Sveriges Kommuner och Regioners inlägg

I dag beslutade regeringen om en proposition för den nya socialtjänstlagen. Den nya lagen är efterlängtad. Men de 8 miljarder som regeringen har öronmärkt till kommunerna under fyra år, är långt ifrån tillräckliga.   Socialtjänsten ska ställa om till mer förebyggande, lättillgängliga, jämställda och kunskapsbaserade arbetssätt. Detta samtidigt som den redan ansträngda verksamheten ska hantera akuta problem. Varje dag får socialtjänsten in över 1 000 orosanmälningar om barn som far illa, 200 000 barn lever i ekonomisk utsatthet och gängen fortsätter rekrytera barn och unga.   Vi uppskattar den lyhörda dialog vi haft med socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. Den nya lagen kommer ge socialtjänsten verktyg att jobba förebyggande, innan problemen växt sig stora. Men utan finansiering på lång sikt kommer den omställningen inte att lyckas.   Det skriver Anders Henriksson, ordförande SKR, Monica Persson, ordförande Föreningen Sveriges socialchefer, Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision Fackförbund och Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR på SvD debatt idag: 🔗 https://lnkd.in/d4_BFwEf

  • Ingen alternativ bildtext i den här bilden
Kent Andersson

Lärare Idrott och matematik på Alleskolan

2 mån

Stå på er och kräv finansiering av staten. Staten har resurser. För dem är det en prioriteringsfråga.

Jag håller medn

Gilla
Svara
Stefan Wallerek

Styrelseordförande i RSMH Mittpunkten Malmö; Riksförbundet för Social och Mental Hälsa samt i RSMH Skåne.

1 mån
Gilla
Svara

Den nya socialtjänstlagen innebär ingen ambitionshöjning utifrån vad som redan står i grundlagen (RF): Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa. Det allmänna ska främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer. Det allmänna ska verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden samt värna den enskildes privatliv och familjeliv. Är det något jag missat? Om man inte arbetar evidensbaserat och förebyggande innan är det bedrövligt, men lagen har krävt detta tidigare också.

Ni har bra poänger. Samtidigt förfasas jag över det ni inte skriver om. Ni väljer att ta upp ekonomisk otrygghet. Samtidigt väljer ni att utelämna de 500 000 barn i Sverige som lever med våld, missbruk eller psykisk sjukdom i sina hem. Det är ingen slump att de inte är med här. De är inte med någon stans. Detta trots att det är bland dessa barn vi hittar morgondagens gängkrminella, missbrukare och många drabbas av somatisk och psykisk sjukdom på grund av sin traumatiska stress. På många platser i världen så är de traumatiserade barnen högsta prioritet inom vård och omsorg. I Sverige finns dom inte detta trots att många av dessa barn kommer dö en för tidig död på grund av sin inre stress. Det är faktiskt helt oförsvarbart att dessa barn inte syns.

Joakim Stier

Utvecklingsstrateg

2 mån

Viktigt påpekande och förvånande att man inte prioritera långsiktig finansiering.

Gilla
Svara
Fredrik Johanson

Medical Advisor | Insurance Medical Expert | Chief Physician | Psychiatry | Family Medicine

2 mån

Dessutom - man ska börja lyssna på barnen och följa barnkonventionen. Snacka om förändring!

Christina Andersson

Enhetschef på Familjerättsenheten, Välfärd Gävle

2 mån

TAck för ert inlägg stämmer så väl. Det måste till ekonomisk trygghet för att kunna satsa på de mest behövande, våra barn och deras föräldrar. Får vi rätt reurser kommer detta bli en mycket bra med denna nya lagstiftning. Det är int många som förstår vad som krävs för att göra dessa förändringar. De som arbetar närmast vet vad som behövs. De som inte arbetar inom verksamheten har ytterst svårt att förstå. Det finns ingen insikt eller vilja att förstå. Hoppas Staten nu äntligen lyssnar.

Eva Sahlén

Samordnare/expert på Sveriges Kommuner och Regioner

2 mån

Viktigt att komma ihåg att lagstiftningen omfattar även äldreomsorgen, den största verksamheten inom den samlade socialtjänsten samt stora delar av funktionshinderverksamheten. Verksamheter med stora utmaningar med kompetensförsörjningen och behov av omställning.

Se fler kommentarer

Logga in om du vill visa eller skriva en kommentar