een vrij populaire VPN-router die de naam ‘Aircove’ draagt. Afgelopen maand onthulde het bedrijf, dat gevestigd is op de Britse Maagdeneilanden om een no-log beleid te kunnen voeren, in feite een spin-off-variant die dezelfde voordelen biedt, maar dan voor onderweg. Wij testten de AirCove Go, zetten de voor- en nadelen op een rijtje en keken hoe goed ‘ie daadwerkelijk zijn taak doet.

LEES OOK: Review Eufy Solocam S350 & Eufy Video Doorbell E340: foutloze beveiligingsgadgets?

Zeker handzaam

Bij de eerste indruk viel op dat het apparaat zelf in lengte en breedte kleiner is dan mijn iPhone 13 Pro, hij is wel ongeveer 3,5 keer dikker dan m’n telefoon en met zijn 245 gram is hij ook ongeveer 40 gram zwaarder. Al met al is het een handzaam dingetje, waar zonder twijfel altijd een plekje in je bagage (of zelfs broekzak) voor zal zijn. Het ronde en beige (kunststoffen) uiterlijk van de Go-variant is totaal anders dan de scherpe en zwartgekleurde buitenkant van de gewone Aircove en oogt een stuk (gebruiks)vriendelijker.

Beeld: ExpressVPN

Manieren van gebruik

Zodra je hem gaat gebruiken klap je de twee antennes naar boven uit en verbind je een apparaat met de gegenereerde hotspot, waarna je op je telefoon de router zelf en de VPN-verbinding (waar je een ExpressVPN-abonnement voor moet hebben) kan instellen. Je kan er in de gebruikersinterface dus ook voor kiezen om hem zonder VPN-tunnel te gebruiken, maar dan heb je alleen een wifi-repeater. Het is jammer dat de router niet beschikt over de mogelijkheid om een simkaart of e-sim te gebruiken om daadwerkelijk overal over stabiel internet te beschikken.

LEES OOK: Deze PS5 Pro functie bewijst waarom 'ie beter zal zijn dan de oorspronkelijke console

Er zijn verschillende gebruiksscenario's voor de Aircove Go: je kan hem bijvoorbeeld in huis gebruiken om al het internet door een beveiligde VPN-tunnel te laten gaan, de router beschikt over genoeg poorten (twee Ethernet en een WAN-poort) en Wi-Fi 6-ondersteuning, waardoor het verbinden met meerdere apparaten tegelijk een stuk soepeler verloopt. Maar hij komt vooral goed van pas als je op reis veilig gebruik wil maken van openbare wifi-netwerken terwijl je met persoonlijke gegevens (bank-info, gevoelige documenten of bedrijfsgeheimen) werkt, op dit soort netwerken bestaat een kans (volgens een onderzoek van zo’n 40 procent) dat je persoonlijke info wordt gecompromitteerd.

Beeld: ExpressVPN

Als je eenmaal aan de slag wil, de VPN hebt ingesteld op de dichtstbijzijnde server en de router hebt verbonden aan een (eventueel openbaar) wifi-netwerk, zul je bij het gebruik van het beveiligde netwerk weinig verschil merken in down- en uploadsnelheden, met bij mij een kleine afname van zo’n zes procent. Je snelheid zal dus altijd afhangen van het netwerk waar je de Aircove Go aan verbindt. Een flink nadeel is dat de mobiele router te allen tijde aan een stopcontact verbonden moet zijn, een iets groter ontwerp om plek te maken van een batterij was helemaal geen slecht idee geweest.

Prijs en beschikbaarheid

De Aircove Go doet alles waarmee die wordt geadverteerd, maar het gebrek aan een batterij of de afhankelijkheid aan een ExpressVPN-abonnement kan voor echte power users misschien wel een afknapper zijn. Je kunt de kleine router op dit moment nog alleen maar aanschaffen op de Amerikaanse Amazon-website, waar die omgerekend zo'n 160 euro kost, maar dan komen er nog wel vrij prijzige import- en verzendkosten bovenop.

LEES OOK: De 5 beste 'Fallout'-games om te spelen na het kijken van de tv-serie

  翻译: