Energia României: de la strategie la acțiune integrată

Energia României: de la strategie la acțiune integrată

La Forumul Energiei organizat de DC News, am abordat mai multe subiecte esențiale legate de strategia energetică a României, infrastructură, investiții în rețele și tranziția către o piață liberă a energiei într-un mod optim pentru consumatori. Am subliniat nevoia unei abordări integrate și responsabile pentru a sprijini atât investițiile, cât și trecerea către o piață liberă sustenabilă și echitabilă. Iată pe scurt ideile:

 Strategia energetică

  • Este binevenită pentru industrie, salutăm recunoașterea rolului critic al investițiilor în infrastructura de distribuție și transport, care sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor strategice.
  • Prevede și un plan de modernizare a infrastructurii de gaze, având în vedere rețeaua extinsă de 60.000 km, pentru adaptarea la transportul și distribuția gazelor verzi.
  • Propunem un capitol special dedicat rețelelor, digitalizării sectorului energetic și clarificarea conceptului de investiții anticipative pentru ca, ulterior, acestea să poată fi recunoscute și realizate prin adaptarea reglementărilor.


 Importanța investițiilor în infrastructura de distribuție:

  • Cadrul de reglementare pentru următorii 5 ani nu este satisfăcător. Nu spunem că nu se vor face investiții, ci că nu se va investi la nivelul necesar astfel încât rețelele să poată maximiza beneficiile noilor tehnologii de producere și consum pentru utilizatori.

  • Este nevoie de o discuție serioasă pe cifre și analize pentru a stabili ce investiții pot fi realizate concret având în vedere limitările cadrulului de reglementare versus necesarul până 2030 și ce soluții de finanțare ar fi pentru diferența care trebuie asigurată.

 Ieșirea din schema de plafonare:

  • Așteptarea  firească este ca întreg lanțul să funcționeze pe principiile pieței libere. Din perspectiva suportabilității prețurilor, trebuie să discutăm și să lucrăm cu cifre concrete. Pentru prima tranșă de consum plafonat, confirm că factura medie este undeva la 35-40 de lei. Este un preț pe care mulți și-l permit. Dar, în același timp, sunt multe familii care au nevoie de ajutor. Trebuie să identificăm corect, în timp real gospodăriile vulnerabile.
  • Cadrul de reglementare trebuie să asigure recunoașterea tuturor costurilor. Date fiind evoluțiite de pe piața de echilibrare, la nivelul anului 2024 s-au inregistrat costuri suplimentare cu dezechibrele, implicit costuri financiare care, contrar prevederilor legislației europene, nu pot fi recuperate de furnizori.

  • Din datele OPCOM, la nivelul lunii octombrie, vedem ca volumele de energie electrică tranzacționate pentru 2025 sunt doar un sfert din consumul național. Este nevoie de măsuri temporare pentru a preveni creșteri nejustificate ale prețurilor în piața angro, după ieșirea din plafon. Am propus un Power Release Program pentru a avea vizibilitate asupra cantităților disponibile la vânzare pe piața angro. Este o soluție temporară, tranzitorie, care ar asigura lichiditatea necesară pe piața angro după aprilie 2025.

  • Până la 1 aprilie 2025, este crucial ca statul să achite toate plățile restante către furnizorii care au prefinanțat schema de sprijin pentru a asigura condiții egale de concurență.

Intervenția a subliniat nevoia unei abordări integrate, serioase și responsabile pentru a sprijini atât investițiile, cât și tranziția către o piață liberă sustenabilă pentru consumatori.

#energie #strategie #furnizare #distributie #reglementare #investitii #piatalibera #tranzitieenegetica #gaze #gazeverzi

Pentru a vizualiza sau a adăuga un comentariu, intrați în cont