Normale content

Dit was de beste duurzame technologie op CES 2021

Dit was de beste duurzame technologie op CES 2021

De meeste technische producten zijn niet bepaald milieuvriendelijk. Van elektrische voertuigen tot smartwatches, het merendeel van deze producten vergt veel grondstoffen en vereist edele metalen zoals kobalt voor batterijen of plastic voor onderdelen en verpakking.

Het is dus verfrissend om op de CES-technologieconferentie van dit jaar een handvol apparaten te zien die proberen hun impact op het milieu te verminderen, ook al is het alleen maar om het water- en energieverbruik te verminderen.

1. Shower Power

Belt it out.

Image: shower power

Deze door water aangedreven luidspreker gebruikt de energie van je douchestraal om het apparaat te laten werken en de interne batterij op te laden. Het maakt via Bluetooth verbinding met je apparaten als een smartphone, zodat je mee kunt zingen met muziekafspeellijsten of zelfs naar het ochtendnieuws kunt luisteren terwijl je onder de douche staat.

Lees ook: Hands-on met Samsung's Galaxy S21 Ultra, S21+ en S21

De douchekop is geintroduceert als Kickstarter, Hij is gemaakt van gerecycled plastic uit de oceaan en is bedoeld om te werken met elke doucheconfiguratie..

2. L'Oréal Water Saver

Saving water, one salon visit at a time.

Image: L'Oreal

Dit wassysteem is bedoelt voor een salon, maar kan ook thuis gebruikt worden.

Omdat de meeste salons worden gesloten totdat de pandemie afneemt, kan de thuisconfiguratie van L'Oréal het echte werk bijna nabootsen. Het wassysteem is een samenwerking tussen de tech-incubator van het schoonheidsbedrijf en het Zwitserse waterbesparende technologiebedrijf Gjosa.

De manier waarop het water uit de kraan komt, zou effectiever moeten zijn bij het uitspoelen van shampoos en conditioners. In vergelijking met een standaard haarwassing claimt dit systeem 80 procent minder water te gebruiken - zonder in te boeten aan stroming en druk - met een snelheid van twee liter water per minuut (vergeleken met acht liter in de meeste huizen).

Het water kan ook worden doordrenkt met een "gemicroniseerd haarverzorgingsproduct", wat betekent dat de haarproductdeeltjes in wezen naar beneden worden gekrompen en in de waterdruppels worden gedaan. Bij dit proces ontstaan ​​kleine druppeltjes die vervolgens sneller door het haar kunnen worden opgenomen en minder gespoeld hoeven te worden.

Bepaalde salons in New York maken al gebruik van het wassysteem van L'Oréal, en volgende maand komen er meer aan in Parijs. Een grotere uitrol zal doorgaan in 2022.

3. Schneider Electric light switches & home energy management

Lights on

Image: schneider electric

Safety first

Image: schneider electric

Op CES lanceerde energiebedrijf Schneider Electric zijn Square D-smartphone-verbonden lichtschakelaars als onderdeel van zijn energiebeheersysteem om ervoor te zorgen dat je huis geen energievreter is. Omdat de lampen zijn verbonden met een smartphone-app, kun je ze op afstand bedienen en plannen wanneer ze in- en uitschakelen. Met deze "slimme" schakelaars kun je ook bijhouden hoeveel energie de lampen verbruiken en je gedrag daarop afstemmen.

Het bedrijf introduceerde ook de Acti9 Active, een klein apparaatje dat wordt aangesloten op je huisbedrading om elektrische problemen en stroomstoringen te voorkomen. Via het thuissysteem kun je herinneringen en notificaties op je telefoon krijgen.

4. Kohler home water monitoring system

Your sink just got smarter.

Image: kohler

Met Kohler's en waterbesparende technologiebedrijf Phyn's Whole Home Water Monitor hou je precies je waterverbruik bij. Je monteer je de monitor onder een gootsteen en zal hij je op je smartphone op de hoogte stellen als er een lek is en je ook laten weten hoeveel water verschillende armaturen gebruiken.

Lees ook: Dit zijn de nieuwe gaming laptops van Lenovo Legion

Een professionelere versie heeft de automatische uitschakelfunctie, die gebruikers waarschuwt wanneer er een lek optreedt en vervolgens wordt uitgeschakeld om schade en verspilling van water te voorkomen. Beide versies zullen later dit jaar beschikbaar zijn.

  翻译: