Normale content

Zwarte gaten in perspectief: NASA deelt epische video

Wij zijn toch vrij nietig
Zwarte gaten in perspectief: NASA deelt epische video

De massa van de grootste zwarte gaten is onvoorstelbaar. Zelfs een klein zwart gat is buitengewoon dicht en groot. Als de aarde (hypothetisch) in een zwart gat zou worden gedrukt, zou deze nog geen centimeter in doorsnee zijn. Toch zijn er zwarte gaten in het heelal die groter zijn dan ons zonnestelsel.

LEES OOK: Hoe Apple en Google Bluetooth-stalkers willen stoppen

De NASA-video hieronder, onlangs vrijgegeven door het Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab, toont de gigantische omvang en massa van deze fascinerende kosmische objecten. Hoe meer massa een object heeft, hoe sterker zijn zwaartekracht is. Zwarte gaten zijn zo massief dat zelfs het licht er niet aan kan ontsnappen.

Buitenaardse vergelijking

Deze "nieuwe NASA-animatie belicht de 'super' in superzware zwarte gaten," schrijft NASA. "Deze monsters loeren in de centra van de meeste grote sterrenstelsels, waaronder onze eigen Melkweg, en bevatten tussen de 100.000 en tientallen miljarden keren meer massa dan onze zon." In iets meer dan 90 seconden geeft de animatie een tour langs 10 zwarte gaten van oplopende grootte.

Wanneer we echte (en zeer zeldzame) beelden van zwarte gaten of artistieke voorstellingen van zwarte gaten zien, zien we niet het lichtloze zwarte gat zelf, maar wel het immens hete stof en gas dat snel rond het object draait, een zogenaamde "accretieschijf". Een deel van dit materiaal valt onvermijdelijk in het zwarte gat, om nooit meer terug te keren; een groot deel wordt weer uitgespuwd in de kosmos, omdat zwarte gaten geen efficiënte gebruikers zijn van galactisch materiaal.

Onder ons

Een van de eerste zwarte gaten in de vergelijkingsvideo is Sagittarius A*, het zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel. Het is zo massief als zo'n 4,3 miljoen zonnen. De video eindigt met TON 618, die het gewicht van meer dan 60 miljard zonsmassa's draagt.

LEES OOK: 19 films waar we deze zomer het meest naar uitkijken

Hoewel zwarte gaten extreem massief en krachtig kunnen zijn, is er geen reden om ze te vrezen, vooral niet de verre zwarte gaten in andere verre sterrenstelsels. "We hebben de neiging deze dingen te vermenselijken," vertelde astrofysicus Misty Bentz aan Mashable na de eerste foto ooit van een zwart gat. "Maar eigenlijk zijn zwarte gaten niet slecht, gemeen of eng. Ze zijn er gewoon.

  翻译: