Normale content

Hyundai is eerste automerk ter wereld dat groene waterstoftrucks op grote schaal gaat fabriceren

Hyundai is eerste automerk ter wereld dat groene waterstoftrucks op grote schaal gaat fabriceren

Autofabrikant Hyundai is het eerste merk ter wereld dat zwaar transport op groene waterstof, zoals vrachtwagens en schepen, op grote schaal gaat fabriceren.

Hyundai begint met vrachtwagens op waterstof: de Hyundai H2 Xcient. Deze vrachtwagens met brandstofcellen worden eerst aan Zwitserland geleverd om vervolgens binnen enkele jaren Nederland en de rest van Europa te veroveren!

Zwitserland

De komende vijf jaar zullen 1.600 Hyundai H2 Xcient vrachtwagens worden geleverd aan Zwitserland. De eerste 10 exemplaren zijn al onderweg en zullen grote supermarktketens in Zwitserland bevoorraden. Een eigen netwerk van vulstations zullen deze trucks voorzien van waterstof. De overheid in Zwitserland subsidieert waterstofplannen door fiscale voordelen te bieden aan transporteurs die overschakelen op schoon, groen vervoer.

Zwitserland is het eerste land ter wereld dat op grote schaal duurzame en milieuvriendelijke vrachtwagens op waterstoftechnologie geleverd zal krijgen door Hyundai voor de reductie van CO2 uitstoot

Waterstoftechnologie en joint venture voor schone mobiliteit

Voor vrachtwagens is waterstoftechnologie ideaal. Het is eenvoudig te vervoeren en op te slaan, en er zijn geen zware accu’s nodig aangezien Hyundai de waterstoftanks slim heeft geplaatst achter de cabine van elke waterstoftruck, waardoor de laadruimte intact blijft. Twee 95 kW parallel gemonteerde brandstofcellen en zeven waterstofreservoirs met in totaal een opslagcapaciteit van circa 34 kg waterstof zorgen voor een actieradius van ongeveer 400 kilometer. Het tanken van waterstof duurt hierdoor niet langer dan 20 minuten.

Lees ook: zo ziet deze waterstofjacht van 665 miljoen dollar eruit!

Hyundai heeft met Zwitserse waterstofenergiebedrijf H2 Energy de joint venture Hyundai Hydrogen Mobility (HMM) opgezet om de wereldwijde uitstoot CO2. drastisch te verlagen door waterstoftechnologie toe te passen in de zoektocht naar oplossingen voor schone mobiliteit. De samenwerking zorgt voor een effectieve vermindering van de CO2 -uitstoot om uiteindelijk een ‘waterstofmaatschappij’ te bereiken. Elke waterstof-elektrisch aangedreven vrachtwagen zorgt voor een reductie van ongeveer 65 ton CO2 per jaar. Het doel is om tegen 2025 zo’n 1.600 van zulke milieuvriendelijke vrachtwagens op de weg te hebben.

Groei duurzame infrastructuur

De realisatie van waterstoftankstations voor waterstof-elektrisch aangedreven vrachtwagens in Zwitserland zal ook kansen bieden om het netwerk van elektrische personenauto’s uit te breiden, zoals de Hyundai NEXO. Een adequate infrastructuur moedigt consumenten aan om over te stappen naar waterstof-elektrisch aangedreven personenauto’s, waardoor de CO2 uitstoot zal dalen en de luchtkwaliteit zal verbeteren. Hyundai geeft de komende jaren 87 miljard dollar uit voor de verduurzaming van zijn modellen en voor de verdere ontwikkeling van innovatieve mobiliteit. Het doel van Hyundai is om 200.000 brandstofcelsystemen per jaar in 2030 te leveren en zet in op de productie van 500.000 waterstof-elektrische voertuigen per jaar.

Onlangs presenteerde Hyundai ook de HDC-6 NEPTUNE Concept: een studiemodel van een waterstof-elektrisch aangedreven vrachtwagen, wat een doorontwikkelde versie van de H2 Xcient is en dus ook uitgerust met een brandstofcel. Het exterieur van de HDC-6 NEPTUNE is geïnspireerd door de gestroomlijnde treinstellen uit de jaren dertig met hun Art Deco-stijl.

  翻译: