De ce esti mereu nervos?
Photo by Usman Yousaf on Unsplash

De ce esti mereu nervos?

Pare ca esti mereu nervos? Furia este o emotie pe care multi o reprima pentru ca nu vor sa o exprime sau poate ca nu stiu sa o exprime sanatos.

Cu totii simtim furie in momente diferite, in grade diferite. Furia este o emotie care face parte din experienta umana. Sentimentele de furie pot aparea in multe contexte diferite si adesea din motive fundamentale pe care inca nu le-am inteles pe deplin.

A experimenta o situatie nedreapta, a auzi critici sau pur si simplu a nu obtine ceea ce vrei sunt doar cateva dintre potentialele declansatoare. Experienta furiei poate varia de la iritare usoara la frustrare, pana la furie exploziva. Plictiseala poate fi adesea privita ca o versiune usoara a furiei sub forma de nemultumire fata de ceea ce se intampla.

Furia si creierul

Cortexul este partea de lucru a creierului nostru in care se afla logica si judecata. Cortexul poate fi descris ca strategia si centrul de control al creierului. Centrul limbic este centrul emotional al creierului nostru si este cunoscut ca partea mai primitiva a creierului. In cadrul sistemului limbic este o structura mica numita amigdala, un depozit pentru amintirile emotionale, care este, de asemenea, zona creierului responsabila de reactiile noastre de „lupta sau fuga”, adica instinctele noastre naturale de supravietuire. Cand simtim si exprimam furia, folosim centrul limbic al creierului nostru.

Cand cineva experimenteaza si exprima furia, nu foloseste partea ganditoare (cortex) a creierului, ci in primul rand centrul limbic al creierului.

Cand ne enervam, raspunsul nostru de „lupta sau fuga” este declansat, eliberand o inundatie de hormoni care provoaca alarma fizica si emotionala. Aceasta furie materializeaza apoi in strigate, nerabdare, frustrare si cuvinte dureroase.

De ce simtim furia

Furia este o emotie care poate fi declansata de mai multi factori diferiti. Unele dintre aceste cauze sunt conflicte profunde nerezolvate care nu au fost abordate, in timp ce alte motive includ urmatoarele:

✓Ne simtim nerespectati sau tratati nedrept

✓Simtim o amenintare

✓Suntem raniti fizic

✓Ne simtim fara speranta

✓ Avem o senzatie de neputinta

✓Simtim un nivel ridicat de stres sau anxietate

Identifica problemele din trecutul tau care ar putea contribui la furia ta pentru a o putea rezolva!Ai fost abuzat sau aspru pedepsit in trecutul tau? Ai dificultati in a iti controla temperamentul si emotiile? Iti lipseste un sentiment de pace interioara? Identifica scenariile actuale care te fac sa te superi, cum ar fi nemultumirea fata de locul de munca, sot / sotie, sine sau copil.

Care sunt simptomele furiei? Se manifesta prin:

✓Strigate si urlete

✓Injuraturi si amenintari

✓Dorinta de a lovi alte perosane, obiecte sau animale

✓Retragere si indepartare

✓Auto-vatamare

Cauze

Sa presupunem ca aveti de-a face cu o situatie stresanta sau va confruntati cu agresiuni sau circumstante negative de viata. In acest caz, este normal sa experimentezi furie si frustrare, mai ales atunci cand ai de-a face cu sentimente cronice de stres, izolare si anxietate.

In copilarie este posibil sa fi fost crescut in jurul unor modalitati nesanatoase si neproductive de a experimenta furia. Poate ca parintii, ingrijitorii sau membrii in varsta ai familiei nu si-au exprimat emotiile intr-un mod sanatos, lucru care s-a perpetuat si a dus la maturitate la o exprimare negativa a furiei.

Recunoasterea faptului ca nu ai invatat modalitati sanatoase de a-ti gestiona furia in copilarie este primul pas pentru a intelege de ce furia ta se transforma in emotii si circumstante nesanatoase la varsta adulta.

Daca ai experimentat evenimente traumatice trecute, poate fi normal sa simti furie reziduala, deoarece evenimentele traumatice pot avea un efect de durata asupra psihicului.

Cum ar arata furia sanatoasa?

Furia sanatoasa te obliga sa rezolvi problema, deoarece nu vrei sa lasi comportamentul gresit necorectat. In al doilea rand, daca nu vrei ca furia ta sa se transforme in agresiune, aceasta este o furie utila.

Recunoasterea furiei si abordarea factorilor declansatori care stau la baza ei sunt primii pasi pentru a va rezolva furia si pentru a rezolva orice sentimente si ganduri negative asociate cu furia.

Furia poate fi o emotie pozitiva atunci cand o folosim pentru a rezolva probleme si a recunoaste conflictele. Este important sa ne acceptam furia ca pe o emotie normala si, in loc sa actionam asupra ei in moduri negative, sa invatam sa o exprimam in maniere sanatoase, deci nu trebuie sa o purtam ca o greutate.

Exprimarea furiei in moduri sanatoase inseamna ca ne luam timp sa respiram, sa ne recunoastem emotiile si sa dezvoltam solutii sanatoase.

Acest lucru poate insemna sa ne scriem gandurile, sa ne stabilim limitele si inainte de a ne supara, sa recunoastem orice conflict nerezolvat sau idee care sta la baza sa, sa ne formam un plan, sa vorbim cu prietenii si familia despre emotiile noastre si sa mergem la terapie.


Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center

Telefon: +4 0751 202 272; Email: office@idtherapy.ro

Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania


Pentru a vizualiza sau a adăuga un comentariu, intrați în cont