Stockholms Handelskammares inlägg

Innan januari ens tagit slut har Sverige redan drabbats av 30 sprängningar.   Brottsligheten påverkar hela samhället – tryggheten, företagen och vår gemensamma framtid. Nio av tio företag ser den kriminella ekonomin som ett hot mot tillväxt och konkurrenskraft, men utvecklingen går att vända.   På Disting 2025 i Uppsala samlas experter, företag och beslutsfattare för att tillsammans hitta vägar framåt. Genom samverkan kan vi pressa tillbaka brottsligheten och stärka Sverige som en attraktiv plats för investeringar, kompetens och besökare. Samtalet startar i Uppsala, men lösningarna är nationella. På scen under dagen hör vi bland annat: Amir Rostami, professor i kriminologi vid Högskolan i Gävle Daniella Waldfogel, vd, Stockholms Handelskammare Carin Götblad, polismästare på NOA och tidigare regionpolischef, Polismyndigheten Swedish Police Authority Parul Sharma, generalsekreterare, Institutet Mot Mutor (The Swedish Anti-Corruption Institute) Jale Poljarevius, polismästare och underrättelsechef, Polismyndigheten Swedish Police Authority Rikard Jermsten, generaldirektör, Ekobrottsmyndigheten   Vill du vara en del av lösningen? Det finns fortfarande några platser kvar: https://lnkd.in/d5wrKFix

  • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
Per Hennung

Mentor / Risk Analysis / Commercial and Political Risks Mitigation / Philanthropy / Alzheimer’s disease / Good Offices Procedures / Consul General Hon.

2 mån

Stockholms Handelskammare , nej, lösningarna är inte nationella, som ni hävdar. Att rädda 14–15-åringar från att dras in i gängen är en självklar prioritering och avgörande för dem som individer, men det löser inte grundproblemet med gängbrottsligheten. Om debatten begränsas till nationella åtgärder riskerar vi att ignorera de verkliga maktstrukturerna bakom brottsligheten och istället fokusera på symtom snarare än orsaker. Organiserad brottslighet styrs i hög grad från utlandet, och utan en internationell strategi kommer Sverige att förbli en marknad för kriminella nätverk snarare än en aktör som aktivt bekämpar dem. Turkiet dominerar just nu som som en central hubb för beslutsfattande, droglogistik och penningtvätt. Att fokusera enbart på nationella insatser är därför otillräckligt. Brottsligheten är global – därför måste lösningarna också vara det.

Gilla
Svara

Jag tycker man när det kommer till brottsförebyggande bör snegla på USA. Där har man på 20 år fått ner ungdomskriminaliteten med 77%. Det finns många faktorer som spelat in i denna utveckling. Det som brukar lyftas som det mest centrala är tillgången till psykoterapi för unga på glid och att man i skolorna systematiskt arbetat med det som kallas för traumainformerad omsorg. När jag varit i kontakt med chefer inom SiS och socialtjänst så lyfter de ofta upp frågan om barndomstrauma. Det är väldigt vanligt att ungdomar som stökar är under behandling av psykiatrin, vilket borde stämma till eftertanke. Det jag ofta hör om är unga som växt upp med våld i hemmet och som enda insats från samhället fått centralstimulerande medicin för att dämpa sin stress. Perspektivet kring barndomstrauma som gjort USA så framgångsrika i bekämpandet av ungdomsbrottsligheten saknas närmast helt i den svenska debatten.

Gilla
Svara
Se fler kommentarer

Logga in om du vill visa eller skriva en kommentar