Patria Asset Management

Patria Asset Management

Management de investiții

Sector 2, Bucharest 349 adepți

Administram singurele fonduri de tip ETF din Romania prin care poti beneficia in mod simplu de performantele actiunilor

Despre noi

Suntem un administrator de fonduri de investitii, parte a grupului Patria Bank. Administram cel mai mare ETF infiintat in Europa Centrala si de Est, ETF BET Patria - Tradeville (BVB:TVBETETF) si un ETF sectorial, ETF Energie Patria - Tradeville (BVB:PTENGETF). Acestea permit oricui sa beneficieze de performantele actiunilor listate la bursa intr-un mod simplu, rapid si modern. Informeaza-te si tu - detalii pe www.patriafonduri.ro.

Site web
https://www.patriafonduri.ro
Sector de activitate
Management de investiții
Dimensiunea companiei
2-10 angajați
Sediu
Sector 2, Bucharest
Tip
Companie privată
Înființată
2008
Specializări
asset management, investment funds, savings solutions, ETF și stock exchange investments

Locații

Angajați la Patria Asset Management

Actualizări

  • Vizualizați pagina organizației pentru Patria Asset Management, grafic

    349 urmăritori

    Unele fonduri de investitii beneficiaza de un avantaj fiscal important, dar mai putin cunonoscut. Conform codului fiscal, fondurile deschise de investitii romanesti nu platesc impozit pe dividende (acestea includ si fondurile de tip ETF infiintate in Romania). Impozitul este in prezent in valoare de 8% si se aplica prin retinere la sursa de catre emitentii platitori de dividende. De ce este acesta un avantaj fiscal pentru aceste fonduri? Pentru ca unui investitor individual (persoana fizica) ce investeste direct in actiuni i se va retine acest impozit. La fel cum acesta i se va retine si unui fond deschis de investitii nerezident, inregistrat in afara Romaniei (dar vandut sau tranzactionat la bursa in tara noastra). Prin urmare, fondurile deschise de investitii romanesti economisesc impozitul pe dividende de 8%, in timp ce alte categorii de investitori nu au aceasta posibilitate. Am calculat impactul acestei economii pe ultimii patru ani pentru fondul nostru ETF BET Patria – Tradeville (vedeti si imaginea de mai jos). In 2021 ETF BET a incasat dividende totale de 1,18 milioane lei si a realizat o economie de 95 mii lei din avantajul fiscal legat de dividende (0,36% din activul total mediu al fondului in acel an). In 2022 fondul a incasat dividende totale de 5,70 milioane lei si a realizat o economie de 456 mii lei neplatind impozit pe acestea. Economia a reprezentat 0,74% din activul mediu al fondului din acel an si a acoperit aproape doua treimi din comisionul de administrare platit de fond pe intreg anul 2022. In anul 2023 ETF BET a incasat dividende totale de 20,70 milioane lei, in crestere pe masura cresterii activului fondului. Economia realizata de fond a fost de 1,66 milioane lei si a reprezentat 1,55% din activul mediu al fondului anul trecut. Aceasta economie a depasit intreg costul de administrare platit de fond, de 1,20% din activ in 2023, si a acoperit chiar 80% din costurile totale de operare ale fondului (ce-i drept, 2023 a fost un an exceptional din punct de vedere al dividendelor platite de unii emitenti). Iar in 2024, de la inceputul anului pana in prezent, fondul a incasat dividende totale de 20,11 milioane lei si a realizat o economie din neplata impozitului pe dividende de 1,61 milioane lei, reprezentand 0,51% din activul mediu al fondului calculat pe perioada 1 ianuarie – 15 octombrie. Pentru comparatie, comisionul de administrare platit de fond pe aceeasi perioada este de 0,59%, deci avantajul fiscal a compensat aproape in intregime costul de administrare platit de fond (pentru perioada mentionata). O comparatie intre diverse fonduri trebuie sa ia in calcul si avantajul fiscal de mai sus (avantaj de care fondurile nerezidente nu dispun), pe langa analiza performantelor si costurilor. Ajustand costul total al ETF BET cu acest avantaj fiscal pentru 2024, de exemplu, rezulta un cost total de operare anual de 1,35% - 0,51% = 0,84% din activ pe an, care nu e rau deloc.

    • Nu este furnizată o descriere text alternativă pentru această imagine
  • Vizualizați pagina organizației pentru Patria Asset Management, grafic

    349 urmăritori

    Cand este bine sa investim la bursa? Desi preturile actiunilor la bursa mai si scad, tendinta generala este crescatoare si se bazeaza pe progresul tehnic, cresterea economica si alti factori. In graficul de mai jos am ilustrat aceasta idee prin evolutia pretului fondului ETF BET Patria – Tradeville la bursa, de la momentul listarii in august 2012 pana la sfarsitul lui septembrie 2024. Pretul unei unitati de fond la finalul primei zile de tranzactionare la bursa, 29 august 2012, a fost de 5,09 lei. La 30 septembrie 2024 pretul aceleiasi unitati de fond era de 28,15 lei, cu 453% mai mare decat valoarea din prima zi (o crestere de peste cinci ori). Graficul arata ca scaderile majore din istoria de 12 ani a fondului au fost recuperate. In perioada August 2015 – Ianuarie 2016 fondul a scazut cu 22%. Cei care au investit chiar inainte de scadere, la preturi "mari", dar au pastrat investitia, au castigat 249% pana la finalul lunii trecute. O situatie similara a urmat la sfarsitul anului 2018. Intre Decembrie 2018 si Ianuarie 2019 fondul a scazut cu 19%. Au avut de pierdut doar cei care s-au panicat si au vandut. Insa o persoana care investea in fond inaintea acestei scaderi, acumula o performanta de 162% daca mentinea investitia pana in zilele noastre. Modelul se mai repeta de cateva ori. Intre Ianuarie si Martie 2020 fondul scade cu 31%. Un investitor care intra in fond anterior acestei scaderi ar fi acumulat o crestere de 110% pana in zilele noastre. Iar un investitor care a plasat bani in fond inainte de scaderea acestuia din perioada August – Octombrie 2022 ar fi avut, totusi, o performanta de 49% pana la sfarsitul lunii Septembrie 2024, in doi ani de zile. Si la data acestui articol, inceput de Octombrie 2024, pretul fondului la bursa este in usoara scadere fata de maximele atinse in luna iulie (scaderea este de doar 5%). Nimeni nu poate estima cu precizie cat dureaza perioadele de scadere la bursa si cand se reia cresterea. Pare ca cel mai bun moment de cumparare a fost in trecut, daca ne uitam la graficul de mai jos. Dar al doilea cel mai bun moment este chiar astazi. Investind azi in actiuni la bursa, sau mai simplu intr-un fond precum ETF BET Patria – Tradeville, oricine poate beneficia de performantele pe termen lung ale bursei. Atentie, investitia presupune si riscul unor pierderi, cum am aratat mai sus, deci trebuie privita ca o investitie pe termen suficient de lung, care sa permita depasirea unor perioade temporare de scadere. O alta idee buna sunt investitiile recurente (investitii efectuate regulat, ca de exmeplu lunar). O suma de 500 de lei investita lunar in fondul ETF BET Patria – Tradeville, de la listarea fondului in 2012 pana in Septembrie 2024, ducea la o investitie acumulata de 209,8 mii lei, o valoare foarte buna fata de suma totala investita in acest mod, de 72,5 mii lei. Iar aceeasi strategie derulata pe ultimii cinci ani ar fi dus la o suma acumulata de 158,4 mii lei fata de o investitie totala de 42,5 mii lei.

    • Nu este furnizată o descriere text alternativă pentru această imagine
  • Vizualizați pagina organizației pentru Patria Asset Management, grafic

    349 urmăritori

    Fondul nostru ETF BET Patria - Tradeville a primit premiul pentru "Cel mai performant fond de actiuni locale in ultimii trei ani" acordat ieri de Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania - AAF . Am calculat, de curiozitate, performantele fondului pe mai multe perioade. A rezultat ca acesta a fost cel mai performant fond de actiuni locale si pe ultimul an, pe ultimii cinci ani si pe ultimii zece ani, pe langa perioada de trei ani premiata (calculele sunt facute pe perioade incheiate la 30 iunie 2024, data de referinta utilizata de AAF pentru premii). Ne bucura premiul si performantele de mai sus. Dar ele apartin in primul rand celor mai puternice 20 de companii listate la Bursa de Valori Bucuresti. Acestea s-au dezvoltat, au crescut profiturile si au generat performante pentru cei care au investit in ele, prin dividende si cresterea pretului actiunilor la bursa. Noi doar am impachetat aceste oportunitati de crestere intr-un produs simplu, accesibil tuturor, pe care il detin astazi peste 26 de mii de persoane: fondul ETF BET Patria - Tradeville listat la Bursa de Valori Bucuresti. Desigur, procesul de administrare a unui ETF este foarte complex si riguros, dar pe aceste teme voi mai reveni in viitor. Pana atunci, gasiti detalii complete despre fond si despre cum puteti investi in el pe siteul Patria Asset Management, aici: https://lnkd.in/dCBWgeaa.

    • Nu este furnizată o descriere text alternativă pentru această imagine
  • Vizualizați pagina organizației pentru Patria Asset Management, grafic

    349 urmăritori

    Un alt indicator important al interesului publicului pentru o companie listata sau pentru un alt instrument tranzactionat la bursa, este valoarea tranzactiilor acestuia. Bursa de Valori Bucuresti publica doua rapoarte lunare cu privire la activitatea de tranzactionare, unul pentru piata principala a bursei si unul pentru piata AeRO. Rapoartele sunt disponibile pe siteul www.bvb.ro, sectiunea "Tranzactionare si Statistici", pagina "Rapoarte lunare". Conform raportului pe luna august pentru piata principala, au fost inregistrate tranzactii totale in valoare de 4,44 miliarde lei luna trecuta - o valoare rezonabil de buna, dar pe care ne-o dorim din ce in ce mai mare. Care au fost cele mai tranzactionate emisiuni de actiuni la bursa in luna august? Top 10 al acestora se regasesc in primul tabel din imaginea de mai jos. Actiunile Bancii Transilvania conduc in clasament cu tranzactii de 230,9 milioane lei la bursa in luna august. Acestea sunt urmate de actiunile OMV Petrom cu 180,6 milioane lei, Hidroelectrica cu 157,2 milioane lei, Fondul Proprietatea cu 55,8 milioane lei, Romgaz cu 39,5 milioane lei si asa mai departe. Am analizat si celelalte piete si tipuri de instrumente tranzactionate la bursa din Bucuresti. Nicio emisiune de actiuni listata pe piata AeRO nu intra in top 10 de mai jos al valorii tranzactiilor la bursa in august; de asemenea, nicio emisiune de obligatiuni, produse structurate sau unitati de fond nu intra in top, cu o singura exceptie. Exceptia este, desigur, fondul ETF BET Patria - Tradeville. Dupa cum se observa in cel de-al doilea tabel din imaginea de mai jos, acesta a inregistrat tranzactii la bursa in valoare de 46,7 milioane lei luna trecuta. Dupa aceasta valoare, fondul ocupa locul 5 in topul celor mai tranzactionate instrumente la Bursa de Valori Bucuresti in luna august, luand in calcul toate cele 766 de actiuni, obligatiuni, certificate si fonduri tranzactionate la BVB. Cu alte cuvinte, investitorii au realizat tranzactii la bursa cu ETF-ul nostru pe BET in valoare mai mare decat tranzactiile cu actiuni BRD , de exemplu, sau cele cu actiuni Electrica, DIGI, ONE United Properties, Nuclearelectrica, Medlife, Transelectrica, Transgaz sau multe alte companii importante, tranzactiile cu oricare din cele 5 SIF-uri, cele cu orice emisiune de titluri de stat sau de obligatiuni listata la BVB sau cele cu actiunile oricarei companii de pe piata AeRO. Nu e rau! Fondul nu este o prezenta accidentala in topul lichiditatii la bursa in luna august, acesta ocupand o pozitie in primele 10 cele mai tranzactionate emisiuni la bursa pe o perioada mai lunga de timp. Astept cu interes evolutiile viitoare din acest punct de vedere, pe masura ce activul fondului si numarul de investitori in fond cresc in continuare. In ziua de ieri, 16 septembrie, activul fondului era de 430,0 milioane lei, in crestere usoara fata de 427,3 milioane lei la sfarsitul lunii trecute, desi indicele BET a scazut cu 3,40% in aceasta perioada.

    • Nu este furnizată o descriere text alternativă pentru această imagine
  • Vizualizați pagina organizației pentru Patria Asset Management, grafic

    349 urmăritori

    Atunci cand investim intr-un fond de investitii, e bine sa cunoastem informatiile si rapoartele importante pe care fondurile la publica. Vom intelege mai bine performantele investitiei si evolutia lor in timp, fundamentele care genereaza aceste performante, anvergura fondului, strategia sa si alte elemente similare. Voi exemplifica ideile de mai sus cu ajutorul fondului nostru listat la bursa, ETF BET Patria - Tradeville. Informatiile despre fondurile Patria se gasesc pe siteul administratorului, Patria Asset Management, aici: https://lnkd.in/dzjKkbMs. Fiecare fond are o sectiune dedicata pe site. O pagina importanta din sectiunea dedicata ETF BET Patria - Tradeville este numita "Performante si indicatori", sectiune care include multe informatii utile. Valoarea unitatii de fond, de exemplu, numita si Valoarea Unitara a Activului Net (VUAN), ajuta la calculul performantei fondului. Pe baza valorii unitatii de fond, pagina calculeaza si afiseaza performanta anuala a fondului in fiecare din ultimii sapte ani, precum si performanta fondului de la infiintare (+468% din anul 2012 pana in prezent). Valoarea activelor nete ale fondului arata dimensiunea totala a acestuia, adica valoarea tuturor detinerilor investitorilor sai. Impartind valoarea activelor nete la valoarea unei unitati de fond obtinem si numarul total al unitatilor de fond emise. Pagina "Investitiile fondului" din sectiunea dedicata acestuia arata modul in care fondul investeste banii: actiunile pe care acesta le cumpara si ponderile lor in activ. Pagina "Documente" prezinta o serie de documente ce prezinta informatii detaliate despre fond. De interes pentru investitori este prospectul fondului, care detaliaza modul de organizare si functionare al acestuia. Un alt document important este cel numit "Document cu informatii esentiale", care prezinta si costurile estimate ale fondului, printre altele; cautati indicatorul numit "Impactul anual al costurilor" prezentat intr-unul din tabelele incluse in document. Fondurile publica si rapoarte periodice, semestriale si anuale. Acestea prezinta performantele inregistrate si functionarea fondurilor pe perioadele respective. Pentru fondurile Patria, rapoartele se gasesc in pagina numita "Rapoarte periodice" din sectiunea dedicata fiecarui fond. Sectiunea dedicata ETF BET Patria - Tradeville mai include doua pagini utile. Pagina "Prezentare generala" include unele informatii generale despre fond si despre avantajele si functionarea unui ETF. Pagina "Cum investesc?" prezinta modul de a investi in fond prin deschiderea unui cont de investitii la bursa. O structura similara de informatii ar trebui prezentata de toate fondurile deschise de investitii disponibile in Romania (daca acest lucru nu se intampla, atunci aceasta ar fi o bila neagra pentru fondul respectiv). Nu strica sa le cautati pe siteul administratorului fondurilor alese si sa va informati.

    Patria Asset Management

    Patria Asset Management

    patriafonduri.ro

  • Vizualizați pagina organizației pentru Patria Asset Management, grafic

    349 urmăritori

    O masura a interesului publicului pentru investitiile pe piata de capital este numarul de tranzactii cu actiuni sau alte instrumente financiare inregistrate la bursa. Acesta nu este singurul indicator important al activitatii bursiere; alti indicatori relevanti includ variatia pretului actiunilor, valoarea tranzactiilor, capitalizarea (valoarea companiilor la bursa), numarul de investitori activi si multe altele. Dar numarul de tranzactii este un indicator important care merita studiat. Numarul de tranzactii cu actiuni inregistrate pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti a crescut in ultimii ani: 468 mii in 2019, 745 mii in 2020, 1,00 milioane in 2021, 1,20 milioane in 2022 si 1,46 milioane in 2023; valoarea inregistrata de la inceputul anului 2024 pana in prezent este de 1,24 milioane, adica aproape 2 milioane daca anualizam pentru intreg anul (2024 este pe cale sa stabileasca un record din punct de vedere al acestor valori; recordul anterior era detinut de anul 2007 cu 1,54 milioane tranzactii). Ce ne spun aceste cifre? In valoare absoluta, cifrele sunt rezonabil de bune, dar nu foarte mari; remarcam, insa, tendinta lor crescatoare din ultimii ani, care arata si un interes crescut pentru investitiile in actiuni. Pe langa piata principala de actiuni, BVB mai opereaza si alte piete: piata alternativa AeRO pentru actiuni si piete pentru tranzactionarea obligatiunilor, unitatilor de fond, drepturilor si produselor structurate. Impreuna, toate acestea au inregistrat 1,68 milioane de tranzactii de la inceputul anului, adica 2,63 milioane tranzactii daca anualizam pentru intreg anul 2024. Numarul de tranzactii cu unitatile fondului nostru ETF BET Patria - Tradeville la bursa a fost de 104 mii in aceeasi perioada (1 ianuarie - 19 august 2024). E mult sau putin? Din punct de vedere al acestui indicator, fondul s-a pozitionat pe locul 4 in topul celor mai lichide emisiuni tranzactionate, luand in calcul un total de 763 de emisiuni de actiuni, obligatiuni, drepturi si certificate tranzactionate la Bursa din Bucuresti. Numai actiunile Bancii Transilvania, cele ale OMV Petrom si cele ale Hidroelectrica au inregistrat un numar mai mare de tranzactii anul acesta - o performanta foarte buna pentru ETF. Am calculat si cota de piata a ETF-ului in numarul total de tranzactii derulate anul acesta la bursa: 6,18% din toate tranzactiile inregistrate pe toate pietele BVB s-au realizat cu unitati ale fondului nostru pe indicele BET. Din nou, e mult sau putin? Actiunile Bancii Transilvania (situate pe primul loc in topul numaului de tranzactii) au avut o cota de piata de 9,91% calculata in acest mod, o valoare relativ apropiata. In plus, cu o cota de piata de 6,18% in numarul de tranzactii, ETF BET Patria - Tradeville este un instrument foarte activ la bursa, in conditiile in care fondul reprezinta doar 0,12% din capitalizarea totala a pietelor de actiuni a bursei (valoarea totala la bursa a companiilor listate).

  • Vizualizați pagina organizației pentru Patria Asset Management, grafic

    349 urmăritori

    Bursele au scazut puternic ieri. Actiunile listate la bursa din Bucuresti au pierdut intr-o singura zi 3,63% din valoare (scaderea medie exprimata prin variatia indicelui BET, un indicator care include cele mai importante 20 de actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti). Cauzele sunt multiple: de la ingrijorari legate de perspectivele economiei americane, care s-ar putea inrautati, si performante sub asteptari ale unora din companiile listate, la masuri legate de dobanzi adoptate in Japonia sau tensiuni geopolitice in Orientul Mijlociu. Da, traim intr-o economie globala, in care economiile si pietele financiare nationale sunt interconectate si, intr-o anumita masura, corelate intre ele. O scadere a investitiilor cu 3,63% intr-o singura zi nu bucura pe nimeni. Pana la urma, aceasta este echivalentul unei dobanzi medii la depozite bancare pe vreo doua treimi dintr-un an. Dar scaderile fac parte din joc. Nu pot exista cresteri ale preturilor actiunilor (sau ale valorii oricarei investitii cu risc) fara perioade de scadere. Daca vrem investitii fara risc, atunci pastram banii la banca, in depozite cu dobanzi de 5-6%/an (dobanzi care nu reprezinta vreun castig notabil in termeni reali, atunci cand inflatia anuala este 5%). Bursele cresc si scad. Este evolutia lor complet aleatoare? Nu, pentru ca tendinta pe termen lung este crescatoare si este sustinuta de cresterea economica si progresul tehnic. Acestea duc la dezvoltarea afacerilor companiilor listate la bursa, profituri in crestere si cresterea pretului actiunilor - dar toate acestea pe termene lungi, de ani de zile. Pe perioade mai scurte, de zile, saptamani, luni sau uneori chiar cativa ani, preturile pot sa creasca, sa scada, sau sa evolueze fara o tendinta clara. Am prezentat mai jos evolutia indicelui BET pe ultimul an de zile, reprezentand performanta medie a principalelor actiuni listate la bursa din Bucuresti. Scaderea mare de ieri reprezinta o ajustare relativ minora intr-o tendinta continua de crestere; indicele BET inregistreaza astazi o crestere remarcabila cu 43%, adica dobanda la depozite pe vreo 7-8 ani. Ce se intampla mai departe? Vom vedea cresteri sau scaderi in urmatoarele zile, saptamani sau luni? Orice este posibil. Nimeni nu poate estima acest lucru cu precizie, iar parerile sunt impartite. Putem doar alege sa ne bazam pe continuarea cresterii pe termen lung a bursei. O strategie buna, despre care am mai povestit, sunt investitiile recurente efectuate in mod regulat, ca de exemplu saptamanal sau lunar, chiar si cu sume mici. In acest mod, investitiile se realizeaza atat la preturi mari, cat si la preturi mai mici, iar in timp valoarea sumelor acumulate creste si se multiplica. Partenerii nostri de la Tradeville au lansat recent posibilitatea investitiilor recurente la Bursa din Bucuresti, inclusiv in fondurile noastre listate, ETF BET Patria - Tradeville si ETF Energie Patria - Tradeville. Detalii aici: https://lnkd.in/d9JxZDT8.

    • Nu este furnizată o descriere text alternativă pentru această imagine
  • Vizualizați pagina organizației pentru Patria Asset Management, grafic

    349 urmăritori

    La sfarsitul lunii mai 2024, ETF-ul nostru pe indicele BET anunta cresterea activului la 300 milioane lei, o realizare remarcabila de la 171 milioane la sfarsitul anului trecut. Zilele acestea fondul a depasit 400 milioane lei in active, o crestere cu 136% fata de finalul lui 2023. Dupa calculele noastre, fondul este cel mai mare ETF infiintat in regiune. Iar cu peste 23 de mii de investitori, acesta inregistreaza aproape un sfert (24%) din numarul total de investitori in fonduri deschise de actiuni romanesti. Poate merita amintit si ca, in conformitate cu cele mai recente date publicate de AAF, la finalul lunii iunie 2024 ETF BET Patria – Tradeville a fost cel mai performant fond deschis de actiuni din Romania pe ultimul an (cu un randament de +52,1%), pe ultimii trei ani (cu un randament de +76,0%), pe ultimii cinci ani (cu un randament de +146,1%) si pe ultimii 10 ani (cu un randament de +290,6%). Iar in iunie fondul a fost al noualea cel mai tranzactionat instrument financiar la Bursa de Valori Bucuresti dupa valoarea tranzactiilor, din 787 de emisiuni de actiuni, obligatiuni, unitati de fond si certificate tranzactionate la BVB. Cam acestea sunt realizarile recente ale fondului, pe scurt. Multumim tuturor investitorilor nostri pentru aceste performante. Mai multe detalii in comunicatul de mai jos.

  • Vizualizați pagina organizației pentru Patria Asset Management, grafic

    349 urmăritori

    Putem imparti investitiile financiare, la bursa sau in fonduri de investitii, in doua categorii din punct de vedere al administrarii lor: strategii active si pasive. In cazul fondurilor, strategiile active sunt cele in care administratorul de fond decide, in baza unor analize proprii, in ce actiuni va investi si in ce momente sa cumpere si sa vanda, incercand sa identifice cele mai bune oportunitati. Strategiile pasive se bazeaza pe potentialul de crestere al bursei pe termen lung, fondul cumparand un cos diversificat de actiuni care este pastrat pe termen lung. Aceasta strategie o aplicam si noi la fondurile listate ETF BET Patria - Tradeville si ETF Energie Patria - Tradeville care sunt fonduri de indici. Care din cele doua strategii este mai buna? Exista dezbateri pe aceasta tema, dar istoria tinde sa indice ca strategiile pasive sunt, in general, mai performante decat cele active. Rezultatul pare contraintuitiv. La prima vedere am considera ca studierea atenta a pietei pentru a identifica cele mai bune oportunitati ar trebui sa fie mai profitabila decat cresterea medie a bursei. Sigur, acest lucru se poate intampla pe anumite perioade si pentru anumite fonduri, dar se pare ca nu in mod constant, pe termen lung. Am studiat performantele fondurilor deschise romanesti de actiuni disponibile, cu strategii active si pasive, in baza datelor furnizate de AAF. Analiza s-a realizat pe patru perioade: cel mai recent an de zile (mai 2023 - mai 2024, 18 fonduri active si 7 de indici), cei mai recenti trei ani (mai 2021 - mai 2024, 14 fonduri active si 6 de indici), cei mai recenti cinci ani (mai 2019 - mai 2024, 8 fonduri active si 6 de indici) si cei mai recenti zece ani (mai 2014 - mai 2024, 8 fonduri active si 6 de indici). Rezultatele complete sunt mai jos si prezinta castigurile cumulate pe cele doua categori de fonduri, in fiecare din cele patru perioade; analiza prezinta castigurile medii si mediane ale fondurilor analizate, impreuna cu castigul maxim (al celui mai performant fond). Reies cateva concluzii interesante. In primul rand, investitia in fondurile de actiuni a generat, in medie, castiguri foarte bune pentru investitori pe toate cele patru perioade analizate. Aceasta arata ca investitia in actiuni, pe termen lung, in orice mod s-ar face aceasta, este o alternativa buna pentru economiile oricui. In al doilea rand, castigurile fondurilor cu strategii pasive sunt, in general, mai mari decat cele cu strategii active pe toate perioadele analizate (cu o singura exceptie - valoarea mediana calculata pe 10 ani). Interesant, nu? Iar la final, o ultima concluzie interesanta: fondul nostru ETF BET Patria - Tradeville a fost cel mai performant fond deschis de actiuni din Romania pe toate perioadele analizate (randamentul maxim din tabelul de mai jos, pe fiecare din cele patru perioade, apartine acestui fond). Mai multe detalii despre cum puteti investi in acest ETF aici: https://lnkd.in/dCBWgeaa

    • Nu este furnizată o descriere text alternativă pentru această imagine

Pagini similare