*
Ana içeriğe atla

Teker teker anlatıyoruz: Twitter Blue kaosunda son durum

Pek çok Twitter kullanıcısı Twitter Blue aboneliğine ücret ödemiyor
Teker teker anlatıyoruz: Twitter Blue kaosunda son durum

Twitter'ın ünlüler, profesyonel sporcular ve medya figürlerinin doğrulanmış mavi onay işaretlerini kaldırmasının üzerinden bir haftadan fazla zaman geçti. Twitter'ın sahibi Elon Musk'ın bu kararı, kullanıcıları şirketin 150 liralık (ya da mobil cihazlarda 209 liralık) abonelik hizmeti olan Twitter Blue'ya yöneltmeyi amaçlıyordu; bu hizmet artık bir kullanıcının mavi tik alabilmesinin tek yolu.

Peki, her şey Musk'ın planladığı gibi mi gidiyor?

Nisan sonu itibariyle yaklaşık 619 bin 858 Twitter kullanıcısı Twitter Blue'ya abone oldu. Bu da ayda yaklaşık 5 milyon dolar, yılda ise 60 milyon dolar anlamına geliyor.

Twitter Blue abone hesaplamaları nereden geliyor?

En son veriler, bu yılın başından beri Twitter Blue aboneliklerini takip eden geliştirici ve araştırmacı Travis Brown tarafından sağlandı. Mashable'a aktardığına göre Brown, şirketin daha önceki iç sızıntılarına dayanarak, Twitter Blue aboneliklerini izleme metodolojisinin tüm Twitter Blue kullanıcılarının yaklaşık yüzde 90'ını kapsadığına inanıyor.

Brown, 30 Nisan itibariyle toplam 640 bin ila 680 bin arasında Twitter Blue abonesi olabileceğini tahmin ediyor.

Karşılaştırmak gerekirse, rakip bir sosyal ağ platformu olan Snapchat, geçtiğimiz Haziran ayında premium ücretli abonelik hizmeti başlattı ve sadece iki ay içinde 1 milyon ücretli aboneye ulaştı. Musk'ın Twitter Blue versiyonu ise Kasım ayında faaliyete geçti. Nisan ortası itibariyle Snapchat, Snapchat+ premium hizmetinin şu anda 3 milyondan fazla ödeme yapan abonesi olduğunu paylaştı.

Bu son tahminler, Twitter Blue'ya "ücretsiz" abonelik sağlayan 1 milyondan fazla takipçisi olan yaklaşık 9 bin Twitter kullanıcısını da içeriyor. Rakamlar ayrıca daha önce aboneliklerini iptal eden, ancak bir aksaklık nedeniyle hâlâ ücretli abone olarak görünen kullanıcıları da dahil ediyor.

Dağıtılan ücretsiz abonelikler de hesaba katıldığında, Twitter Blue abonelerinin net artışı önceki haftalarla aynı çizgide seyrediyor. Bu da demek oluyor ki Twitter'ın önceden doğrulanmış kullanıcıların onay işaretini kaldırılması, Musk'ın beklentilerinin aksine ücretli abonelikleri artırmadı.

Bölüm 1: Mavi tik'leri kaldırmadan önce

Musk yönetimindeki eski Twitter doğrulama sistemi altında yaklaşık 420 bin doğrulanmış Twitter hesabı vardı.

Bu kullanıcılardan yalnızca 19 bin 183'ü, Twitter'ın eski onay işaretlerini kaldıracağını duyurduğu tarihten bir gün önce, yani 19 Nisan'a kadar Twitter Blue'ya abone olmuştu. O tarihte yaklaşık 600 bin ila 635 bin arasında kullanıcı Twitter Blue'ya abone oldu.

19 Nisan ile 20 Nisan arasında yaklaşık 300 eski doğrulanmış kullanıcı daha Twitter Blue'ya abone oldu. Bu noktada, yaklaşık 19 bin 469 önceden doğrulanmış kullanıcı Twitter Blue abonesi oldu.

Önceden doğrulanmış olan kullanıcılar onay işaretlerini kaybettiklerinde, bunların yüzde 4,8'inden daha azı Twitter Blue'ya abone oldu. Daha da önemlisi, üç ünlü hesaba - LeBron James, Stephen King ve William Shatner - bizzat Musk tarafından Twitter Blue aboneliği "hediye edildi".

Şimdi, nihayet, eski doğrulanmış onay işaretlerinin kaldırılmasıyla, büyük soru cevaplanmış olacak: Kaç eski doğrulanmış kullanıcı, artık eski onay işaretine sahip olmadığı için bir onay işareti satın almak zorunda hissedecek?

Bölüm 2: Eski onay işaretleri kaldırıldıktan sonra

20 Nisan'da onay işaretlerinin kaldırılması ile 21 Nisan sabahı arasında 314 eski doğrulanmış kullanıcı Twitter Blue'ya abone oldu. Ancak, neredeyse bir o kadarı da abonelikten çıkmış ya da doğrulama bekleyen onay işaretlerini kaybetmişti. Böylece, onay işaretlerinin kaldırılmasının ertesi sabahı Twitter Blue'ya yeni abone olanların toplam sayısı sadece 28 oldu.

22 Nisan tuhaf bir gündü. Musk, Twitter Blue abonelerini engelleme kampanyası #BlockTheBlue hakkında tweet atan birkaç kullanıcıyı onay işaretleri vererek trollemeye karar verdi.

Musk daha sonra bu üç ünlüden daha fazlasına "ücretsiz" Twitter Blue aboneliği vermeye karar verdi. Bu kez platformda 1 milyondan fazla takipçisi olan neredeyse her kullanıcıya, isteseler de istemeseler de Twitter Blue verdi. Sonuç olarak, eski doğrulanmış Twitter Blue abonelerinin sayısı 22 Nisan sabahı itibariyle yaklaşık 20 bin 257 iken, sadece bir hafta sonra 34 bin 969'a yükseldi.

Aslında, dağıtılan ücretsiz Twitter Blue onay işaretlerinin sayısı, doğrulanmış eski onay işaretlerinin kaldırıldığı aynı hafta içinde tüm yeni abonelerin yaklaşık yarısına eşitti. Twitter Blue onay işareti iptalleri ve kaldırmaları hesaba katıldığında, o hafta verilen ücretsiz Twitter Blue aboneliklerinin sayısı, toplam abone sayısından (12 bin 10) daha fazlaydı.

Hesaplamalar hakkında akılda tutulması gerekenler

Birçok yeni kural ve istisna sebebiyle Twitter Blue abonelik verileri tamamen net değil. Brown'ın metodolojisi, önceki şirket içi sızıntılarla karşılaştırıldığında doğru olsa da Twitter Blue abonelerinin yalnızca yüzde 85 ila 90'ını tespit edebiliyor. Ancak, bu haftaki rakamlar itibariyle Brown, yeni ve ek bir veri grubunun elde edilmesi sayesinde yüzde 90'dan fazlasını hesapladığına inanıyor.

Ayrıca, aylar önce aboneliklerini iptal eden bir grup eski Twitter Blue abonesinin Twitter'ın API'sinde hâlâ ödeme yapan aboneler olarak göründüğü uzun süredir devam eden bir "aksaklık" var. Birçoğunun profilinde, abonelik durumları bu işaretin kaldırılmasını gerektirse de hâlâ Twitter Blue doğrulama onay işareti bulunuyor. API bu kullanıcıları ödeme yapan Twitter Blue abonelerinden farklı bir şekilde tanımlamadığı için bu kullanıcılar Twitter Blue abonelik verilerine dahil ediliyor.

Dolayısıyla hâlâ Twitter Blue abonesi olarak görünen abonelikten çıkmış kullanıcılar ve büyük hesaplara sağlanan ücretsiz abonelikler de hesaba katıldığında, aslında abonelikleri için ödeme yapan Twitter Blue kullanıcılarının sayısı, verilerin gösterdiğinden bile daha az.

Elbette, az önce bir sürü rakam ve detay verdik, o yüzden şimdi bunları inceleyelim:

  • Onay işaretinin 20 Nisan'da kaldırılmasından önce 19 bin 469 eski doğrulanmış Twitter Blue abonesi vardı.
  • Kaldırma işlemlerinin hemen ardından Twitter net 28 yeni doğrulanmış Twitter Blue abonesi kazandı.
  • Musk'ın binlerce "ücretsiz" Twitter Blue aboneliği hediye etmesinden önce doğrulanmış olan yaklaşık 20 bin 257 Twitter Blue abonesi vardı.
  • Şu anda daha önce doğrulanmış olan toplam 34 bin 969 Twitter Blue abonesi var.
  • Bunların yaklaşık 9 bin ila 12 bininin Musk tarafından ücretsiz olarak hediye edildiği anlaşılıyor.

Twitter'da şimdi neye para ödeyeceğiz?

Twitter Blue'nun zor günler geçirdiği bir dönemde Musk, Abonelikler adını verdiği yeni bir Twitter özelliğini duyurdu.

Musk kısa süre önce yaklaşık 25 bin kullanıcının özel tweetlere ve diğer ödeme gerektiren Twitter içeriklerine erişmek için kendisine ayda 4 dolar ödediğini açıkladı. Şu an itibariyle, bu özelliğin Musk dışındaki içerik üreticilerinde tam olarak nasıl işlediği belli değil.

Ancak New York Times'tan Ryan Mac'e göre Musk, çalışanları bu özelliği etkinleştiren kullanıcılara abone olmaya ve daha sonra abonelik bedelini şirkete geri ödemeye teşvik ediyor. Bu promosyon taktiğinin nasıl işlediğini yakında öğreneceğiz, ancak kulağa pek sürdürülebilir gelmiyor.


Kaynak: Matt Binder, Mashable'da muhabir, Ceyda Yetim yerelleştirdi.

Sizin İçin Seçtiklerimiz

Mashable'da Popüler

  翻译: