Normale content

Waarom je in 2022 en de toekomst een VPN nodig hebt

Wat zijn de opties en mogelijkheden?
Waarom je in 2022 en de toekomst een VPN nodig hebt

Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens reclames van allerlei verschillende VPN-aanbieders gezien, hetzij via een gesponsord YouTube-segment of tv-commercials. VPN staat voor 'Virtual Private Network' en de technologie stelt je in staat om anoniem en veilig op het internet te surfen. Maar wat kun je er nog meer mee doen, hoe werkt het precies, en waarom gaan steeds meer mensen er gebruik van maken?

Hoe werkt een VPN-verbinding?

Zodra je in je gekozen VPN-programma op de knop 'verbinden' drukt, gebeurt er in een paar seconden een heleboel. Uiteindelijk ben je verbonden met een virtueel netwerk dat vanaf dat moment tot je de VPN uitschakelt het netwerkverkeer van je computer of smartphone door een versleutelde tunnel leidt. Vanaf dat moment denkt de website die je bezoekt of app die je gebruikt dat je een ander persoon op een andere locatie bent, want je IP-adres is namelijk veranderd. Hierdoor heeft niemand, zelfs je internetprovider niet, inzage in je zoekgeschiedenis.

Beeld: Towfiqu Barbhuiya

Betaald of gratis?

Veel mensen denken dat het gebruiken van een VPN je internetsnelheid drastisch verlaagt, maar zolang je een goede aanbieder kiest, is dat niet het geval. Je kunt verbinding maken met elke server in elk land, en hoe dichterbij het land, hoe sneller de verbinding. Overigens raad ik het gebruik van gratis VPN-diensten sterk af, omdat ze geld verdienen aan de verkoop van je gegevens. Nagenoeg alle betaalde aanbieders loggen je gegevens niet (no-log principe), hebben meer en snellere servers, en bieden een breed scala aan mogelijkheden.

Handigheden

Als je ooit in het buitenland op vakantie bent geweest, heb je waarschijnlijk gemerkt dat je niet naar NPO-programma's kon kijken, ook al had je een Plus-abonnement. En als je ooit geprobeerd hebt om thuis Belgische programma's te streamen, dan weet je dat het ook niet lukt. Deze geoblokkades zijn simpel te omzeilen met een VPN, waarbij je alleen verbinding hoeft te maken met een server in het land waar je de geblokkeerde inhoud wilt bekijken. Met de juiste VPN-aanbieder kun je met je eigen accounts zelfs kijken naar het Netflix-aanbod in andere landen!

Sommige VPN's hebben zelfs apps voor je televisie. - Beeld: Petter Lagson

Verbinding maken met een VPN is ook uiterst handig wanneer je verbonden bent met een openbaar netwerk, zoals op vliegvelden, in een restaurant, op vakantie, of op het werk. Niemand zal op deze manier je wachtwoorden, persoonlijke informatie of bankgegevens kunnen lezen of stelen. Het gebruik van een virtueel privénetwerk is simpelweg de eenvoudigste manier om je online privacy op zo'n beetje ieder apparaat te beschermen.

  翻译: