ps5

PlayStation patronu Jim Ryan, toplamda kaç tane PlayStation 2 konsolu sattıklarını açıklıyor

Dudak uçuklatan rakamlar.

PlayStation patronu Jim Ryan, toplamda kaç tane PlayStation 2 konsolu sattıklarını açıklıyor - ps5

Sony Interactive Entertainment (SIE) başkanı ve CEO'su Jim Ryan, tüm dünyada toplam 160 milyon adet PlayStation 2 sattıklarını açıkladı.

Yakında emekliye ayrılacak olan patron, katıldığı son Official PlayStation Podcast bölümünde Sony'deki dönemi ve şirketin geleceği hakkında düşüncelerini belirtirken konsolun dudak uçuklatan satış rakamını da açıkladı.

Bu bağlamda kendisine yöneltilen sorulardan bir tanesi de 2000'li yılları düşündüğünde aklına nelerin geldiği yönündeydi. Ryan bu soruya, "2000'ler mi? Aklıma direkt 160 milyon, yani PlayStation 2'nin satış adedi geliyor" şeklinde yanıt verdi. "Çok büyük bir kilometre taşı."

IGN olarak bizim belirlediğimiz rakamlara göre Sony'nin ikinci nesil konsolu toplam 159 milyon adet satmayı başardı. 2011 yılına gelindiğinde Sony aslında cihazın 150 milyon adede ulaştığını açıklamıştı, fakat iki yıl daha üretimine devam edildi. Niko Partners analisti Daniel Ahmad, ilerleyen dönemde yaptığı açıklamada satışların Mart 2012 itibariyle 155 milyon seviyesine ulaştığını belirtmişti.

Ahmad 2018'de, "Mart 2013'te sona eren mali yılda toplam 16,5 milyon PS3 ve PS2 satışı yapıldı" demişti. "Bu dönemde PS2 hâlâ satılıyordu, ama toplam sayının içinde kaç tanesi PS2, kaç tanesi PS3 bilinmiyor. Yine de PS3'ün toplam 80 milyonluk satışını baz alırsak, PS2'nin Mart 2012'den üretiminin sonuna kadar toplamda 4 milyon civarında satış yaptığını tahmin edebiliriz."

En çok satan konsollar hangileri?

PlayStation 2 uzun zamandır tüm zamanların en çok satan konsolları listesinde başı çekiyor. 160 milyon adet satışa sahip cihazın en yakın rakibi ise 154,02 milyon adet satmayı başaran Nintendo DS. Hemen ardından ise 139,36 milyon adet satılan Nintendo Switch geliyor. Önündeki iki cihazın aksine, Switch hâlâ Nintendo'nun satışını yaptığı bir ürün. Söylentiler bunun yakında değişeceğini söylese de, Switch'in ömrü sona erdiğinde satış rakamlarının hangi seviyede olacağı bilinmiyor.

PlayStation'da bir devrin sonu.

Ryan'a gelecek olursak da, başkanın PlayStation günleri çok yakında sona eriyor. 1 Nisan Pazartesi itibariyle görevinden ayrılacak, aynı gün onun yerine Hiroki Totoki geçecek. Bu da PlayStation'da 30 yıllık bir devrin sonu anlamına geliyor, haliyle Xbox başkanı Phil Spencer dahil sektörün önde gelen isimlerin kendisine saygılarını sunması gayet doğal.


Michael Cripe, IGN'de serbest yazar. Atakan Diren tarafından Türkçeleştirildi.