9 people found this review helpful
Recommended
0.0 hrs last two weeks / 73.5 hrs on record (69.3 hrs at review time)
Posted: 29 May @ 6:58pm
Updated: 14 Jul @ 1:46pm

Доволі нудно розкидатися тайтлами "найкраща гра" чи "неймовірна". Тому нехай буде так.

Ghost of Tsushima вас, як українця, доведе до мурах, якщо вам не байдужа тема війни. Якщо ви дозволите собі глубоко та іммерсивно поринути у цей світ, тоді вона розповість історію багнюки, сліз, тяжких дощаних злив змішаних із кров'ю, поламаних доль, зруйнованих надій та відмови від будь-яких принципів задля свого майбутнього. Ви пройдете шлях від загубленого парубка, який не може примиритися зі своїм минулим, до легенди Японії, який тільки своїм ім'ям вселяє жах у душі своїх ворогів.

Ghost of Tsushima — напевно, гра, яка є найближчою до Red Dead Redemption 2 в плані полірування, світу, та власне відчуттів.

Додаткові квести, незважаючи на свою геймплейну простоту, відають історії простих людей, які опинилися на дорозі величезної воєнної машини загарбників. Деякі рецензенти мають тенденцію зводити все до "піди туди, вбий того, піди по слідах". Тим не менш, звести до подібного можна будь-яку гру. Важливий саме контекст, і якщо зануритися у світ Цушіми з головою, квести не залишать байдужими. Ви не забудете історії чоловіка, що втратив усю свою сім'ю, звірств монголів до життів Цушіми. Гра заставить вас ненавидіти загарбників, змусить не щадити жодного. У монголах ви будете бачити інших загарбників, з реального світу.

Музика, візуал — це взагалі не з цього світу. Це рівень майстерності, шедевральності, ідеальності, перфекціонізму. Ця гра розташовується у пантеоні ігр, стилістично вивіренних, таких як дилогія Ori, Psychonauts 2. Все, що зв'язано зі стилем, візуалом, саундтреком, режисурою основних завдань (в побічних її майже нема) — все виконано просто бездоганно.

Бойова система має достатню глибину, неймовірно ефектна та цікава. Для деяких може бути навіть доволі складною. Дослідження активностей відкритого світу теж зроблено доволі нетрівіально і цікаво. Хіба що хотілося б менше "лисичок". Є різні секретні квести, секретні предмети кастомізації.

Кастомізація персонажа доволі широка (100 предметів +-), можливості для будування різноманітних білдів величезні.

Фоторежим найкращий, який я тільки бачив у іграх.

Також у складі гри йдуть DLC Iki Island та DLC Legends.

Iki Island продовжує основний сюжет, заглиблюючись у минуле Джіна Сакая, та дозволяє йому знайти катарсис. На жаль, режисура значно програє оригінальній грі, як і додаткові завдання та активності. Боси доволі примітивні та іноді не дуже чесні. Історія доволі передбачувана. Але музика, стилістика, нова локація — фантастично, і на рівні основної гри. Тим не менш, доповнення здалося дуже філерним, непотрібним для гри (за винятком сюжетної гілки з знайденням катарсису відносно минулого). Вона розтягує ідеальний хронометраж оригіналу ще на ~10-15 годин, що було вже зайвим. Тим не менш, пройти це можна, оскільки я сужу з позиції фулл-package, а через рік після виходу гри таке доповнення мало резон для гравців, які прагнуть повернутися в світ гри.

Legends неймовірно здивувала. Я гадав, що це длц-затичка на кілька годин. Насправді це дуже насичений онлайн-режим, з купою контенту та режимів, з мільярдом челенджів та дуже непоганими викликами. Геймплейна формула Цушіми в онлайні працює просто бездоганно. Незалежно від того, чи є у вас друзі, чи немає, я рекомендую обов'язково спробувати цей режим.

Ghost of Tsushima — неймовірна гра. Це просто фантастично, що у епоху бездушних ААА-ігор виходять такі проєкти, які незважаючи на великі бюджети, мають у собі дух інді-школи: ентузіазму, нових ідей, натхнення іншими медіа. Браво.

Якщо Sucker Punch зроблять певні висновки з відгуків, розвинуть ідеї оригіналу, і зроблять заключну частину історії через 10 років після подій оригіналу (під час другого вторгнення монголів) про ~40-річного Джіна Сакая, то... мені здається, шанси на те, що GTA6 буде GOTY 2025 значно зменшаться.
Was this review helpful? Yes No Funny Award