❓ Vad är alternativet till statlig finansiering av kärnkraft? Utan tillräckligt med baskraft riskerar vi att hamna i en situation där elsystemet blir mer instabilt, priserna mer volatila och viljan att investera i Sverige lägre. Politiken står nu inför ett vägval. Att motsätta sig ett statligt åtagande för ny kärnkraft kan framstå som en kortsiktig besparing, men priset kan visa sig bli högt. Vi måste fråga oss om alternativen som kritikerna föreslår verkligen är hållbara och kan leverera den stabilitet vårt elsystem kräver. Vi kan inte spela roulett med klimatfrågan. 👉 Läs hela Jan-Olof Jackes debattartikel i Expressen: https://lnkd.in/dvcueWv5
Dags att agera nu. 📣 Marknaden gör det inte om staten visar tydligt vad de vill och ger garantier och stöd med finansiering. Det kommer kosta extremt mycket att installera kärnkraft. Alternativkostnaden kommer troligtvis bli mycket högre.
Vi kan inte låta outbildade politiker och tjänstemän i statens verk komma med förslag som varken baseras på rätt ekonomiska termer eller baskunskaper inom energi. Det som beslutas idag kommer vara byggt om tidigast 15 år. År 2045 är våra kärnkraftverk 80 år o rivningsfärdiga. Därtill är vår vattenkraft över 100 år idag. Vi behöver investera oerhört mycket de närmaste 20 åren bara för att hålla en jämn nivå med det som fasas ut. Lösningen kom JA Gripenstedt på för 180 år sedan då Sverige la grunden för sin resa mot världens rikaste lan 1969.
Mycket läsvärt av Jan-Olof Jacke
Jag gillar det här
CEO / Advisor / Interim Management / Mentor
2 månBra artikel. Men politisk samsyn över blockgränserna krävs i viktiga samhällsfrågor. Om vi drar en parallell till Sveriges NATO-ansökan uppfattade jag det som att Erdoğan mycket väl förstod att Sveriges och Finlands medlemskap skulle vara till stor fördel för NATO och vår gemensamma säkerhet. Trots detta valde han att utnyttja situationen för att maximera sina egna fördelar, ett synsätt som jag anser vara egoistiskt och som satte vår gemensamma säkerhet på spel. När det gäller Sverige och kärnkraftsfrågan ser jag en liknande strategi hos Socialdemokraterna. De är medvetna om att ny och utökad kärnkraft är nödvändig, riktig och viktig för vårt energisystem och för vårt långsiktiga välstånd. Trots denna insikt väljer de att inta en avvaktande hållning, sannolikt för att se hur de kan maximera sina fördelar i förhandlingarna. I en fråga som är så central för Sveriges framtida välstånd anser jag att det är tveksamt att utnyttja den för partipolitiskt spel. Jag hoppas att våra politiker kan nå samsyn i denna fråga, men jag är inte övertygad om att så kommer att ske. Det vore beklagligt för landet.