*
Ana içeriğe atla

15 inç M3 MacBook Air incelemesi: Almayı düşünüyorsanız önce burayı okuyun

Laptop yenilemek için iyi bir seçim ama dikkat etmeniz gereken noktalar da var
15 inç M3 MacBook Air incelemesi: Almayı düşünüyorsanız önce burayı okuyun Credit: Kimberly Gedeon / Mashable
15 İNÇ M3 MACBOOK AIR

Son Söz

15 inç'lik M3 MacBook Air, bir önceki neslin neredeyse aynısı. Ancak harici monitör desteği, WiFi 6E desteği ve yeni Gece Yarısı rengiyle değişime de vurgu yapıyor.

15 inç'lik M3 MacBook Air, saçını kestirip sizin fark etmemenize kızan eşiniz gibi duruyor. Ancak çok yakından baktığınızda "Aaa nasıl da görmedim? Ne güzel olmuş!" diyorsunuz.

Aynı şekilde yeni nesil M3 MacBook Air de ilk bakışta çok önemli bir güncelleme barındırmıyor. "İyi de yeni M3 işlemcili olanı alıyorum" diye düşünüyor olabilirsiniz.

Laptopun kasasının içine baktığınızda asıl heyecanı anlıyorsunuz. M2'li bir 15 inç MacBook Air kullanan biri olarak, yoğun performans gerektiren uygulamalar için bu performans sıçraması artık gelmeliydi.

Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Yeni MacBook Air iki boyutta sunuluyor: 13 ve 15 inç. Ayrıca laptop yeni M3 yongasına da sahip. "İyi de bu ne demek?" diye soruyor olabilirsiniz. İşin kısası, Blender veya Adobe Illustrator gibi içerik üretim uygulamaları artık daha hızlı, akıcı ve kesintisiz çalışacak.

15 inç'lik M3 MacBook Air fiyatı ve teknik özellikleri

15 inç'lik M3 MacBook Air'in başlangıç fiyatı 54999 TL ve bu fiyatta alabileceğiniz donanım şu şekilde:

  • 8 çekirdekli CPU
  • 10 çekirdekli GPU
  • 8GB RAM
  • 256GB SSD depolama
  • 15.3 inç'lik 2880 x 1864 çözünürlüklü LED ekran

İncelediğimiz model ise 70999 TL fiyatıyla aynı donanımla daha fazla bellek (16GB) ve daha fazla depolama (512GB) sunuyor. Sizin yerinizde olsak, bu modele yönelirdik; çünkü 16GB bellek, aynı anda çok daha fazla uygulamayı rahatça çalıştırabilmek anlamına geliyor.

15 inç M3 MacBook Air hakkında beğendiklerimiz

Daha önce de bahsettiğimiz gibi M3 MacBook Air'in çoğu yeniliği kasasının içinde yer alıyor. Ekran, tasarım, klavye, giriş-çıkışlar, web kamerası, ağırlık ve boyutlar önceki modelle neredeyse aynı.

Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Bunun dışında yeni 15 inç'lik MacBook Air modeliyle ilgili tebrik etmemiz gereken birçok yön bulunuyor.

Bir önceki nesle göre daha hızlı performans

Apple, M3 MacBook Air'in M1 işlemcili modelden %60 daha hızlı olduğunu söylüyor. Peki ya M3 MacBook Air, M2 MacBook Air'e göre ne durumda?

Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Laptopta sistemin 3 boyutlu modelleme, animasyon ve dahası gibi içerik üretimiyle ilgili görevleri test eden Blender benchmark'ı çalıştırdık. Sonuçlarımıza göre M3 MacBook Air, M2 MacBook Air'e göre %15 daha hızlı.

CPU'nun gücünü test eden Geekbench 6 testine göre de M3 MacBook Air, M2 MacBook Air'den neredeyse %20 daha hızlı.

Bu ne anlama geliyor? İçerik üretiminde kullandığınız uygulamalar, M3 MacBook Air'de çok daha hızlı işlerinizi halletmenizi sağlıyor. Çok daha hızlı kurgu ve render alma yeteneğiyle Photoshop, Illustrator ve diğer uygulamayı daha rahat kullanıyor olacaksınız.

Çift ekran desteği

M3 MacBook Air'i M2 MacBook Air'den farklı kılan, iki harici ekrana destek veriyor olması (önceki model sadece bir taneyi destekliyordu).

Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Diğer bir deyişle M3 MacBook Air'inizi iki ekrana bağlayıp, ofisinizde birden çok ekranda çalışabileceksiniz. Ancak "M3 MacBook Air hakkında sevmediklerimiz" bölümünde de bu konuyla ilgili bir nokta var.

Wi-Fi 6E desteği

M2 MacBook Air'de bulamayacağınız başka bir özellik mi? M3 MacBook Air'in önceki nesilden bir diğer farkı ise WiFi 6E desteği. (Bir önceki modelde WiFi 6 desteği bulunuyordu)

Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

“Peki ya WiFi 6E benim ne işime yarayacak?” diyor olabilirsiniz. WiFi 6E sayesinde daha hızlı kablosuz ağ, düşük gecikme ve daha iyi bir ağ güvenliği sağlanıyor. Bununla birlikte daha az kablosuz kesinti ve kablosuz veri aktarımında daha yüksek performans sunulmuş oluyor. Tabii bunun için WiFi 6E destekli bir ağa ihtiyacınız olacak.

Yeni ‘Gece Yarısı’ rengi

Gece Yarısı rengi ilhamını, şu anki MacBook Pro modellerindeki Uzay Siyahı renginden alıyor. Uzay Siyahı gibi Gece Yarısı rengi de, parmak izlerini azaltmak için tasarlanan anodize bir kaplama barındırıyor.

15 inç M3 MacBook Air'in diğer renkleri.
Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Açıkçası Gece Yarısı rengini sevdik. Ancak aşağıdaki bölümlerde de göreceğiniz gibi bu renkle bile kasa, tamamen parmak izinden arınmış hale gelmiyor.

M3 MacBook Air bu renk dışında Yıldız Işığı, Uzay Grisi ve Gümüş renklerle de sunuluyor. Yeni nesil için koyu bir mor renk aklımızın bir köşesinde yatıyor.

Cennet gibi bir ses

Apple hakkında sevdiğimiz şeylerden biri de, ses gibi diğer laptop üreticilerinin pek önem vermediği özelliklere dikkat ediyor olması. Sıklıkla incelediğimiz laptoplarda her özellik hoşumuza giderken, ses konusunda bu modeller başarısız oluyorlardı.

Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

15 inç'lik M2 MacBook Air gibi M3 MacBook Air'in de altı hoparlörlü bir ses sistemi bulunuyor. Açıkçası bu sistem, şu an kullandığınız laptop ne olursa olsun (MacBook değilse tabii ki), sizinkinden çok daha iyi ses verdiğine eminiz.

15 inç'lik M3 MacBook Air ile ilgili idare eder özellikler

15 inç'lik M3 MacBook Air'in kademeli bir yükseltme olması çoğunlukla olumlu bir durum. Bazen kullanıcıları şaşırtabilecek yenilikçi riskler almaktansa, adımınızı daha güvenli atmak daha mantıklı olabilir. Bununla birlikte, Air'in bu yeni modelde düzeltebileceği 1-2 nokta da bulunuyor.

O çentik hala orada

Ekranın ortasında sinir bozucu şekilde duran çentik, hala burada. Bazıları seviyor, bazıları da ondan nefret ediyor. Bazıları da ilk başta hoşuna gitmese de zamanla sevmeye başladı. Biz de bu gruptanız. 15 inç'lik M2 MacBook Air'de ilk başta biz de sevmemiştik, ama zamanla alıştık.

Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Açıkçası çentik bizi hala rahatsız etmiyor, ancak Apple daha iyi bir görüntü için ondan kurtulmuş olsa memnun olabilirdik.

Bununla birlikte M3 MacBook Air'in 15.3 inç'lik 2880x1864 çözünürlüklü ekranı, M2 MacBook Air'de de olduğu gibi hala göze çarpıyor. Her ne kadar OLED paneller kadar gerçek siyahlar ve yüksek kontrast sunmasa da, parlak ve net görseller tatmin edici.

Muhteşem bir klavye

Açıkçası 15 inç'lik M3 MacBook Air'i kullanırken, klavyeyi kullandığımızda oldukça mutlu olduk. Bir önceki nesle göre değişiklik içermese de, klavyenin aynı kalması bizce iyi.

Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Klavyenin rahat kullanımı, sizi adeta bir piyanist gibi hissettiriyor.

Giriş-çıkış cimrisi

Açıkçası M3 MacBook Air'in sadece iki adet Thunderbolt 3 / USB 4 yuvasıyla bir tane MagSafe 3 girişi sahibi olması sorun değil. Bununla birlikte Apple'ın 3.5mm'lik kulaklık/mikrofon girişini tutuyor olması da sevindirici.

Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Ancak biz olsak laptopun sağ tarafına bir tane daha USB-C yuvası yerleştirirdik. (Tüm USB-C yuvaları laptopun solunda yer alıyor)

'Gece Yarısı' rengiyle ilgili beklentilerinizi biraz düşürün

İncelediğimiz laptop, Gece Yarısı rengindeydi. Evet, parmak izi ve diğer izleri biraz olsun azaltıyordu.

Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Ancak tamamen parmak izlerini tutmadığını düşünüyorsanız kendinizi kandırırsınız. Ancak 15 inç'lik M2 MacBook Air'in "Gece Yarısı" renginden çok daha iyi olduğunu söyleyebiliriz.

15 inç'lik M3 MacBook Air hakkında sevmediklerimiz

15 inç'lik M3 MacBook Air'in sevdiğimiz yeni özelliğinin bir de beklenmedik bir tarafı mevcut.

Çift ekran desteği sadece laptopun ekranı kapalıyken çalışıyor

15 inç'lik M3 MacBook Air artık çift harici ekran desteği sunuyor, ama sadece ekranı kapalıyken. Diğer bir deyişle evet, laptopa iki ekran bağlayabiliyorsunuz. Ancak bu harici ekranlarla çalışırken, laptopun kendi ekranını kullanamıyorsunuz.

Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Bu da çoklu ekran kullanırken Magic Keyboard, Magic Trackpad ve Magic Mouse gibi harici çevre birimleri kullanmanızın gerekli olduğu anlamına geliyor.

Eğer kapağı açık tutarak harici ekran kullanmak istiyorsanız (ve M3'lü bir laptop arıyorsanız), 14 inç'lik M3 Pro'lu MacBook Pro alabilirsiniz ki fiyatı 84999 TL'den başlıyor.

15 inç'lik M3 MacBook Air'in Geekbench skoru

Geekbench 6'da 15 inç'lik M3 MacBook Air, çoklu çekirdekte 12057 puan aldı.

Referans olarak belirtmemiz gerekirse, AMD Ryzen 9 işlemcili bir oyuncu laptopu olan ASUS ROG Zephyrus G14, aynı testte 12170 skor almıştı.

15 inç'lik M3 MacBook Air'in pil ömrü

Pil ömrünü test etmek için laptopta 1080p çözünürlükte bir filmi döndürerek oynattık. Tek şarjda 10 saat 52 dakika kadar dayandı.

Aynı testte 15 inç'lik M2 MacBook Air ise çok az daha uzun şekilde 10 saat 58 dakika dayandı.

15 inç'lik M3 MacBook Air'in web kamerası

Yakın zamanda birden çok Windows laptop test ettiğimiz için, web kameralar bizi hayal kırıklığına uğratıyor diyebiliriz. Bu kameralarda çok fazla gren oluyor, renkler cansız görünüyor ve genelde kötü bir suluboya resmi gibi görünüyorsunuz.

Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Ancak M3 MacBook Air'in 1080p'lik kamerasını açtığımızda biraz rahatladığımızı söyleyebiliriz. Renkler göreceli olarak daha doğru ve en azından görüntüde kendimize benziyoruz.

15 inç'lik M3 MacBook Air almaya değer mi?

15 inç'lik M3 MacBook Air aynı modelin basit bir yenilemesi gibi görünebilir. Ama Aynı modelin M2'li versiyonuna sahip olan biri olarak, yeni nesildeki modele kesinlikle geçerdim.

Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Testlerimizde M3 MacBook Air'in ortalamada M2 MacBook Air'e göre %20 daha hızlı olduğunu gördük. Özellikle bu fark, içerik üretimi uygulamalarında bariz belli oluyor. Diğer bir deyişle ister video kurgusu yapın ister fotoğraf düzenleyin, çok daha akıcı bir performans sizi bekliyor.

15 inç'lik M3 MacBook Air, Air ve Pro modelleri arasındaki çizgiyi daha da bulanık hale getiriyor. İçerik üretenler, profesyonel çalışanlar ve öğrenciler, bu laptopla biraz daha rahat nefes alacağa benziyor.


Kimberly Gedeon'un incelemesini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

Sizin İçin Seçtiklerimiz

Mashable'da Popüler

  翻译: