Normale content

NASA-ruimtevaartuig legt oude, kronkelende rivieren op Mars vast op beeld

Ooit zat Mars vol water
NASA-ruimtevaartuig legt oude, kronkelende rivieren op Mars vast op beeld Credit: NASA / JPL-Caltech

NASA's oog aan de Marshemel heeft bewijs gevonden van opgedroogde, oerrivieren op Mars. De Mars Reconnaissance Orbiter van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft een momentopname gemaakt van een andere tijd, miljarden jaren geleden, toen er water stroomde op het oppervlak van een gematigd Mars. NASA plaatste de foto onlangs op zijn "Planetary Photojournal".

LEES OOK: Gewilde Pokémon-kaart 'Pikachu met grijze vilthoed’ binnenkort op grote schaal in Nederland verkrijgbaar

"Deze afbeelding van richels in Aeolis Planum vertelt een verhaal van oude rivieren en een Mars dat heel anders is dan dat van vandaag," schreef NASA online.

In een ver verleden...

De meanderende vormen die je hieronder ziet zijn het resultaat van water dat deze rivieren ooit vulde met grind, terwijl fijnere korrels de waterweg omringden toen de oevers overstroomden. "De grindige rivierbodem en de fijnkorrelige omgeving kunnen leiden tot een vreemd fenomeen dat geologen omgekeerde geulen noemen," legde het agentschap uit. "Nadat de rivier is verdwenen, kan de fijnkorrelige omgeving gemakkelijk worden weggeërodeerd, waardoor de kiezelachtige rivierbedding overblijft als een hoog opstaande rand."

Het geologische resultaat laat zien waar oude rivieren ooit over Mars kronkelden.

NASA's ruimteschip maakte deze foto van bijna 267 kilometer boven de hoge Marsvlakten. Deze Marssatelliet heeft een grote camera aan boord, die toepasselijk het High Resolution Imaging Experiment of HIRISE wordt genoemd en zulke gedetailleerde foto's maakt.

Rooskleurige toekomst?

In tegenstelling tot de aarde heeft Mars zijn atmosfeer grotendeels verloren, waardoor het een intens droge, woestijnachtige wereld is geworden. Mars is vandaag de dag 1000 keer droger dan de droogste woestijn op aarde, en in combinatie met een bestraald oppervlak creëert dit een barre omgeving voor leven om te overleven. Maar NASA's Perseverance rover, ter grootte van een auto, speurt momenteel het oppervlak van de Rode Planeet af naar mogelijke tekenen van primitief leven uit het verleden - als dat ooit heeft bestaan.

LEES OOK: Apple Vision Pro vs Meta Quest 3: Wat krijg je voor duizenden euro's meer?

In de toekomst kunnen andere vaartuigen samen met NASA's Marssatellieten en -rovers op jacht gaan. De ruimtevaartorganisatie is begonnen met het onderzoeken van de mogelijkheden van een compact Marsvliegtuig, een vaartuig dat op een dag met zo'n 135 km/u over de Marswoestijn zou kunnen vliegen. En op een dag kunnen baanbrekende astronauten ook de rode grond van Mars betreden.

Beelden: NASA, JPL-Caltech, University of Arizona
Topics: Science, Tech, Space, nasa
  翻译: