The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition

The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition

57 ratings
The Witcher 2 Optimizasyon Sorunu Çözümü
By JosefAbey
Herkese merhabalar. Rehberime hoş geldiniz. Bu rehberin benzerini bulamadım şahsen. O yüzden bu rehberi hazırladım. Bu rehberde size Witcher 2'deki kasma ve düşük FPS değerleri gibi yaşadığınız sorunların çözümlerini göstereceğim. Size birkaç tane yöntem vereceğim. Bu yöntemlerin hepsini sırasıyla deneyin. Alta doğru gittikçe yöntemin çalışma ihtimali daha fazla artmakta. Eğer bu rehber işinize yaradıysa teşekkür niyetine bu rehberi beğenebilir, eğer puanınız yetiyorsa ödül verebilirsiniz. Eğer herhangi bir sorunla karşılaşırsanız yorum yazmaktan çekinmeyin. İyi okumalar dilerim.
2
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
YÖNTEM 1 - Oyunu GOG üzerinden oynamak
NOT: Bu yöntem 16 Mart 2022'de geçerliliğini yitirmiştir. Diğer yöntemleri uygulayın.

Bildiğiniz gibi Steam'den aldığınız çoğu oyunun korsan koruması var. Bu korumaya DRM koruması deniyor. Bu DRM koruması, bazen çevrim dışı oyun oynamanızı bile engelleyebiliyor. Çok şükür Witcher 2'de böyle bir sorun yok. Ama daha büyük bir sorun var. Bu DRM koruması yüzünden oyun kasmakta. Buna çözüm olarak CD Projekt Red ekibi, Witcher 2'nin herhangi bir korsan koruması olmayan GOG sürümünün bir kopyasını Steam üzerinden hediye ediyor. Ayrıca GOG, CD Projekt'e ait bir kuruluş. Bunu da belirtmek istedim. Neyse, size nasıl bu oyunu GOG üzerinden edinebileceğinizi göstereceğim.


İlk olarak Witcher 2'yi Steam'den bulup sağ tık yapın. "Yönet>CD Anahtarı" dedikten sonra bir key çıkacak.



O keyi kopyalayın ve bu siteye[www.gog.com] girin. Siteye kopyaladığınız keyi yapıştırın ve "REDEEM" tuşuna basın. Tebrikler! Artık Witcher 2'ye GOG'da sahipsiniz.


Şimdi bu oyunu indirmenin 2 yolu var. İlk yöntem kurulum dosyalarını yüklemek. Kurulum dosyaları 6 parça halinde. Onları da GOG kütüphanenizde[www.gog.com] bulabilirsiniz.


İkinci yöntem ise Steam'deki gibi GOG Galaxy'den yüklemek. GOG Galaxy'den yüklemek daha kolay ama SAKIN OYUNU GOG GALAXY'DEN ÇALIŞTIRMAYIN! Normal oyunun dosya konumundan çalıştırın. GOG Galaxy'i buradan[www.gog.com] indirebilirsiniz.
YÖNTEM 2 - Oyunu Vulkan ile çalıştırmak
Vulkan'ı tanımlamak gerekirse Direct3D ve OpenGL gibi bir grafik API'sidir. Çoğu oyun Direct3D kullanır. Bu oyun da Direct3D kullanıyor. Çoğu oyun Direct3D sayesinde daha iyi çalışırken bu oyun Direct3D yüzünden kasma sorunları yaşıyor. Normalde Vulkan, bazı oyunlarda FPS düşüşü yaşatırken bazı oyunlarda ise optimizasyon sorunlarını çözüyor. Mesela GTA 4 ve Witcher 2'ye Vulkan kurunca kasma sorunları vs. gidiyor.

RTX 2060 ile ultra ayarlarda çekilmiş görüntü. FPS'i bayağı bir artırırken GPU yükünü gerçekten çok büyük bir oranda düşürmekte.

Lakin %100 işe yarayacak diye bir şey de yok. Sistemden sisteme göre değişir. Neyse, ilk önce Vulkan dosyalarını indirmeniz lazım. Buradan Vulkan dosyalarını indirebilirsiniz.[github.com] En üstteki versiyon en son sürümdür. O sürümün yanında "Lastest" yazıyor zaten.


Biraz aşağı kaydırınca sürüm notlarının altında "Assets" diye bir bölüm var. SOURCE CODE YAZAN DOSYALARI İNDİRMEYİN! Orada "dxvk-sürümno.tar.gz" adlı dosyayı indirin.


İndirdikten sonra "x32" klasörü içindeki dosyaları Witcher 2'nin dosya konumundaki "bin" klasörüne çıkartın.


Son olarak Vulkan Runtime yüklemeniz gerek. Onu da buradan[vulkan.lunarg.com] yükleyeceksiniz. Soldaki Windows kısmında "Latest Runtime/Zip" yazan yere tıklayın.


Sonra başka bir ekran çıkacak orada da "Download Latest Runtime" yazan yere tıklayınca Vulkan Runtime inecektir. 2 MB gibi bir boyutu var.


Kurulumu da basit. Kurulum dosyasını açıp "I Agree" dedikten sonra göz açıp kapayıncaya kadar kuruluyor. Geriye sadece "Close" tuşuna basmak kalıyor.


Şimdi bilgisayarınızı yeniden başlatın. Artık Witcher 2'yi Vulkan ile oynayabilirsiniz. Eğer oyun daha fazla kasmaya başlarsa GitHub'dan indirdiğiniz Vulkan'ı Witcher 2'nin dosya konumundan silin ve 3. adıma geçin.
YÖNTEM 3 - ÜberÖrnekleme ayarını kapatmak
ÜberÖrnekleme'yi kısaca sizin için oyundaki dokuları birden fazla oluşturarak en yüksek kalitede görüntü sağlamaya yarayan bir ayar olarak açıklayabilirim. Eğer tüm ayarları en yükseğe çekip bu oyunu oynamaya kalktıysanız sisteminiz ne olursa olsun oyun fena halde kasar.

GTX 470 ile ultra ayarlarda çekilmiş görüntü. Arada o kadar da fark yok lakin çok fena FPS yiyor.

Şahsen bu ayarın kullanılmasının mantıksız olduğunu düşünmekteyim. Lakin siz illa daha iyi dokular ile oyunu oynamak istiyorsanız bu modu[www.nexusmods.com] yüklemenizi tavsiye ederim. Eğer sisteminiz iyi değilse bu modu yüklemenizi tavsiye etmem.

Neyse, bu ayarı kapatmak için oyunun launcher ekranına gelin. Orada "Görüntü ve Dil" ayarına girin.


"Konfigürasyon Seti" yazan yeri "Özel" olarak değiştirin. Sonrasında "Gelişmiş seçenekleri göster" yazan kutucuğu işaretleyin.


ÜberÖrnekleme zaten kırmızı olarak gözüküyor. Onu kapatın.


Artık oyununuz kasmayacak. Eğer kasmaya devam ederse 4. yönteme geçin.
YÖNTEM 4 - İnce ayarlar
ÜberÖrnekleme'yi kapatmak işe yaramadıysa başka ayarları değiştirmeniz lazım. Hangilerini neden değiştirmeniz gerektiğini aşağıda yazdım.


1- Gölgelendirilmiş Işık Sayısı
Adından anlayabileceğiniz gibi gölgelendirilmiş ışık sayısını ayarlayabiliyorsunuz. Fazla FPS yediğinden bu ayarı düşürmenizi tavsiye ederim.

RX 560 ile ultra ayarlarda çekilmiş görüntü. Arada fark yok gibi gözüküyor.


2- Örtüşme-Önler
Oyundaki tırtıkları vs. yok ediyor lakin biraz FPS yiyor. Bu ayarı kapatmak size kalmış.

RX 560 ile ultra ayarlarda çekilmiş görüntü. Arada pek fark yok gibi lakin oyunu oynarken aşırı belli oluyor.


3- Bulanıklık Efektleri
Adından anlayabileceğiniz gibi bulanıklık efektleri ekliyor. Mesela farenizi döndürdüğünüzde ekran bulanıklaşıyor ve sözde daha iyi bir görüntü elde ediliyor. Şahsen bu efekt hoşuma gitmiyor ve aşırı FPS yiyor. Bence bu ayarı kapatın.

RX 560 ile ultra ayarlarda çekilmiş görüntü. Ayrıca bu efekt gerçekten çok az çıkmakta.


4- SSAO
Işıklandırmaları değiştiriyor ama neredeyse hiç etkili değil ve çok FPS yiyor. Kesinlikle bu ayarı kapatın.

RX 560 ile ultra ayarlarda çekilmiş görüntü. Arada hiç fark yok gibi gözükmekte.


5- Sinematik Alan Derinliği
Sinematik sahnelerde arkayı bulanıklaştırıp karakterlere odaklıyor. Ayrıca menülerde fare gecikmesine neden olmakta. Fazla FPS yediğinden bu ayarı kapatmanızı öneririm.

RX 560 ile ultra ayarlarda çekilmiş görüntü. Suratlar birbirine uymadı ama olsun. Arka plandaki fark kendini belli ediyor.
3 Comments
TR-Gendarmerie 30 Nov, 2023 @ 4:37am 
teşekkürler kardeşim emeğine sağlık
Mr. BigCheffy 23 Oct, 2023 @ 11:42am 
Yararlı rehber. Teşekkürler.:Dandelion:
LORD VADER 14 Aug, 2022 @ 2:03am 
Çok faydalı olmuş ellerine sağlık:Geralt: