*
Ana içeriğe atla

Yapay zekâ baltaları gömdürdü: Apple ile Google ortak oluyor!

Apple, Meta'nın yapay zekâsı yerine Google Gemini'yi tercih etmiş gibi duruyor
Yapay zekâ baltaları gömdürdü: Apple ile Google ortak oluyor! Credit: Michael M. Santiago/Getty Images

Apple, yapay zekâ dünyasına Apple Intelligence adlı YZ girişimi ile dahil oldu. iPhone üreticisi, bu alanda birden fazla şirket ile görüşme de yapıyor.

Apple'ın anlaşmaya imza atması beklenen şirket ise, mobil dünyadaki en büyük rakibi olan Google.

Bloomberg'den Mark Gurman'ın haberine göre Apple, Google Gemini'nin iPhone'lara geleceği bilgisini Eylül ayında düzenleyeceği etkinlikte duyuracak.

Apple, YZ konusunda Meta yerine Google dedi!

Bu yıl Eylül ayında düzenlenecek etkinlik sadece yeni iPhone 16'nın tanıtımı yapılmayacak, aynı zamanda iOS 18'e entegre olan Apple Intelligence kullanıma sunulacak. Apple zaten OpenAI ile ortaklığını Haziran ayındaki WWDC etkinliğinde duyurmuştu.

Apple Intelligence özelliklerinden biri olan Genmoji WWDC 2024'te tanıtıldı.
Credit: Apple

Ancak Apple, kullanıcılarına Apple Intelligence için daha fazla YZ seçeneği sunmak istiyor. Apple Intelligence, verilen görevler için uygun gördüğünde alternatif modelleri kullanmayı kullanıcısına önerebiliyor.

Apple YZ alanında OpenAI'ın yanı sıra, diğer lider şirketlerle de görüşüyor. Bunlar arasında Google, Anthropic ve Meta var. Gurman, Mart ayında Apple ve Google'ın, Google Gemini YZ modelinin Apple'ın gelecek YZ modellerine entegrasyonu konusunda görüştüklerini haberleştirmişti. Gurman'ın şimdi de Apple'ın Eylül ayında Gemini entegrasyonunu duyuracağını yazmasına bakılacak olursa, bu görüşmeler meyve vermiş olmalı.

Ancak Gurman'a göre, Apple ve Meta arasındaki, Meta'nın Llama YZ modeliyle ilgili diyalog çok "olumlu" gitmedi. Apple'ın, Facebook ve Instagram'ın ana şirketiyle ortaklığa girme konusunda çekinceleri vardı. Gurman, Meta'nın Apple'a ulaşarak, Llama'nın iOS'e entegrasyonuyla ilgili görüşmek istediğini ancak Apple'ın resmi bir buluşmayı kabul etmediğini belirtiyor.

Apple, Meta'nın gizlilik konusundaki uygulamalarını uzun süredir eleştiriyordu ve bu endişeler göründüğü kadarıyla Meta'nın YZ önerilerini reddetmelerinde kilit rol oynadı. Bunun yanında Gurman, Apple'ın Meta'nın YZ modelini OpenAI, Google ve Anthropic'in modellerine göre "yetersiz" bulduğunu da söylüyor.

Apple'ın YZ alanına girişi, rakiplerinden çok sonra gerçekleşti. Fakat Apple'ın mobil dünyadaki liderliği, onun faydasına oldu. Gurman geçtiğimiz ay Apple'ın OpenAI yapay zekâsını sistemlerinde kullanmak için para ödemediğini de duyurmuştu. Bunun yerine, OpenAI şirketine, Apple kullanıcılarına erişim imkânı sunuldu. Buna ek olarak Apple'dan Phil Schiller'a da OpenAI Yönetim Kurulu'nda "gözlemci" sandalyesi verildi.

Apple ve Google'ın YZ ortaklığının neleri içereceğini şimdilik bilmiyoruz, ancak öğrenmek için beklememiz gereken süre sadece birkaç ay. Apple, iPhone'lar için her yıl düzenlediği etkinliği, Eylül ayında gerçekleştiriyor.


Matt Binder'ın haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi

Sizin İçin Seçtiklerimiz

Mashable'da Popüler

  翻译: