Sari la conținut

Listă de scrieri nedescifrate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Câteva tăblițe cu scriere harappă, un sistem nedescifrat de scriere din Antichitate
Pagina 32 a Manuscrisului lui Voynich, un manuscris medieval scris cu un sistem de scriere nedescifrat

Un sistem de scriere nedescifrat este o formă scrisă de limbaj care nu este înțeleasă în prezent.

Multe sisteme de scriere nedescifrate datează de câteva mii de ani î.Hr., chiar dacă există câteva exemple mai moderne. Termenul de „sisteme de scriere” e folosit aici în mod vag cu referire la grupuri de glife care par să aibă semnificație simbolică reprezentativă, dar care pot să includă „sisteme” care sunt în mare măsură de natură artistică și, prin urmare, nu sunt exemple de scriere propriu-zisă.

Dificultatea descifrării acestor sisteme poate să apără din lipsa descendenților cunoscuți ai limbii sau din faptul că limbile sunt complet izolate, din faptul că au fost găsite exemple insuficiente de text și chiar (cum ar fi în cazul scrierii vinča) din întrebarea dacă simbolurile sunt sau nu un sistem de scriere. Unii cercetători au susținut că sunt capabili să descifreze anumite scrieri, cum ar fi cele ale textelor epiolmece, Discul din Phaistos sau scrierea harappă; dar până în prezent, aceste afirmații nu au fost acceptate pe scară largă în cadrul comunității științifice sau confirmate de cercetători independenți pentru sistemele de scriere enumerate aici (dacă nu se specifică altfel).

Protoscrierile

[modificare | modificare sursă]

Anumite forme de protoscriere rămân nedescifrate și, din cauza lipsei de dovezi și a descendenților lingvistici, e destul de probabil să nu fie niciodată descifrate.

Scrierile din Epoca Bronzului

[modificare | modificare sursă]

Următoarea e o listă a scrierilor din Epoca Bronzului (3300 spre 1200 î.Hr.).

Scrierile asiatice

[modificare | modificare sursă]

Scrierile mesoamericane

[modificare | modificare sursă]

Multe sisteme de scriere mesoamericane au fost descoperite de arheologi. Multe dintre ele rămân nedescifrate din cauza lipsei de cunoaștere a limbilor originale. Aceste sisteme de scriere au fost folosite între 1000 î.Hr și 1500 d.Hr..

Scrierile sud-americane

[modificare | modificare sursă]
  • QuipuImperiul Incaș, secolul al XV-lea, unii cred că ar fi fost un sistem de scriere, dar în general se crede că a fost doar unul pentru consemnarea activităților financiare.

Scrierile africane

[modificare | modificare sursă]

Scrierile pacifice

[modificare | modificare sursă]

Scrierile medievale și cele ulterioare

[modificare | modificare sursă]

Cencepte asemănătoare: texte care nu sunt sisteme de scriere

[modificare | modificare sursă]

Un concept foarte asemănător este cel al sistemelor de scriere false, care par să scrie, dar nu sunt. Scrierea falsă nu poate să fie descifrată deoarece nu are sens semantic. Acestea includ în special scrierea asemică creată în scopuri artistice. Un exemplu proeminent este Codex Seraphinianus.

Un alt concept similar este cel al criptogramelor nedescifrate sau al mesajelor cifrate. Acestea nu sunt sisteme de scriere în sine, ci o formă deghizată a unui alt text. Desigur, orice criptogramă este intenționată a fi nedescifrabilă de către oricine, cu excepția destinatarului, așa că există un număr mare de acestea, dar câteva exemple au devenit celebre și sunt listate în categoria codurilor și cifrelor istorice nedescifrate.

  1. ^ „Vasil Ilyov. DISCOVERIES ABOUT THE LITERACY, LANGUAGE AND CULTURE OF THE ANCIENT MACEDONIANS”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Serafimov, Pavel (). „Sitovo Inscription” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  3. ^ „Mel Copeland. Phrygian language”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „From the Harvard Art Museums' collections Cast of an Inscribed Marble Stele from the Sardis Synagogue”. Harvardartmuseums.org. Accesat în . 
  5. ^ Ministerului Informației și Ghidării Naționale al Somaliei, The writing of the Somali language: A Great Landmark in Our Revolutionary History, (Ministry of Information and National Guidance: 1974)
  6. ^ „Mysterious Voynich manuscript is genuine, scientists find”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Macalister, R.A.S. (decembrie 1935). „The Newton Stone”. Antiquity. 9 (36): 389–398. doi:10.1017/s0003598x00010863. ISSN 0003-598X. 
  8. ^ „Hamptonese text”. 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
  翻译: