Normale content

Zo kun je veilig internetten op openbare wifi in het buitenland

Zo kun je veilig internetten op openbare wifi in het buitenland

Op vakantie maakt iedereen weleens gebruik van een openbaar wifi-netwerk. Bijvoorbeeld in de hotelkamer, wanneer je op zoek gaat naar een gezellig restaurantje om te gaan eten. Maar waar velen zich niet bewust van zijn, is dat internetten via openbare wifi gepaard gaat met risico’s. Hier kun je je met behulp van enkele simpele beveiligingsmaatregelen tegen beschermen.

Bij de meeste hotelboekingen zit tegenwoordig gratis wifi inbegrepen. En ieder restaurant dat je in het buitenland bezoekt en zelfs vrijwel alle bezienswaardigheden zijn voorzien van openbare wifi-netwerken. Het is dus ook in het buitenland erg makkelijk om online even wat op te zoeken.

Maar wanneer je gebruikmaakt van een openbaar netwerk is het belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s die daarbij komen kijken. Dit betekent niet dat het altijd gevaarlijk is om te internetten via een openbaar netwerk, maar wel dat de mogelijkheid bestaat dat je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit.

Wat kan er gebeuren op openbare netwerken?

Hackers maken graag gebruik van openbare netwerken om persoonsgegevens buit te maken. Bedenk je maar eens hoe makkelijk het voor jezelf is om in en weer uit te loggen op een openbaar netwerk. Zo makkelijk is het ook voor een kwaadwillende om even online te gaan, gegevens op te sporen en weer in digitale rook op te gaan.

Daarnaast maken cybercriminelen geregeld malafide netwerken aan met een vergelijkbare netwerknaam. Wil je bijvoorbeeld inloggen op het netwerk van je hotel en zijn er twee netwerken die erg op elkaar lijken, bijvoorbeeld ‘Hotel_wifi’ en ‘Hotel-wifi’, dan is de kans groot dat één van de twee is aangemaakt door een hacker.

Save 93% on a lifetime subscription to this powerful VPN

Wat kun je doen?

Controleer altijd goed met welk openbare netwerk je verbinding maakt. Is dit wel het officiële netwerk van de locatie waar je je bevindt? Of kan het gaan om een nep netwerk van een hacker? Wees hier alert op en ga alleen online op officiële netwerken.

Een andere manier om je persoonsgegevens te beschermen, is een VPN gebruiken. Zo’n zogeheten Virtual Private Network zorgt ervoor dat al jouw gegevens versleuteld het internet over worden gestuurd. Een hacker kan dan hooguit nog de gecodeerde versie van jouw gegevens inzien.

Daarnaast ben je anoniemer op internet. Met een VPN wordt al je internetverkeer namelijk via een extra server op een andere locatie gestuurd. Dit zorgt ervoor dat enkel de eigenschappen van die server nog voor andere internetgebruikers te zien zijn, en geen gegevens over het wifi-netwerk waar je op zit of over jouw apparaat.

Een VPN abonnement nemen

Om een VPN te gebruiken, heb je een abonnement nodig. Die abonnementen zijn er in allerlei vormen en maten. Ook de kosten variëren: van gratis tot een aantal euro’s per maand voor een wat uitgebreidere variant.

Omdat er zoveel aanbod is, is het verstandig je te verdiepen in de verschillen tussen verschillende VPN-aanbieders. Om dat makkelijker te maken, heeft VPNGids.nl allerlei VPN’s getest en de beste VPN voor jou op een rijtje gezet.

Want to hide your data from hackers? This VPN swears it can help.

  翻译: