Normale content

NASA maakt lanceerdata megaraket voor maanmissie Artemis 1 bekend

Reiken naar de maan
NASA maakt lanceerdata megaraket voor maanmissie Artemis 1 bekend

NASA gaat all-in met betrekking tot nieuwe ruimtemissies. Jim Free, hoofdadministrateur voor de ontwikkeling van verkenningssystemen, zei in een conferentiegesprek op 20 juli dat NASA klaar was om enkele mogelijke lanceerdata voor de Artemis 1 missie aan te kondigen: "We hebben vrije plekken voor 29 augustus, 2 september en 5 september," zei Free, die een nauwkeurige beschrijving gaf van zijn werkschema, zo niet een kristalhelder beeld van wanneer we wellicht een lancering kunnen verwachten.

Langverwachte missie

Aan deze missie is lang gewerkt, en hij is het risico meer dan waard. Artemis 1 is de eerste missie voor NASA's nieuwe Space Launch System (SLS) raketserie, en het zal een bemanningsloos Orion ruimtevaartuig rond de maan sturen als een cruciale test voor een komende maanmissie met echte mensen. Ja, menselijke voeten op de maan, wat onze soort niet meer heeft gedaan sinds 1972? Het gaat weer gebeuren (over ongeveer vier jaar)!

LEES OOK: De eerste foto's van de James Webb-telescoop uitgelegd

De lancering van de Artemis 1 in 2022 is tot nu toe geteisterd door vertragingen. Defecte kleppen en lekken belemmerden de generale repetitie voor het tanken van de raket en het aftellen naar de lancering. Nu heeft NASA er vertrouwen in dat het klaar is om zijn nieuwe megaraket te lanceren na een succesvolle oefening eind juni. "We hebben de oefenfase afgerond, en alles wat we geleerd hebben zal ons helpen om te lanceren tijdens het beoogde lanceringstijdvenster," zei Tom Whitmeyer, NASA's plaatsvervangend hoofdadministrateur voor gemeenschappelijke exploratiesystemen, in een verklaring. "Het team is nu klaar om verder te gaan en de lancering voor te bereiden."

Exacte data

Als alles volgens plan verloopt, heeft de NASA op donderdag 29 augustus om 14:33 uur Nederlandse tijd twee uur de tijd om Artemis 1 te lanceren. Het Orion-ruimteschip zal 42 dagen in een baan om de maan draaien voordat die op 10 oktober terugkeert naar de aarde en neerstort in de Stille Oceaan. Als die datum niet lukt, is een plons in de Stille Oceaan waarschijnlijk op 11 oktober of 17 oktober.

LEES OOK: Waarom sterrenstelsels in de eerste James Webb-foto soms scheef en krom lijken

Als je het uitrekent, zul je zien dat de tweede landingsdatum zou resulteren in een drie dagen kortere missie, maar houd in gedachten dat tijdens een reis door de ruimte alles flexibel blijft, inclusief de data op je kalender.

Topics: Tech, Moon, Space, nasa
  翻译: